Arbetsdomstolens entré
Close
Tidningen Lag & Avtal har gått igenom de vister om uppsägningar och avsked som avgjorts i Arbetsdomstolen de senaste tolv månaderna. (GENREBILD)
Close

Svårt vinna om uppsägningar i AD

Arbetsrätt. I bara två av tio mål lyckades fackförbund framgångsrikt försvara medlemmar som sagts upp. Det visar en genomgång tidningen Lag & Avtal gjort av det senaste årets domar i Arbetsdomstolen.

En av de tvister som Lag & Avtal tar upp är fallet där Transport stämt Foodora i Arbetsdomstolen (AD). Fallet, som Transportarbetaren flera gånger skrivit om, rörde vem som var att betrakta som ett matbuds rätta arbetsgivare.

Transportarbetareförbundet såg det som principiellt viktigt att få arbetstagarbegreppet prövat rättsligt.

Kan plattformsföretag undvika arbetsgivaransvar genom att använda så kallade egenanställningsföretag? Svaret i AD:s dom var att den anställde var bemanningsanställd. Och att han borde förstått arrangemanget då han hade anställningsavtal med Pay Salary och var uthyrd till Foodora.

Att facket förlorade ett sådant här mål är inte ovanligt, tvärtom. I bara två fall de senaste tolv månaderna gick det att få rätt i domstolen när det gäller uppsägningsärenden.

I båda dessa fall spelade vittnen en stor roll för AD:s bedömning. Men också i flera andra fall spelade vittnen en stor roll.

I ett av målen fick ett vittne avgörande betydelse. Han vittnade om grovt hot mot en kollega, vilket lett till avsked för en gruvarbetare. Tillsammans med den utsatte arbetskamratens berättelse konstaterade AD att avskedet var berättigat.

Ingen grund för uppsägning

Ett av fallen där arbetsgivarparten förlorat rör en anställd hos Polisen. Hon arbetade som operatör, en civil tjänst, men stängdes först av och sades senare upp på grund av att hon inte klarade säkerhetsklassningen.

Ett tjugotal vittnen var kallade till domstolen, men trots att hälften vittnade för Polisen slår domstolen fast att det inte gick att visa att uppsägningen var motiverad.

AD resonerar kring att det kunde finnas material som är sekretessbelagt, och som arbetsgivaren inte visat i rätten. Men det räcker inte med att hänvisa till säkerhetsklassning för att säga upp någon. Det måste framgå vad det är för säkerhetsrisker det handlar om i det enskilda fallet, här umgänge med kriminella och slagningar i Polisens register.

Ett annat fall där arbetsgivaren förlorade rör en butiksanställd som avskedats på grund av misskötsamhet. Enligt arbetsgivaren maskade den anställda kvinnan, uppträdde ohövligt mot kunder, slarvade med att gallra ut gamla varor, gick nio minuter för tidigt vid ett tillfälle, med mera.

Domstolen konstaterar att ord står mot ord men att anklagelserna i de flesta fall inte går att styrka. Och att det dessutom funnits konflikter mellan de anställda i butiken. Arbetsgivaren hade inte rätt att avskeda kvinnan och det fanns inte ens saklig grund för uppsägning, slår AD fast.

Vitt skilda mål

Skälen som arbetsgivare angett vid uppsägningar varierar stort, visar Lag & Avtals genomgång av domar.

Några av de fall där AD dömt att uppsägning eller avsked var berättigat:

  • Grovt åsidosättande av åliggande mot arbetsgivaren: Målare som var studieledig under flera år för studier på fredagar (kunde inte visa vare sig resultat eller annat än ofullständiga intyg från en bekants firma).
  • Omfattades av undantag i lagen om anställningsskydd (LAS): Anställd som också tillhörde ledningen på städbolag (ägde 50 procent av aktierna).
  • Följde inte arbetsgivarens order/föreskrifter, allvarligt brott mot åliggande: Lagerarbetare som vägrade bära munskydd under pandemin då han betraktade det som skadligt för hälsan (kunde inte visa läkarintyg).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Domstol: Matbudsföretag har arbetsmiljöansvar

Gig-jobb. Wolt har ansvaret för sina kurirers arbetsmiljö, anser Kammarrätten. Bolaget är förvånat och planerar en överklagan.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.