Transportbil, avdelning 18 Hälsingland. Foto: Mikael Humlin
Close
Hälsingeavdelningens ordförande Mikael Humlin är ute på uppsökeri och har parkerat sin banderollmärkta bil vid Arla sågverk i Ljusne.
Close

Ta en fika och snacka fackliga frågor

Uppsökeri. – Hallå, vill ni ha en kubb och en festis? Många är stressade, men några chaufförer tar sig ändå tid för lite fackligt snack med Mikael Humlin från Transport på Circle Q-macken i Ljusne. I morgon har du chans att träffa fler transportare från Norrland, Dalarna och Värmland.

Det är aktivitetsvecka och Transport är ute och träffar arbetare på bensinstationer, vägkrogar och olika arbetsplatser runt om i landet. Tidigare sopgubben Mikael Humlin är ordförande i Transports avdelning 18 i Hälsingland och har parkerat sin banderollmärkta bil vid Arla sågverk i Ljusne.

När Transportarbetaren når honom på onsdagseftermiddagen har han hunnit prata med ett tiotal chaufförer som stannat till på macken för att tanka, byta skift eller handla.

– Sju av dem var medlemmar, så det var kul! De kom från Dalarna, Gävle, Hälsingland och lite varstans och tyckte det var bra att vi är ute och visar upp oss.

Snacket rör allt möjligt från fackliga frågor till försäkringar.

– Fackligt medlemskap innebär att du får försäkringar, men är du inte med i facket så se till att försäkra dig, brukar jag säga. Det är ofta yngre som inte alltid tänker på det.

En åkare dök också upp och fick kaffe och festis även han, berättar Mikael Humlin med ett skratt. I dag är han ensam på plats, men i morgon gör sex Transportavdelningar från Norrland till Värmland gemensam sak och dyker upp lite varstans längs motorvägar och rastplatser.

Det handlar om avdelning 26 Norrbotten, 28 I norr (hela Västerbotten och delar av Norrbotten,  kommunerna Arvidsjaur och Arjeplog), 32 Mellersta Norrland, 18 Hälsingland, 88 Dalarna och avdelning 6 Värmland.

– Med den här gemensamma manifestationen täcker vi upp mer än halva Sverige på en dag, säger Johan Molin.

Han är ordförande i avdelning 32 med kontor i Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik och ser det som ett bra tillfälle att starta samtal.

– Vi vill öka synligheten, visa att vi finns och fortfarande driver viktiga frågor för våra medlemmar trots att coronan kommit emellan. Stannar folk till och fikar är det ett plus i kanten. Sedan hoppas vi förstås alltid att vi ska kunna skriva in några fler medlemmar, säger Johan Molin.

Håll ögonen öppna längs motorvägarna. Transportare kommer att finnas på plats vid E4:an i Harrbäcken, E45:an i Storuman och E4:an i Skellefteå. Vidare vid OKQ8-mackarna längs E45:an i Strömsund och Sveg, liksom vägkrogarna Dockstabaren och Myre Dinner vid E4:an.

Ytterligare platser är Circle K-mackarna vid E4:an i Gnarp och Hudiksvall och i Dalarna: Circle K-stationen vid E45:an i Orsa. Värmlänningar kan du träffa över en kopp kaffe vid Rasta vägkrog i Grums.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Trafikverket gör en ny piruett!

Davids krönika. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Grönt ljus för trafikbyggen

Infrastruktur. Regeringen har gett klartecken för tio större byggen inom landets transportsystem. Byggstart i år gäller bland annat projekt i Dalarna, Mariestad och Göteborg.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.