Illustration Mattias Käll
Close
Illustration: Mattias Käll
Close

Ta chansen att påverka!

Snabbkoll. Än kan det kännas långt till Transports nästa kongress i juni 2017. Men vill du vara med och påverka är det dags att tänka till redan nu. Och hålla koll på tidsplanen. Vad kan man egentligen motionera om och hur blir man kongressombud?

1. Kongressen sätter målen

Kongressen är Transports högsta beslutande organ och här dras de stora linjerna upp, ombuden pekar ut mål och inriktning för de kommande fem åren.

Förra gången bestämdes till exempel att Transport ska arbeta för kortare arbetstid.

En av kongressens viktigaste uppgifter är att välja förbundsledning – verkställande utskott och förbundsstyrelse. Förändringar i stadgarna beslutas också av kongressen så att de inte är föråldrade utan följer med i tiden.

 

2. Säg det med en motion

Som medlem kan du motionera om sådant du tycker är viktigt, och kongressen har behandlat motioner om  allt från kungahusets avskaffande till rastplatser i Småland.

Senast den 1 december ska du lämna din motion till din avdelning. Om din idé inte får stöd där kan du lämna in den som enskild motion.

Avdelningen skickar alla motioner (även enskilda) till förbundsexpeditionen senast den 1 januari.

När alla handlingar till kongressen är klara den  15 mars har förbundsstyrelsen svarat på motionerna och gett sitt förslag till hur man tycker kongressen ska besluta. Och vem vet, kanske tycker ombuden som du?

En motion kan antas, avslås eller anses besvarad av ombuden.

 

3. Så blir du ombud

Att vara på plats i kongressalen när förbundet samlar krafterna är garanterat en upplevelse. Att representera sin avdelning, rösta och kanske gå upp och tala för en gemensam sak i talarstolen.

Transport är organiserat i 25 avdelningar, inom dem finns geografiska eller yrkesindelade sektioner. Varje avdelning får ett ombud per påbörjat 300-tal medlemmar. Totalt finns det  181 platser. Vem som nomineras som ombud bestäms på sektionsmöten i september–oktober. Sedan gör avdelningens representantskap valet i november–december. Även förbundsrådet och förbundsstyrelsen ingår som ombud.

Det totala antalet röster är 219. Den som blir vald som ersättare får också vara beredd att delta aktivt.

Ordet är ditt är en broschyr som kommer att finnas som hjälp för ombuden att förbereda sig. Förbundet håller också på att ta fram en webbaserad kurs som komplement till avdelningarnas och regionernas egna utbildningar.

 

4. Välja ordförande

Nuvarande ordförande Lars Lindgren låter sig nomineras till ytterligare en period trots den gamla pensionsgränsen 60 år.

Två olika principiella ståndpunkter finns om detta. En del tycker att det är dags att modernisera tänkandet runt hur vi ser på pension, så att det inte är tvingande att avgå vid en viss ålder. Andra anser att det får stora konsekvenser för organisationen som helhet om alla ombudsmän gör likadant.

 

5. Om jag bara vill lyssna?

Den som vill sitta på åhörarläktaren är mycket välkommen. Kolla för säkerhets skull med kongressbyrån att det finns plats.

 

6. När? Var?

Kongressen går av stapeln i Örebro den 3–8 juni. Transport fyller 120 år 2017 och det lär firas på något sätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.