Svinpest – så påverkas sophanteringen
Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.
Afrikansk svinpest har påvisats hos vildsvin i Fagersta och Norbergs kommuner i Sverige. Det var i slutet av augusti som döda och sjuka djur först påträffades i trakten, som nu utgör en zon i Västmanland där restriktioner införts. Restriktionerna omfattar all vistelse i skog och mark med undantag av personer som deltar i smittbekämpningen.
Det går inte att säkert säga hur länge smittan funnits i området eller exakt hur den kommit in i landet. Klart är dock att smittan inte spridits till Fagerstatrakten från vildsvin som lever på andra håll i landet.
Sannolikt är att vildsvinen i stället blivit smittade av matrester på avfallsanläggningen Sänkmossen i Fagersta. Jordbruksverket har beslutat att stänga återvinningsstationen intill Sänkmossens avfallsanläggning.
Ägaren till anläggningen, renhållningsbolaget Vafab miljö, rengör nu fordon innan de tillåts lämna Sänkmossen. Det innebär också att däck och hjul desinficeras på fordonen, i huvudsak sopbilar.
Tidigare tömdes hushållsavfall, som kunde innehålla matrester, på en betongplatta. Nu går de direkt till containrar.
Anläggningen i Fagersta har tidigare haft problem med att vildsvin kom in och rotade bland soporna. För ett par år sedan byggdes ett tält över plattan, där hushållsavfallet ligger, men nu har Vafab miljö alltså infört direkttömning i container. Ansvariga på bolaget utesluter inte ytterligare åtgärder för att stoppa smittspridningen. Det rör bland annat transporter till och från anläggningen.
– Det är högst troligt att det kommer skärpta krav. Situationen med svinpest är helt ny för oss och den kommer definitivt att leda till förändringar, säger Eva Favaro, kommunikatör på Vafab miljö.
”Ögonöppnare”
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) betonar vikten av att rapportera fynd av döda vildsvin och kontaktar veterinär vid ökad sjuklighet eller dödlighet hos grisar. Viruset som orsakar afrikansk svinpest smittar inte till människor men för tamgrisar är det ett dödligt hot.
Människor kan däremot sprida smitta genom att lämna matrester i naturen.
Jordbruksverkets överdirektör Jan Cedervärn öppnar för skärpta krav på hantering av avfall.
– Det är något vi, framför allt SVA, kommer att titta närmare på i samarbete med andra aktörer med ansvar för sophantering och regelverket kring det, säger Jan Cedervärn till SR P4 Västmanland.
Jan Cedervärn betraktar samtidigt utbrottet av svinpest som en ögonöppnare för hur smittvägar kan se ut:
– Vi har ju till exempel länge talat om risker med att kasta utflyktsrester på rastplatser, och uppmanat till att lägga rester i sopcontainrar.
Om innehållet ändå töms på öppna sopanläggningar går poängen förlorad, betonar Cedervärn.
Att upprätthålla goda rutiner innebär enligt Jordbruksverkets tolkning att:
- Vid hantering av mat- och restavfall, till exempel omlastning, se till så att vildsvin eller fåglar inte kan komma i kontakt med avfallet. Det gäller såväl omlastningsstationer som andra biogas- och energiåtervinningsanläggningar.
- För återvinningscentraler som hanterar trädgårdsavfall med fallfrukt är risken lägre, men det är ändå viktigt att inte låta fallfrukten fungera som utfodringsplats för vildsvin utan städa bort fallfrukt och annat ätbart.
- Det finns ingen risk för att sprida smitta genom att gödsla med hygieniserad biogödsel på åkermark. Eventuell smitta avdödas effektivt på biogasanläggningar med hygienisering.
Jordbruksverket konstaterar också att en prioriterad fråga är att få ut matavfallet från restavfallet. Redan under nästa år finns krav i hela landet på att sortera ut matavfallet separat vilket troligen leder till minskad risk för smitta, enligt myndigheten.