Taggat och klart i cabotagestudien
Åkeri. Tusentals frivilliga gjorde grundforskningen längs vägarna. Nu väntar arbetet med att sammanställa data om utländska godstransporter. Cabotagestudien visar konkret hur olaglig godstrafik rör sig – och verkligheten för chaufförerna som kör.
– Det har fungerat bra och strukturerat. Det är den bästa cabotagestudien hittills, säger Tommy Jonsson, ansvarig för Transports verksamhet Ordning och reda i åkeribranschen.
Många transportare har varit aktiva och tillhör studiens ”topptaggarna”. Under en särskild helg i september deltog också förbundsledningen på satsningen vid landets gränsövergångar. Det handlar om att täppa till ett slags hål i studien. Tidigare har det varit svårt att visa om det rör sig om lagligt eller olagligt cabotage.
– Genom att punktmarkera kan vi faktiskt påvisa att utländska lastbilar inte lämnar landet, säger Tommy Jonsson, som också sitter i cabotagestudiens styrelse.
Professor Henrik Sternberg hindrades av pandemin från att själv vara med ute på vägarna i år. Han är verksam som logistikforskare vid Iowa State University i USA. Där har det stora arbetet med att sammanställa data har börjat.
Cabotagestudien hyllar dem som medverkat och taggat utländska lastbilar som hjältar.
– Det är jättemånga som ställt upp, och gjort stora insatser. Taggat både kvällar och helger, säger Tommy Jonsson.
Han har varit med förut, och känner igen flera av de utländska lastbilarna från tidigare års studier. I september i år var han på plats vid norska gränsen under helgen med särskild punktmarkering.
”Nu är vi givetvis jättespända på vad vi kan få fram av det här underlaget och hur cabotagestudien kan hjälpa myndigheter och politiker med omsättning av det nya mobilitetspaketet” skriver Cabotagestudien på sin Facebooksida.
EU:s mobilitetspaket, med hårdare regler för att stoppa osund konkurrens på vägarna, välkomnas av Svenska Transportarbetareförbundet.
Tidigare studier har visat omfattande brott mot cabotagereglerna, och med studiens fakta blir det lättare att sätta press på politikerna.
– Det är bra att kunna visa på problemet och kunna lägga fram för beslutsfattare, säger Tommy Jonsson.