Svettigt på jobbet? Gör så här!
Arbetsmiljö. Malmö +29. Stockholm +30. Luleå +27. Trots Greklandstemperaturer finns det jobb som måste göras. Din arbetsgivare har som alltid ansvaret för arbetsmiljön och för att utreda risker i hettan.
– Vänd dig till din chef om det blir för varmt, säger Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transport.
– Och om hen inte lyssnar gå till skyddsombudet på ditt jobb … eller om det inte finns något så vänd dig till Transports regionala skyddsombud.
Gustaf Järsberg berättar att det dock inte finns några föreskrifter om högsta tillåtna temperatur när det gäller transportyrken som chaufför. Arbetsmiljöverket har däremot rekommendationer när det gäller arbetsmiljön i fordon: Man ”bör sträva efter att hålla en temperatur under 21 grader” och ”temperaturen i förarutrymmen bör inte överstiga 27 plusgrader”.
– Om det är påtagligt hög värme under lång tid och inget görs åt saken så skulle det kunna vara läge att göra en 6:6a-anmälan med krav på åtgärder till arbetsgivaren. Eller lägga ett skyddsstopp om det är omedelbar fara för liv eller hälsa, säger Gustaf Järsberg.
Själv har han en gång fått rätt av Arbetsmiljöverket när han, som regionalt skyddsombud, krävde AC i tidningsbudens bilar. (Att företaget därefter blev ett annat och satsade mer på gång- och cykelbud är en annan historia.)
Förra årets hetaste sommardagar intervjuades vi Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket. Han hade ungefär samma råd som Transports arbetsmiljösamordnare:
– Det bästa att börja med är att resonera med arbetsgivaren. Är det möjligt att ta längre pauser, använda lättare klädsel eller utföra arbetet långsammare eller förskjuta arbetstiden?
Han betonade också att det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön och för att göra en riskbedömning på individnivå. Kravet är att arbetsplatsen ska vara en sund och säker miljö. Det kan i värmen betyda att minska produktionskraven och se till att det finns god tillgång till vätska. Dessutom på fasta arbetsplatser stänga av onödiga värmekällor och köra ventilationen nattetid. Eller att hindra solens strålar från att tränga in och förvandla arbetslokaler med stora fönster till växthus.
– Men man får räkna med att det blir någon eller några veckors värmebölja per år. Det går inte att kräva att arbetsgivaren installerar luftkonditionering, sa Per Nylén.
Härom sommaren kunde miljöarbetarna i skånska Skurup börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen för att komma undan den värsta hettan. Deras chef hade inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.