Tamur Aziz – supervärvaren som ger service dygnet runt
Månadens medlem. På ett år har Tamur Aziz värvat 32 nya tidningsbud till Transport. Själv tror han att facket måste bli bättre på att finnas där för medlemmarna.
– Det viktigaste är att någon lyssnar, säger han.
Linkedin är en hemsida där den som vill kan lägga upp sin meritförteckning, för att skapa kontakter och kanske hitta ett nytt jobb. De flesta medlemmar beskriver sig själva på några få sidor. Tamur Azizs profil är nästan sex sidor lång och sträcker sig över två världsdelar.
Det är kanske inte så konstigt. Trots att han bara är 28 år har han hunnit skapa ett liv i både Pakistan och Sverige, utbildat sig inom fler olika ämnen och arbetat i flera branscher. Och nu är han också engagerad i facket.
Tamurs långa resa mot Transport, tidningsutbärning och Sverige började 2010. Hemma i Pakistan hade han studerat IT på universitetet. Nu ville han precis som många av sina vänner komplettera sin utbildning utomlands. Valet föll på Sverige, eftersom flera kompisar redan studerade här.
– Mina föräldrar ville att jag skulle studera i Kanada eller USA. Men jag ville till Sverige. I min universitetsklass i Kashmir åkte 30 till 40 stycken hit för att studera.
Hur hamnar en pakistansk IT-student på Premo som tidningsbärare? Som mycket annat i livet genom kontakter. En av Tamurs universitetskompisar jobbade redan som tidningsbud och tipsade honom om jobbet.
– När jag kom till Sverige tänkte jag att jag ska börja med vad som helst för att ge mina barn mat på bordet. När jag fick det här jobbet tänkte jag, okej, jag ska försöka göra skillnad var jag än är.
Genom sin kollega började han också lära sig mer om facket. Samtidigt som Tamur blev mer och mer övertygad om vikten av ett starkt fackförbund såg han hur många andra i hans sits inte blev det.
– Jag upptäckte att det fanns en klyfta mellan Transport och de utländska studenter som arbetar på Premo. Facket lyckades inte kommunicera med dem och förklara vad det är bra för.
Tamur såg hur han, med ena foten i Transport och andra foten på golvet som utländsk student och tidningsutbärare, kanske kunde bli den länk som överbyggde klyftan. Sedan dess har han engagerat sig i tidningsbudssektionen. Det visade sig att en stor del av ointresset för facket byggde på okunskap.
– Många tror att fackets företrädare är betalda av företaget och inte kan hjälpa de anställda. De vet inte heller att fackets arbete består i att upprätthålla kollektivavtalet. Det viktigaste jag försöker förklara är att om du vill vara ensam är du ansvarig för dig själv. Men om vi är tillsammans kommer vi kunna arbeta för våra rättigheter på ett bättre sätt.
Bara under 2014 har Tamur värvat 32 nya medlemmar. Och sektionen ligger långt framme när det gäller att ta hand om de engelskspråkiga medlemmarna. Flera välbesökta startpunktskurser har hållits. Kollektivavtalet har blivit översatt och till våren är nästa steg i den fackliga utbildningen, Vi i Transport, på gång på engelska.
Tamur Aziz berättar hur han tänker om facket. Att det är viktigt med ett gott första intryck.
– I min mobil har jag numret till 81 personer från min sektion. Jag ger dem service dygnet runt. Närhelst de ringer mig svarar jag och försöker lyssna. Jag har studerat psykologi och jag vet att om du får diskutera ditt problem med någon så är halva saken ur världen. Sen får man försöka lösa resten på ett systematiskt sätt.
Vad har du för framtidsdrömmar? Vill du stanna i Sverige?
– Om jag får ett jobb som jag gillar kommer jag stanna. Min förhoppning är att mina barn ska få svenska pass så att de kan få fler möjligheter i sina liv. Med svenska pass öppnar sig världen för dem, då kan de studera här och leva ett bättre liv.
– Annars får jag åka tillbaka till Pakistan och jobba där eller kanske starta ett företag med min bror och min pappa som bor i Dubai.