”Syna fördomar genom att prata om dem”
Arbetsmiljö. Bevakningsbranschen ska förmedla trygghet, därför är det extra viktigt med ett respektfullt och likvärdigt bemötande. Det framhåller Ronny Fredriksson, chef för arbetsmiljöenheten på Bya, Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.
Bya har inte använt sig av Respekttrappan, men har med ett avsnitt om diskriminering i utbildningsblocket arbetsmiljö på grundutbildningen för väktare.
– Vi möter ju människor i många olika situationer och ska behandla alla på ett likvärdigt sätt oavsett kön, sexualitet och bakgrund. Det är något som vi i branschen behöver ha ett pågående samtal om, säger Ronny Fredriksson.
En del av det handlar om att våga prata om våra fördomar, säger han.
– Alla har fördomar. Men genom att prata om dem kan vi syna och hantera dem som just fördomar.
Det gäller också att inte bli avtrubbad när man har jobbat ett tag.
– När vi är nya på jobbet ser vi människorna vi möter, men allt eftersom tiden går, är det lätt att börja generalisera och bunta ihop människor i ett fack.
Då kanske man säger saker som man aldrig skulle ha sagt när man var ny, säger Ronny Fredriksson, som nyligen anordnade ett webbinarium där en psykolog bjöds in för att prata om just avtrubbning.
De som jobbar i bevakningsbranschen möter också mycket fördomar från allmänheten.
– I och med att vi har uniform är vi extra exponerade och har blickarna på oss. Om vi uppför oss negativt hamnar det lätt i fokus. Därför är det extra viktigt att vi uppträder på rätt sätt. En person som uppträder dåligt förstör ju för hela yrkesgruppen, säger Ronny Fredriksson.
Därför har BYA tagit fram ”en film om att filma”, som handlar om olika situationer som kan uppkomma och hur det kan se ut om det hamnar på film.
– Ett gripande ser ju aldrig bra ut och de som ser eller filmar har sällan hela bilden. Det går inte att påverka, det enda man kan göra är att alltid agera på ett korrekt och professionellt sätt, säger Ronny Fredriksson och fortsätter:
– Det är jätteviktigt att gruppledarna har en sund syn på de här frågorna och att de tar diskussionen med medarbetarna om något händer. Därför är det en viktig del i våra ledarskapsutbildningar. Men det måste prägla hela företaget, om ledningen visar att de tar avstånd från diskriminering vågar de anställda också göra det.
Tror du att utbildningar i respektfullt och likvärdigt bemötande kan göras digitalt eller är det bättre att ses?
– Jag tror att en del kan göras digitalt, men att det behövs en kursledare som är närvarande via skärmen. Men det finns också ett stort värde i att ses i samma rum och prata med varandra, särskilt om man ska prata om till exempel fördomar.