Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.
Vi lever i en orolig tid. Det märks runt köksborden, i lunchrummen och i mötena mellan människor. Kriget känns nära, den grova brottsligheten gör sig påmind i vardagen, och för många höjs räkningarna snabbare än lönen.
Sverige har också blivit farligare. Det märks i vardagen och för många transportarbetare och transportföretagare märks det också på jobbet. Polisen, fackförbund och arbetsgivare varnar alla för att den växande kriminaliteten och utnyttjandet i arbetslivet är en stor inkomstkälla för organiserad brottslighet.
I det läget går Sverige, och Europa, till val den 9 juni.
Vi vill därför lyfta det som sällan får rubriker men som direkt påverkar alla er som arbetar i vägtransportbranschen. Det handlar om att vi måste ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Den så kallade arbetslivskriminaliteten måste bekämpas.
Det behövs omfattande, långsiktiga och kraftfulla insatser om vi ska rensa upp i den röta som spridit sig långt in på många svenska arbetsplatser.
Sverige måste ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Nyckeln ligger i att gå på pengarna genom att slå ut hela affärsmodellen.
Det behöver bli svårare att fuska, enklare att åka fast och mer kännbart för de som blir straffade. Därför har Socialdemokraterna presenterat tio EU-förslag för att göra just detta. Låt oss ta några exempel.
Vi vill ta kampen mot EU-regler som skapar kryphål för utländska arbetsgivare som vill utnyttja arbetskraftsinvandrare.
Det kan handla om den makedonske chauffören, som får jobb i Bulgarien, men som aldrig jobbar där utan direkt skickas vidare till Sverige och utnyttjas till dåliga villkor och uselt betalt.
Det är ett systemfel som inte bara drabbar individen, utan också i förlängningen arbetstagare och företagare i Sverige som konkurreras ut.
Vi måste också ha ett gemensamt näringsförbud i EU. Dömda kriminella ska inte kunna ta färjan över Östersjön och sedan återkomma med samma affärsmodell under utländsk flagg.
Det handlar också om kamraten som kör budbil eller färdtjänst där firman som vann senaste upphandlingen inte har några direktanställda chaufförer, det har ibland heller inte firman i ledet under.
Det är för enkelt för kriminella att gömma sig bakom långa led av underleverantörer. Vi måste se till att begränsa antalet led av underleverantörer till två och att huvudentreprenören alltid kan utkrävas på arbetsmiljöansvaret för samtliga anställda oavsett vilket led.
Vi vill använda EU för att ta tillbaka kontrollen över svensk arbetsmarknad. Livnär man sig på att utnyttja andra människor ska man inte sova gott om natten.
Var med och gör något stort. Ta gemensamt ansvar för Sverige i valet 9 juni.