Corona

Sveriges Åkeriföretag ställer in sina YKB-kurser

Åkeri. Chaufförernas yrkeskompetensbevis (YKB) hänger i luften. I väntan på besked från EU:s politiker om eventuell dispens från kraven på fortbildning ställer Sveriges åkeriföretag nu in alla sina YKB-kurser fram till julafton.

Det meddelar branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag (SÅ) i ett pressmeddelande på sin hemsida. Beslutet fattas mot bakgrund av regeringens hårdare restriktioner om högst åtta personer vid allmänna sammankomster – från och med den 24 november.

– Vi väntar inte till den 24 november utan drar i bromsen för våra YKB-kurser redan nu, säger SÅ:s utbildningschef Marcus Johansson.

Han tillägger att det gäller alla SÅ:s fysiskt arrangerade kurser. Om stoppet kommer att förlängas efter den 24 december är inte klart.

­– Vi inväntar nya besked från regeringen och kommer att fatta nya beslut utifrån dem, säger han.

Hittills har det gått att corona-säkra kurserna vid de konferensanläggningar branschorganisationen använder sig av. Men med de hårdare direktiven är det inte längre möjligt, förklarar Marcus Johansson.

– Vi kan inte längre garantera att kurserna kan genomföras tryggt och säkert och tar därför vårt ansvar i pandemin och ställer in dem. Lika länge som regeringens restriktioner sträcker sig, säger han.

– Hur det blir efter det kan jag inte sia om. Det vet ingen.

YKB-utbildningen sköts av en rad olika aktörer. Sveriges Åkeriföretag är en och Marcus Johansson räknar i dagsläget till 60 inställda kurser. Därutöver funderar ytterligare nio, tio åkerier på om de ska anordna utbildningarna digitalt, men har inte beslutat sig än, berättar Marcus Johansson.

Enligt EU:s regler får totalt tolv av kurstimmarna hållas via dator.

– Hur de andra utbildarna gör vet jag inte. Men vi har fattat detta beslut för våra utbildningar, säger Marcus Johansson.

I takt med att smittspridningen tagit ny fart i Sverige och övriga Europa har oron spritt sig bland landets yrkeschaufförer. Transportarbetaren har tagit upp detta i flera tidigare artiklar och frågan har diskuterats livligt på sociala medier.

Liksom Transport och SÅ efterlyser chaufförerna en ny dispens från kravet på fem EU-styrda delkurser, när Europa har drabbats av covid-19. EU-kommissionen segade, enligt mångas uppfattning, med frågan men beslutade i våras om ett undantag på sju månader. (Genom den så kallade omnibusförordningen).

Enligt tidigare kontakter med infrastrukturdepartementet och EU-parlamentariker Johan Danielsson (S) diskuteras frågan nu i unionens ministerråd (med medlemsländernas infrastrukturministrar) och EU-kommissionen förbereder ett förslag.

– Efter att det presenterats borde ett beslut kunna fattas inom några veckor, hoppas Johan Danielsson.

Transport och SÅ varnar för att många chaufförer snart kommer att stå utan giltigt YKB. ”Kvar står åkeriföretagen och längst fram landets yrkesförare. Ansvaret för vad som ska göras kan omöjligen läggas på förarna”, anför Sveriges Åkeriföretag. Organisationens slutsats är att åkerierna nu ställs inför beslutet att antingen börja ställa sina bilar eller låta chaufförer köra, olagligt, med ogiltigt YKB.

Fack och arbetsgivare har samma intresse i frågan och vill ha en snabb lösning. Ett undantag som gäller för hela 2021, eftersom smittan kommer att påverka samhället under lång tid, i väntan på ett vaccin.

– Det är många chaufförer som går och undrar och har ont i magen nu, så politikerna måste skynda på! Utan transporter och yrkesförare stannar Sverige, påminner Lars Mikaelsson i Transports högsta ledning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.