Dietisten Anna Hamilton diskuterar med personalen på Dinners, där grönsaker och frukt ligger uppdukade på ett långbord. Till höger kocken Christoffer Johansson i köket.
Close
Dietisten Anna Hamilton diskuterar med personalen på Dinners, där grönsaker och frukt ligger uppdukade på ett långbord. Till höger kocken Christoffer Johansson i köket.
Close

Tänk på vad du stoppar i dig

"Gamla gubbar ska inte dricka mjölk", säger lastbilschauffören Hans Strömqvist och tar en djup klunk. Häng med till vägkrogen och macken, där dietisten Anna Hamilton drar upp en gyllene medelväg för alla mjölkälskare. Och guidar om vettig mat.

Det blåser halv storm kring vägkrogen Dinners i småländska Ödeshög, när Hans Strömqvist tömmer sitt mjölkglas. Han är van att vifta bort kollegornas kommentarer:

– Jag dricker mjölk i alla fall! Det måste man ha medan man växer, säger han och klappar sig på magen med ett skratt.

Transportarbetaren har bett dietisten Anna Hamilton komma till vägkrogen för att tipsa om bra och mindre bra mat att stoppa i magen under ett arbetspass. Hon tycker att den mangoglaserade helstekta fläskytterfilén på hans tallrik är ett bra val. I alla fall om man tar kokt potatis till i stället för kaloristinn stekt, som alltid går som smör, enligt kocken Christoffer Johansson.

Helst ska man hoppa över ”bean”, bearnaisesåsen, som enbilsåkaren Christoffer Thell och kollegan Mattias Lundqvist har spetsat pepparsåsen med. Sås är energirikt, som dietister säger med ett kortare ord för många kalorier.

– Husmanskost är bäst och det måste gå snabbt, för i det här jobbet är det stress, stress hela dagarna. Bean är väl inte så nyttig, men god…

Anna tittar förgäves efter något grönt på deras tallrikar.

– Jag glömde ta det, säger Mattias. Men sån där pizzasallad är väl ganska nyttig?

Anna nickar, vitkål är ett bra val med vitaminer och mineraler och vitaminrik paprika mättar mer än gurka och isbergssallad. Hon slår ett slag för fiberrika, gröna grönsaker som broccoli, gröna ärtor och sockerärtor. Majs är bra och matvete, quinoa och rotgrönsaker mättar längre, så att man inte hemfaller åt godis och kaka framåt eftermiddagen.

På Dinners ligger hela grönsaker och frukter smakfullt uppdukade på ett långbord. Gästerna ska se att allt är fräscht och att vi inte går och hämtar någon gammal gurka i kylen, förklarar personalen.

Fint, tycker Anna och plockar åt sig en paprika. På ett mindre bord står en sallad med isbergsblad, gurka, tomat och dressing framdukat intill en skål med vitkålssallad. Matbrödet är vitt och en bit bort kan man ta varma ugnsbakade rotsaker. Men de ingår inte i lunchen utan är ett vegetariskt alternativ, som man får betala extra för.

– Synd, tycker Anna Hamilton. Det är det nog få som gör.

Den som vill ta steget över till nyttigare kost ska inte ställa för hårda krav på sig själv, råder hon. Då faller man lätt tillbaka i gamla spår igen, än mer besviken.

– Fokusera på de goda vanorna i stället för de dåliga! Det gäller att tänka efter och bli medveten om hur man äter och dricker. Sedan får man bestämma sig för vad man vill göra något åt, tipsar Anna.

– Lägg märke till de goda förändringarna. Häng inte upp dig på att dra ner på salt och kaffe. Det är att börja i fel ände!

Det gamla viktväktarrådet att äta lite och ofta, håller det än?

– Rent vetenskapligt finns det inga studier som visar hur ofta eller hur många gånger per dag som är bäst att äta. Men erfarenhetsmässigt verkar det fungera bäst att äta mindre portioner och oftare.

– Ofta tar man för mycket eller får för stora portioner när man äter ute. Man kan be om mindre kött och fylla ut med grönsaker på tallriken. Och gärna välja vegetariskt någon gång i veckan.

Anna studerar dagens meny. Fläskkorv med rotmos ger plus för det hemgjorda moset men minus för korven, om man vill må bättre och mildra klimateffekten.

Anna testar fiskgratäng med räkor. God, men väldigt salt, lyder omdömet.

– Ett jättebra alternativ, om man tar potatis till. Många av oss äter för lite fisk fast det är väldigt nyttigt. Grädden i såsen ger extra energi.

Transportarbetarens reporter hugger in på mångas favorit, hemgjord sprödstekt raggmunk med fläsk. Högsta betyg!

– Det finns inget nyttigt i den rätten, man tar den för att den är god. Men visst kan man äta den, om man väljer fisk och grönsaker andra dagar, säger Anna.

Gulasch- eller laxsoppa, gräddbaserad med rotgrönsaker, får väl godkänt av henne. Då behövs mörkt bröd och smör till och faktiskt: ett glas mjölk! Men salladen med räkor eller fetaost, isbergssallad och tomat är lite väl mager. (Godisspöket lurar om hörnet.)

Anna går vidare till disken med små dessertportioner, som får bifall, och de populära mackorna med ägg och tomat på rågbröd. En räkmacka med majonnäs i rimlig mängd kan också vara ett lunchalternativ, ibland.

Vägkrogen är bättre, men när det är ont om tid kan man ta dörren till macken, tycker Anna. På OKQ8 i Ödeshög står Marie Karlsson i kassan. Det går åt mycket korv och mos när termometern kryper nedåt, säger hon. Fast kycklingspett och hemgjorda mackor är också uppskattat. Lastbilschaufförerna väljer gärna köttbullesmörgåsar.

– Men de har börjat bli medvetnare och tar mer grönt. Förr var det bara korv.

Anna studerar innehållsdeklarationer och plockar ihop ett lunchalternativ: Keso med nötter och torkade bär, en banan och en påse mandlar.

– Supersnabbt när det är sommar och man kan sitta ute. Salta nötter är bättre än sött godis. Mandlar innehåller mycket kalorier. Men de är bättre än bullar, ger vitaminer och mineraler, mättar och skapar mindre godissug.

Annars skulle Anna Hamilton välja en sallad, med dressing och bröd till. Spenat, rödlök, morötter, solros- och pumpafrön får pluspoäng och bästa valet är kycklingsallad eller mozzarella och tonfisk.

– Med quinoa i stället för pasta i blir det riktigt bra!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.