Sveriges största roro-hamn blir ännu större
Hamn. Över 2 000 lastbilar eller trailrar rullar av eller på de 15 godsfärjor som dagligen angör Skandinaviens största roro-hamn. Nu bygger Trelleborg ut. Notan, 1,5 miljarder kronor, betalas genom nya bostäder med havsutsikt.
Utanför hamnkontorets fönster kommer dragbil efter dragbil ut ur bilfärjans innanmäte. Längre bort i hamnbassängen ligger mudderverken som mödosamt karvar sig ner i Östersjöns botten.
– Utbyggnaden är nödvändigt om vi ska hänga med i utvecklingen. Morgondagens färjor blir större och längre, säger Jörgen Nilsson.
Han är vd i det kommunala bolaget, Trelleborgs Hamn. Vd för Sveriges och Skandinaviens största hamn för gods som kommer på hjul. Antingen lastbilar, trailrar eller chassier. Lösa containrar hanteras inte. Trelleborg har inga kranar.
Det är en sorts blandning av stolthet och tillförsikt som hamnpersonalen utstrålar när Transportarbetaren hälsar på. Alla från vd:n till Transports klubbordförande, Jörgen Wärja.
Startskottet gick 2014. Första steget blev att bygga två pirarmar som sträcker sig som en mäktig kräftklo ut mot havet. Innanför den ena anläggs nya markytor, med nya färjelägen. Färjelägen som i många decennier varit Trelleborgs ansikte mot omvärlden.
Innanför den andra pirarmen blir det bostäder. En ny stadsdel med 4 000 lägenheter. På sikt uppåt 6 000.
Fast hamnbolaget har andra visioner också. Vd Jörgen Nilsson igen:
– I dag stannar nästan inget gods hos oss, det bara passerar Trelleborg. Vi ska försöka ändra på det. Genom att bygga ett stort logistikcenter en liten bit från hamnen. Marken finns redan.
– Det är en logisk utveckling. Vi har färjelinjer som täcker fem europeiska destinationer. Andra hamnar har en eller två linjer. Våra båtar går till Tyskland, Polen och Litauen. Vi har alla förutsättningar att växa på logistiksidan, exempelvis hantera gods åt e-handelsföretag.
Hos de styrande i Trelleborg står klimatfrågan högt på dagordningen. De nya landområden som nu skapas innanför pirarna för en höjd på tre meter över havet. Det är för att bostäder och hamnanläggningar ska klara en befarad havsnivåhöjning.
I många år hade Trelleborg tågfärjor. Den verksamheten har tynat bort, trots allt prat om mer gods på järnväg. Fortfarande kommer godståg till Trelleborg från övriga Sverige – främst med pappersrullar. Men inga vagnar går i väg med båt.
– Vi bedömer att det måste ske en ökning av den intermodala järnvägstrafiken. Alltså lastbilstrailrar eller containerchassier som fraktas på tåg. Om vi menar allvar med miljödiskussionerna är det nödvändigt, säger Jörgen Nilsson.
Samtidigt är han kritisk mot dagens järnvägspolitik:
– Man får skilja på den traditionella och den intermodala tågtrafiken. Den traditionella är ineffektiv och gammaldags. Dagens kunder har krav på snabba leveranser, det klarar inte järnvägen. Särskilt inte när passagerartrafiken hela tiden prioriteras framför godstågen.
– Järnvägen måste stärka sin trovärdighet. Vi kan inte ha trafik som stannar helt på grund av solkurvor och nedrivna kontaktledningar. Det kommer alltid att vara dyrare med tågtransporter. Kunderna måste vara beredda att betala mer.
Samtidigt är det fel att ställa trafikslagen – tåg, väg och sjöfart – mot varandra. De måste samverka, anser Jörgen Nilsson.
I den nya satsningen ingår en solcellspark och vindkraftverk som tillsammans beräknas täcka hälften av hamnen energibehov. Färjornas utsläpp är en utmaning. Det är komplicerat att dra fram el-kablar grova nog att ersätta båtarnas motordrivna generatorer.
Fram till nu har trelleborgarna fått vänja sig vid utländska dragbilar som parkerar överallt där det går. Eller inte går.
Totalt handlar det om 800 000 tunga fordon per år som kommer till Trelleborg. Plus ungefär 500 000 personbilar som också ska av eller på färjorna.
Om bara fem, sex år kalkylerna hamnledningen med ytterligare 500 000 fordon. Totalt 1,8 miljoner. För att minska nedskräpningen har hamnen anlagt en parkering med toaletter och duschar för lastbilschaufförerna.
– Det kostar en euro per dygn att stå där. För dyrt tycker många östförare, säger Jörgen Wärja, Transports man i hamnen.
I det tänka framtidskonceptet ingår ett truckcenter som anläggs vid den nya infartsleden som ska avlasta stadskärnan.
Det är många svenska hamnar som just nu bygger ut och vill expandera.
Vad händer med Trelleborg och färjetrafiken när danskarna byggt klart broförbindelsen över Fehmarn Bält?
– Det är inte säkert att den blir av, säger vd Jörgen Nilsson. Fast jag tror ändå att bron kommer, och då pratar vi tidigast 2035. Jag är inte orolig, jag förstår inte ens grejen med en broförbindelse. Den skulle innebära 16 mils extra landsvägskörning genom Danmark, enkel väg.
– Är det en bra idé, ur miljösynpunkt?