Taxi-vd dömd till fängelse
Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.
Kollektivtrafiken i Sörmland har under flera år anlitat både flera av Sultan Salimovics företag samt K-holms vård och omsorg, som drivs av hans hustru. Företagen har skött färdtjänsten i en rad kommuner. De har under den tiden utmärkt sig med skatteskulder och konkurser, bilar med körförbud, indraget taxitillstånd, chaufförer som inte fått lön i tid och brister i arbetsmiljön.
Inget av Salimovic-bolagen har kvar färdtjänstuppdrag i Sörmland sedan 2016.
– Men vi får frågor om företaget från upphandlande myndigheter på andra håll i landet, säger Jonny Fransson, ombudsman på Transport, tidigare på avdelning 7 i Nyköping.
När någon frågar berättar han historien om Sultan och Usnija Salimovics olika taxiföretag: Nävertorps taxi i Eskilstuna som gick i konkurs 2014. Nävertorps taxi som gick i konkurs i april i år. Nävertorps specialtransporter där konkurs är inledd. Och K-holms vård och omsorg som har blivit av med alla uppdrag inom färdtjänsten i Sörmland. Dessutom om förare och Transportmedlemmar som inte har fått ut sin lön i tid.
I går, onsdag, dömde Nyköpings tingsrätt Sultan Salimovic för en rad olika brott. Samtliga har skett inom något av hans taxiföretag:
- Grovt skattebrott – han har agerat så att oriktiga uppgifter lämnats till Skatteverket när det gäller Nävertorps taxi. Om felaktigheterna inte hade upptäckts skulle bolaget ha sluppit undan 744 500 kronor i moms.
- Bokföringsbrott – Sultan Salimovic har inte skött årsredovisning och löpande bokföring som han skulle.
- Vårdslös skatteuppgift – Nävertorps specialtransporter har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket. Företaget hade på så sätt kunnat undanhålla samhället skatter och arbetsgivaravgifter på sammanlagt 2,2 miljoner kronor.
- Försvårande av skattekontroll – körpassrapporter har inte bokförts.
Sultan Salimovic medger att allt har gått till som åklagaren och domstolen beskriver. Däremot nekar han till att han har begått något brott eftersom han inte har ”agerat uppsåtligt eller av grov oaktsamhet”.
Han har några veckor på sig att överklaga domen till hovrätten.
Om den i stället vinner laga kraft blir det åtta månaders fängelse och tre års näringsförbud för Sultan Selimovic.