Sophämtning i Gamla stan, Pierre Yudego
Close
Skyddsombud och regionala skyddsombud vakar över anställdas arbetsmiljö.
Close

Svenskt Näringsliv vill avskaffa fackliga arbetsmiljöombud

Arbetsmiljö. Ersätt de regionala skyddsombuden med fler lokala skyddsombud och låt Arbetsmiljöverket sköta en oberoende rådgivning. Framför allt till småföretag. Svenskt Näringsliv går på tvärs mot den statliga utredning som vill ge fackliga arbetsmiljöombud rätt att besöka fler företag.

Socialdemokraterna, LO och Transport ger tummen upp för förslaget att fackens regionala skyddsombud ska få besöka fler företag. I dag får arbetsmiljöombuden bara komma in på bolag med minst en medlem.

Den utredning som lades fram alldeles före valet föreslår att företag som har eller brukar ha kollektivavtal ska öppna sin dörr för ombuden. Orsaken är Sveriges många småföretag, nya osäkra anställningsformer och att färre anställda går med i facket.

Skyddsombudsverksamheten har granskats i tre statliga utredningar. Det förra förslaget om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud röstades ner i riksdagen av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. S-regeringen tillsatte i stället utredningen som presenterades i september.

Transportarbetaren har sökt S, M, SD och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) angående utredningen. Moderaterna har inte svarat. SD har tidigare instämt i SN:s kritik mot att arbetsmiljöarbetet sker på facklig grund. Magnus Persson (SD) är nytillträdd ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Han säger att partiet hela tiden velat gå längre än utredningarna.

– Vi vill att regionala skyddsombud ska ha tillträde till samtliga arbetsplatser i Sverige, oavsett avtalsform eller fackligt medlemskap. Fackförbunden spelar en viktig roll när det gäller skyddsombuden. Det vi vänder oss emot är den politiska kopplingen till vem som ska bli skyddsombud.

Fritt uttryckt innebär det att kollegorna på en arbetsplats ska kunna välja vem de vill till skyddsombud, oavsett om de är sverigedemokrater, socialdemokrater eller något annat. Ingen ska uteslutas från fackligt arbete.

Ombud ska inte utses av arbetsgivaren

Svenskt Näringsliv anser att dagens skyddsombudsverksamhet har flera brister och otydligheter.

– Vi tycker att den som är mest lämpad ska utses till lokalt skyddsombud av medarbetarna, utan fackligt företräde och utan att rollen i grunden ska vara knuten till facket, säger arbetsmiljöansvariga Anna Bergsten.

S anser tvärtom att facket är garanten för att valet av skyddsombud går rätt till. Att ombuden ska utses av facket och inte arbetsgivaren.

– Det skyddsombud som backas av en facklig organisation kan känna en större trygghet i att påpeka brister i arbetsmiljön utan att riskera att hamna i klinch med arbetsgivaren.

Att Moderaterna håller med SD och SN om att fackets rätt att utse även lokala skyddsombud ska begränsas framgår av Transportarbetarens valenkät i nr 9, 2022. Men M tillägger i den: ”Vi har inget emot att skyddsombud är fackligt anslutna”.

Svenskt Näringsliv dömer ut en utökad tillträdesrätt men påpekar att den ursprungliga tanken med skyddsombudsverksamheten var god, att stötta mindre företag i arbetsmiljöarbetet. SN ogillar vad man kallar fackets dubbla roller – att värva medlemmar, lokala skyddsombud och stötta arbetsgivare i arbetsmiljöarbetet. I praktiken tar regionala skyddsombud på sig rollen som inspektörer från Arbetsmiljöverket, menar de.

– Myndighetsliknande uppgifter ska skötas av myndigheter inte av fackliga ombud som saknar medlemmar på arbetsplatsen, säger Anna Bergsten på Svenskt Näringsliv.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Transportarbetarens logga

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. (UPPDATERAD) Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.