Taxiförare bryter fartgränserna oftare
Taxi. Nio av tio taxiförare kör för fort – och mera för fort än privatbilister. Hastigheten har kontrollerats på vägen mot flygplatserna i Stockholm och Göteborg och den har inte sänkts sedan den förra mätningen 2017.
– Om vi ska komma åt problemets kärna borde alla taxiförare gå på månadslön. Människor ska inte köras på ackord, säger Martin Miljeteig, Transports centrala arbetsmiljöombudsman.
Kollektivavtalet i taxibranschen har två olika avlöningsmodeller: dels fast månadslön, dels rakt ackord. Fackets mål är att flera åkerier – och därmed flera förare – ska gå över till månadslön.
Lönesystemet är inget som Väg-och trafikforskningsinstitutet (VTI) tar upp i sin analys av hastigheten på vägarna mot Arlanda och Landvetter. Däremot har Polisen, Trafikverket och Transportstyrelsen haft möten med Taxiförbundet och med de stora taxibolagen i Stockholm och Göteborg efter den tidigare hastighetsmätningen. Temat var att hitta lösningar som sänker hastigheten.
Detta har inte fått någon effekt på de kontrollerade vägsträckorna:
Taxiförare kör i snitt 97 kilometer i timmen på 80-sträckorna. Personbilar snittar där på 92 kilometer i timmen. Dubbelt så stor andel taxiförare kör mer än 30 över hastighetsgränsen, jämfört med privatförarna.
Någon större skillnad mellan de olika taxibolagen syns inte i VTI:s analys.
– Generellt är taxiåkerierna dåliga på systematiskt arbetsmiljöarbete och trafiksäkerhet, tycker Transports Martin Miljeteig.
Hans och Transports linje är att procentlöner gör det svårt att skapa förutsättningar för förarna att hålla hastighetsgränserna och därmed köra säkrare.
– Det krävs en förändring på systemnivå där taxibolagen måste ta ett ansvar för hastighetsefterlevnaden, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, i ett pressmeddelande.
Hon säger också att ny teknik i fordonen kan vara till hjälp. Enligt forskning kan 15 liv sparas i Sverige varje år – om medelhastigheten sänks med en kilometer per timme.