Svartarbete försvåras på verkstäder

Skattefusk. Frisörer och byggfirmor har redan haft det. Nu ska också fortdonsföretag ha personalliggare, för att minska svartarbete.

Däckfirmor och bilrekond är två typer av företag som påverkas. Målet är att bekämpa svartarbete och social dumpning.

Arbetsplatserna måste alltid ha en liggare på antingen papper eller digitalt (i byggbranschen finns en överenskommelse att personalliggare ska föras digitalt). Arbetsgivaren ska dagligen rapportera vem som finns på plats på jobbet. Informationen kan sedan användas för att se om det är rimliga nivåer som anges när arbetsgivaravgifter rapporteras, berättar Conny Svensson, nationell samordnare med ansvar för personalliggare på Skatteverket.

– Sedan kan vi göra oannonserade besök, delvis för att se att det finns en liggare och för att kontrollera att alla som är verksamma på arbetsplatsen är införda. De som inte står med kan företaget få betala kontrollavgift för, säger Conny Svensson.

När förslaget om personalliggare presenterades uttryckte branschföreträdare en oro över att tillfälligt uppställda och mobila arbetsplatser inte skulle kontrolleras. Hur blir det?

– Det är just sånt vi ska fånga in. Vi ska identifiera företagen och följa upp att de har liggare, absolut, säger Conny Svensson.

När Transportarbetaren pratar med Conny Svensson befinner han sig i Oslo. Han har just träffat norska skattemyndigheten, samt företrädare för norsk och svensk bilbransch. I Norge finns krav på personalliggare sedan ett antal år och där ska man ha märkt viss skillnad sedan lagen infördes. I Sverige finns krav på liggare sedan tidigare för bland annat byggbolag och frisörsalonger.

– Den sista undersökningen vi gjorde var inriktad på företag. De tycker att det har blivit lättare att konkurrera på villkor, men det pågår fortfarande en debatt om liggarna, säger Conny Svensson och fortsätter:

– Tidigare har vi gjort en effektutvärdering där man tittar på skillnad i vad företagen redovisar, och där har vi sett en förändring i vad man rapporterar.

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport och ansvarar för gummiavtalet, han är positiv:

– I den här branschen finns ambulerande däckverkstäder som ställer upp tält några veckor om året när det är dags att byta däck. I rekondbranchen finns en hel del mindre seriösa företag också. Jag tror att personliggare blir till en fördel för seriösa företag och ett hinder för oseriösa.

Thelander vill också skicka med en hälsning till dem som köper de här tjänsterna.

– Den som köper en biltvätt billigt borde kanske fundera vad det är man köper och hur det kommer sig att de är så billigt.

Andra lagändringar vid halvårsskiftet

Skärpta cabotageregler

Längsta möjliga tid att klampa lastbilar vid upptäckt cabotagebrott förlängs från 24 till 36 timmar.

Beställaransvar

Transportköparen får ett lagligt ansvar att se till att den som utför transporten har ett giltigt trafiktillstånd. Reglerna gäller också internationella transporter och cabotage.

Fackliga uppdrag ska inte drabba a-kassan

De fackliga uppdrag som ger dig rätt att vara ledig från jobbet har inte varit a-kassegrundande. Men det blir det ändring på.

Karensdag i a-kassan ryker

Antalet karensdagar mellan att du blivit arbetslös och kan få a-kassa sänks, från sju till sex dagar.

Tyngre bilar på vissa vägar

Det handlar om bilar som väger 74 ton, de ska få köra på vägar som har bärighetsklass 4. Men det handlar inte om alla vägar. Enligt Trafikverket finns 11 800 kilometer väg som håller för alla 74 ton. Det motsvarar ungefär 12 procent av vägnätet.

Billigare fackavgift

Från och med den 1 juli går det att dra av en fjärdedel av en medlemsavgift till ett fackförbund. Transportarbetarförbundet ska meddela Skatteverket, som automatiskt för in avdraget på din deklaration.

Arbetsgivarna får mer ansvar för rehab

Företagen blir skyldiga att ta fram en plan för hur anställda, som varit sjukskrivna i 30 dagar, ska komma tillbaka till jobbet igen. Syftet med lagändringen är att försöka korta den långa sjukfrånvaron. Ändringen innebär att arbetsgivare ska upprätta en plan för hur sjuka ska kunna återgå i jobb om ”det kan antas att den försäkrades arbetsförmåga” kommer fortsätta att vara nedsatt under minst 60 dagar.

Fler arbetsplatsinspektioner

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om fler arbetsplatsinspektioner. Polisen får i uppdrag att besöka arbetsplatser för att kontrollera om personer som inte har rätt att vistas i Sverige jobbar där. Enligt den nya lagen ska polisen rikta in sig på riskbranscher.

Hårdare regler om premiepension

Med anledning av uppmärksammade premiepensionsbolag som svindlat människor på den del av pensionen som vi själva får placera. Telefonförsäljning av premiepension förbjuds och det införs krav på att man själv måste skriva under vid ett fondbyte.

Varje person ska skattas för sig

Reglerna skärps för hur skatter ska redovisas av arbetsgivare. Det innebär att företag ska redovisa skatter för varje individ varje månad. Tidigare gick det att göra med alla i klump. Syftet är att komma åt svartarbete och skattefusk. Lagen träder i kraft den 1 juli, men då gäller det bara företag med mer än 15 anställda eller företag i branscher som måste ha personalliggare. Efter årsskiftet gäller lagen alla företag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.