Sveriges Hamnar varslar om lockout som svar på strejkhot
Hamn. Sveriges Hamnar varslar nu om lockout mot Hamnarbetarförbundet (HF). Stridsåtgärden, som stänger hamnarbetarna ute från arbetsplatserna, är ett svar på de korta punktstrejker som HF inleder den 23 januari.
Under hela hösten har Transports konkurrentfack, HF, och Sveriges Hamnar förhandlat om ett kollektivavtal för HF:s cirka 1 300 medlemmar. Arbetsgivarna erbjuder ett så kallat hängavtal på Transports redan tecknade avtal.
Det har HF avvisat. Förbundet kräver i stället ett eget avtal, där HF blir självständig part.
Strax före jul bröt förhandlingarna samman. Den 14 januari varslade HF om korta punktstrejker eller blockader i ett tiotal hamnar där förbundet har många medlemmar.
Efter det har fler varsel kommit. På torsdagen kontrade Sveriges Hamnar med lockoutvarsel. Under de två till sex timmar långa strejkerna stängs HF:s medlemmar ute från arbetsplatserna. Lockouten gäller inte bara under strejktimmarna, utan hela den resterande dagen. I ett par fall där strejkerna är tänka att utlösas på kvällen sträcker sig lockouten in även på nästkommande dygn.
”Lockouten riktas enbart mot hamnarbetare som är medlemmar i Hamnarbetarförbundet” skriver Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.
Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår, säger i en kommentar:
– Vi har erbjudit Hamnarbetarförbundet kollektivavtal men mötts av en hagelstorm av konfliktvarsel. Vi försvarar oss mot en konflikt som hotar att kosta Sverige miljardbelopp och som hotar vårt gällande avtal och vår relation med LO-förbundet Transport.
HF är inte oväntat kritiska mot utspelet från motparten:
– Det här känns förvånande och oseriöst. Dels försöker man låtsas som att det här inte innebär en upptrappning, trots att man utvidgar produktionsstoppen, i flera hamnar från två till 15 timmar. Samtidigt verkar man ha struntat i gällande varselregler om att stridsåtgärder ska meddelas minst nio dagar i förväg, kommenterar Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i HF.
Transport avtalssekreterare Peter Winstén följer utvecklingen noga. I ett långt uttalande på Transports hemsida säger han:
– Vi tycker att Hamnarbetarförbundets agerande är djupt olyckligt och direkt oansvarigt. Det drabbar svenska hamnarbetare, det drabbar svensk import och exportindustri. I förlängningen riskerar det att drabba även klimatet om fler transporter flyttas över på väg.
– Vi har arbetat hårt och länge för att bidra till att stärka hamnarna och därmed skapa fler arbetstillfällen. Konflikten går i rakt motsatt riktning och riskerar även att driva arbetsgivarna i famnen på bemanningsföretag. Varför detta är något som Hamnarbetarbundet skulle vilja är en fullständig gåta.
– Även om våra medlemmar inte omfattas av lockouten så drabbas de på olika sätt. Vi såg på APM Terminals i Göteborg hur uppsägningar följde i kölvattnet av den förra konflikten. Jag känner också oro för att konflikten ska drabba våra medlemmar, när de nu skall ta sig till och från jobbet i de aktuella hamnarna. Här kommer vi att ha en tät dialog med skyddsombuden och vi förutsätter också att arbetsgivarna tar sitt ansvar för våra medlemmars trygghet.