Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det kan vara svårt att lära sig ett nytt språk som vuxen, men pratar man om dieselmotorer blir det lättare, säger länsstyrelsens Sam Yildirim som en förklaring till framgången för kombinerad språk- och yrkesutbildning.

Mellan 2013 och 2016 har 128 elever gått den undersökta utbildningen Svenska för lastbilsförare i Stockholm. Den senaste elevkull som kunde undersökas blev klar 2014. Sam Yildirim jobbar på Länsstyrelsen i Stockholm och var den som för ett antal år sedan tog initiativ till Svenska för yrkesutbildade, numera kallat SFX. X eftersom det handlar om många olika yrkesgrupper.

Hur kommer det sig att lastbilsutbildningen är en av de SFX-utbildningar som har haft minst elever?

– Det kan finnas flera skäl till att inte så många har gått den. Det handlar om prioriteringar och söktryck. Men den har hållit på länge och är en av de dyraste SFX-utbildningarna. Den kostar mer än utbildningen för läkare och ingenjörer, säger Sam Yildirim.

90 procent har alltså jobb inom två år. Enligt statistiken är det bara en fjärdedel som jobbar som lastbilsförare.

– Men jag vet att nästan alla jobbar med saker i anslutning till lastbilstransporter. Det kan vara saker som arbetsledare på garaget. Olika titlar syns på olika sätt i statistiken. Nästa gång kanske vi tittar på inkomst och jämför med den lön som till exempel lastbilsförare eller programmerare har, säger Sam Yildirim.

Sam Yildirim tror att SFX leder till ökad integration, han berättar att  man på Länsstyrelsen i Stockholm främst försöker se integration som en kompetensförsörjningsfråga.

– Det är win-win. Man blir rörd och jätteglad när rektorn berättar att lastbilsförare är lyckliga för att de har fått sitt första jobb och att de börjar drömma om en framtid för familjen och barnen. Lärarna och rektorn får också extra energi när de ser människor få de jobb de önskar.

Sam Yildirim säger att det blir lättare att lärare sig svenska om det går att koppla till något man redan kan. Som ett jobb.

– Man har en krok att hänga sina nya språkkunskaper på.

I utredningen har flera nu yrkesverksamma förare intervjuats. De jämför sin utbildning med den vanliga SFI-undervisningen:

– De flesta säger att det är lättare att lära sig språket vid SFX. Vi också kan se att frånvaron är betydligt lägre än i vanlig SFI-undervisning.

Svenska för yrkesutbildade är ett regionalt initiativ i Stockholm och huvudstadens kranskommuner, och leds från länsstyrelsen.

– Vi tycker att regeringen har goda ambitioner för integrationen men att den arbetar fel. De säger att varje kommun ska genomföra utbildningar. Men det är svårt att dutta i alla små kommuner. Det blir mycket bättre om större regioner samarbetar, då går det att få underlag till individanpassade yrkesutbildningar.

– På kort sikt är SFX dyrare än vanlig SFI, men inte långsiktigt. När folk får jobb betalar de skatt i stället för att vara bidragstagare, säger Sam Yildirim.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Mindre medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.