SVT granskar Skaraterminalen
I Skara hyr åkeriföretagaren Per Strid ut rumäner till Jula. Arbetarna, som ofta är fattiga romer, jobbar tio timmar per dag. De får 10 700 kronor i månaden efter skatt. Fast bara 1 200 kronor är lön, resten traktamente. Det framgår av SVT:s program, Uppdrag granskning.
Onsdagen den 9 maj ägnade Uppdrag granskning huvuddelen av sändningen åt Per Strid, en frikyrkopastor som driver flera bolag – bland annat Skaraterminalen.
Familjen Strid är välkänd i transportbranschen. Inte minst genom sonen David som nyligen dömdes till fyra år fängelse vid Göteborgs tingsrätt. Han fälldes som huvudman i en härva med luftfakturor och svarta löner. Domen är överklagad.
Redan i mitten av 1990-talet hamnade Per Strid på kollisionskurs med Transport. Facket ansåg att Skaraterminalen tummade på villkoren för de anställda chaufförerna.
I Uppdrag granskning medger Per Strid utan omsvep att bataljerna med facket ledde till att han började hämta billig arbetskraft från andra länder.
I det 45 minuter långa inslaget visar SVT hur Per Strid samarbetar med en baptistförsamling i Rumänien. Där väljer ”broder Sam” ut skötsamma romer som sänds till Sverige.
På plats i Skara bor rumänerna hemma hos familjen Strid. Genom sitt bemanningsföretag Pi-lots hyr Per Strid sedan ut dem till Julas jättelager. Där får de lossa containrar och göra andra jobb som svenska arbetare ratar. Den lokala fackklubben från Handels accepterar lösningen. Enligt företaget gör 20 rumäner en arbetsinsats som motsvarar 60 svenskars jobb.
När arbetet inne på Jula är klart väntar ytterligare ett par timmars jobb, nu direkt åt Per Strid.
Strid försvarar sin affärsidé, som han beskriver som ren välgörenhet. När tv-reportern påpekar att Skaraterminalen gör en vinst på fyra miljoner på romerna tillbakavisar Per Strid siffrorna och hävdar att det handlar om en miljon.
Uppdrag granskning har också besökt den fattiga by i Rumänien där uppåt 120 personer livnär sig på de månadslånga jobben i Sverige. Alternativet är arbetslöshet eller korta påhugg för några kronor i timmen.
Det är en beklämmande bild av fattigdom och de avgrundsskillnader som finns inom EU. Inför tv-kameran skyggar rumänerna. De är förvarnade om att svenska journalister är på väg. Med tillägget att Per Strid kommer att lägga ner hela verksamheten, om det blir för mycket kritik.
Roger Svalhede intervjus i programmet. Han var tidigare ombudsman på Transports avdelning i Skövde.
Uppdrag granskning kan ses på SVT Play på internet.