Svensk arbetarrörelse organiserar världen
Jens Orback tog med sig omvärlden till Transports kongress. Som generalsekreterare för Palmecentret berättade han om hur svensk arbetarrörelse hjälper människor att organisera sig runt om i världen. Dessutom passade han på att bjuda in Transport att stödja ett taxifack i sin linda, i Burma.
Jens Orback började sitt tal på med att reflektera över de beslut som i demokratisk ordning fattats på kongressens tredje dag.
– När jag såg den här omröstningen tänkte jag på hur fantastiskt fint det är att få tycka till.
Som chef för Palmcentret arbetar han med att se till att fler människor i världen får möjlighet att påverka sin situation. Centret, som bildades 1992, ägs av arbetarrörelsen och driver i nuläget 200 projekt runt om i världen. Ambitionen är att ”ge makt åt människor att förändra sina samhällen och därmed sina egna liv.”
I många länder kan samarbetet med den svenska arbetarrörelsen göra stor skillnad. Jens Orback berättade om hur människor med hjälp av centret organiserat sig i studieförbund, fackförbund och partipolitiskt i Filippinerna. Men också hur oppositionen i Syrien kunnat samlas och diskutera gemensamma strategier med stöd från centret.
– Med väldigt små resurser kan de här människorna, som är precis som oss, få en möjlighet att organisera sig och känna att de kan göra skillnad.
Ett av de länder som Palmcentret arbetar i är Burma, ett land som nyligen gått från diktatur till en gryende demokrati.
– Burma har väldigt stora problem. Men det händer saker också där. Nu börjar man jobba med lagstiftning kring rätten att organisera sig och rätten att uttrycka sig, sade Jens Orback.
I Burma finns också ett arbete att göra för Transport. Jens Orback berättar om ett besök som han nyligen gjort i landet.
– Jag besökte några embryon till fackförbund som nu byggs upp, bland annat för taxichaufförer. Där kan vi kanske få fram ett samarbete, de har frågat efter stöd.