Taxiförarna får vänta på nytt löneavtal
Taxi. Avtalet för taxiförarna dröjer. Fack och arbetsgivare har pausat förhandlingarna till den 17-18 december, då parterna träffas på nytt. –Det går trögt, men framåt. Jämfört med förra avtalsrörelsen ser vi en förändrad attityd hos arbetsgivarna när det gäller synen på branschen och behovet av en förändring, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.
I Sverige finns omkring 18 000 taxibilar och förarkåren består av både åkare och anställda. Efter en stor avreglering 1990 fick branschen stora problem med överetablering och lönedumpning.
Det har påverkat kollektivavtalet, som i mer än 25 år innehållit en öppning för rakt ackord – procentlön. Det är en löneform som kommit att användas även inom färdtjänsten och övriga samhällsbetalda resor.
Transport har länge hävdat att det är orimligt att gamla, sjuka och skolbarn körs på ackord – och att procentlönen måste bort. Arbetsgivarna spjärnar emot. Även den här gången.
Tommy Wreeth säger:
– Vi har förhandlat i två dagar nu och jag tycker ändå att det finns en vilja hos motparten att diskutera branschens framtid. Läget är ju minst sagt bekymmersamt på grund av pandemin.
– Vi har lite olika syn på löneläget, men förhoppningsvis kan vi få till en arbetsgrupp och en dialog som främjar en positiv utveckling. En utveckling som gynnar både de seriösa företagen och chaufförerna som måste få bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö.
Utgångspunkten i förhandlingarna är LO:s så kallade märke. Det innebär ett löneutrymme på 5,4 procent på 29 månader.
I märket ingår en förstärkning av den avtalspension som arbetsgivarna betalar in premier till. (Startåldern för inbetalningen av premier sänks etappvis från 25 till 22 år.)
Förbättringen förhandlades fram av LO och Svenskt Näringsliv, och LO-arbetarna får betala genom en mindre avräkning på märket.
För taxiförarna blir avräkningen låg, bara 0,11 procent.
Samtidigt får de extra inbetalningarna stor betydelse vid pensioneringen.
Tre års inbetalningar ger runt 45 000 kronor extra till arbetstagarens egen pensionspott. Om de pengarna sedan växer med 3 procent årligen, har de 45 000 kronor ökat till omkring 150 000 kronor efter ett 40 år långt yrkesliv.
Avtalspension förutsätter att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.
Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund återupptar förhandlingarna om ett nytt taxiföraravtal den 17 december.