Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal
Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.
– Det är väldigt, väldigt tråkigt att Sveriges Hamnar går ut och tvingar sina medlemsföretag att upphöra med den samverkan vi jobbat upp under många år, säger HF:s förbundsordförande Eskil Rönér till SVT nyheter.
Redan för ett år sedan antog Sveriges Hamnar policyn som fråntar HF rättigheter som följer av ett kollektivavtal. Det handlar bland annat om att kunna jobba fackligt på betald arbetstid och plats i bolagsstyrelsen.
En bakgrund är förstås konflikten i Göteborgs hamn, som mycket kommit att handla om just fackliga rättigheter. Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar, säger:
– Det handlar egentligen inte om Göteborgs hamn. De här åtgärderna borde vi ha vidtagit för länge sedan. Enkelt uttryckt handlar policyn om att våra 57 medlemsföretag ska göra samma distinktion mellan fackföreningar som har avtal och de som inte har. Utan avtal och fredsplikt har man inte alls samma lagstadgade rättigheter och samma rätt till inflytande.
Enligt Ärlund finns det grovt räknat ett 15-tal hamnar där HF har fackliga rättigheter som går utöver vad lagen stadgar.
– Successivt ska policyn implementeras i alla hamnar, säger Joakim Ärlund. För oss handlar det om att slå vakt om den svenska modellen. Historiskt kan vi se att Hamnarbetarförbundet genom strejkhot tvingat till sig rättigheter som är mer långtgående än lagen.
– Vi har kollektivavtal med Transport, som är det största fackförbundet totalt sett i alla Sveriges hamnar.
Vad händer med medlemsföretag som vägrar följa Sveriges Hamnars policy?
– Det är en intern fråga. Men jag kan väl säga så mycket att är man med i en demokratisk organisation är det rimligt att man följer fattade beslut.
I Halmstads hamnar är en majoritet av stuveriarbetarna med i HF. Där har arbetsgivaren nyligen bestämt att förhandlingar och samverkan i fortsättningen ska ske i huvudsak med fackförbundet som har kollektivavtal, det vill säga Transport.
Vd:n i hamnbolaget, Björn Alvengrip, vill inte kommentera beslutet i SVT Nyheter. Han hänvisar i stället till arbetsgivarorganisationen.