Svenska inspektörer räddar löner åt sjömän
Hamn. 230 utländska fartyg kollades i de svenska hamnarna under förra året. Sjömän från olika delar av världen fick tillsammans över 850 000 kronor i retroaktiv lön. Så ser de svenska ITF-inspektörernas facit ut för 2017.
– Vi ser till att pengarna kommer in på sjömannens konto innan ett fartyg får lämna den svenska hamnen. Det kan vi göra med stöd av Transportstyrelsen, berättar Fredrik Brådd, ITF-inspektör inom Transport.
ITF-inspektörer jobbar för – och får betalt från – Internationella Transportarbetarefederationen (ITF). Transport har två i Sverige och sjömännens fackförbund Seko har två. Därutöver finns två svenska koordinatorer.
Uppdraget är att kolla fartyg med bekvämlighetsflagg. Det vill säga fartyg som är registrerade i ett annat land än där ägaren finns. Ett syfte med bekvämlighetsflaggning är att få lägre skatter och lönekostnader än vad som gäller i rederiets hemland.
– Förs och främst agerar vi direkt om en sjöman hör av sig och larmar om dåliga förhållanden, utebliven lön eller andra problem, säger Fredrik Brådd. Men det är inte jättevanligt.
Inspektörerna går också in och kräver kollektivavtal på fartyg som inte har det. Det handlar om ett avtal med miniminivåer, som har beteckningen TCC-avtal.
– Många av de svenska hamnarna tar inte emot fartyg utan avtal, berättar Fredrik Brådd. Så det kan räcka med att vi informerar en hamn om att fartyget är på väg – och sedan tecknar ägarna avtal under hotet att inte få lägga till.
Den allra största arbetstiden för en ITF-inspektör går dock åt till att kontrollera att fartyg och rederier uppfyller det som står i kollektivavtalen. Det finns 140 inspektörer i världen, och de håller tillsammans koll på vilka båtar som kan behöva en ny granskning.
– Ibland upptäcker vi att anställda har fått för lite lön, och det kan vara av misstag. Då går det fort att rätta till. Men många gånger har besättningen inte fått sina pengar under flera månader, kanske för att rederiet har problem med ekonomin …
Det är då ITF-inspektören samarbetar med Transportstyrelsen som inte släpper i väg fartyget förrän pengarna sitter på sjömännens konton.
Summan landade alltså på drygt 850 000 kronor i Sverige. Sett över hela världen räddade ITF-inspektörerna hem närmare 270 miljoner kronor till sjömän som inte hade fått den lön de skulle under förra året.