Taxiliv
Bildreportage. Väntan på nästa körning, gatudans, schackspelande chaufförer och brinnande bilar på en parkering i Akalla. Följ med fotografen och taxiföraren Ulf Isacson på en rundtur i hans taxiliv i Stockholm.
Taxi blev det perfekta jobbet för en fotograf som bränt ut sig. Som inte längre mäktade med att sälja in uppdrag och bilder.
Tidigare reste Ulf Isacson världen runt som fotograf. Ett år blev det 15 olika länder i alla världsdelar, och en bok om möten med 32 tonåringar. Han åkte hem till var och en och fotade dem i deras rum, om de hade något. Hemlösa Robson i Rio de Janeiro fick han träffa på gatan.
För ungefär tio år sedan funkade det inte längre. Han sökte taxijobb, gick kurs och fick samma dag kontakt med en åkare i Stockholm. Det blev ständig natt i några år. Efter en tid slutade han helt med fotograferandet.
Ulf Isacson har samlat på sig minnen från taxibilen, nog så starka som de med ungdomarna runt om i världen. Han berättar om beställningen på Östermalm.
– Till slut vinglar en kille ut ur porten, med resväska, solglasögon och kanske en keps på huvudet. Han pratar på och berättar att han just fått beskedet om blodcancer som exploderar i kroppen. Killen hade fyra till sex veckor kvar att leva och skulle till Arlanda … för att åka till London och köpa en sportbil.
Ulf Isacson fick 40 av hans utmätta minuter, en resa som han aldrig glömmer. Ett samtal om livet.
Numera är han extraanställd och kör på deltid. Jobb finns det alltid. Han värderar friheten att styra sin tid. Och har tagit fram kameran igen.
– Jag har fått en nytändning. Men jag plåtar bara det jag tycker om, större projekt som jag väljer själv.
Just detta är bilderna från taxilivet ett exempel på. På sikt kan det bli en bok. Tills vidare får du se dem här i Transportarbetaren.
Bildtexterna är Ulf Isacsons egna berättelser.
Lena Blomquist
”En konstnärlig chaufför har satt upp en teckning i väntrummet på Arlanda.”
”Det var så mycket taxibilar på Folkungagatan och utanför Hotell Malmen att det inte gick att parkera någonstans. Jag fortsatte runt kvarteret och förbi Björns trädgård. I korsningen Tjärhovsgatan och Östgötagatan sitter ett gäng uppe på en bil, både på taket och på motorhuven. Musik dundrar ut från de extrainsatta högtalarna i deras 1950-talsbil. Jag kör in till kanten och frågar om jag kan fotografera dem. Då höjer de volymen ännu mer och två börjar dansa.”
”Första gången jag träffade Ranjit Singh satt han i bilen och körde Facetime med sina barn i Punjab. Ranjit är 45 år och har varit i Europa sedan 2001. Han arbetar hårt åtta, nio månader, sen åker han hem till fru och sina tre barn i tre månader. Ranjit jobbar alltid sju dagar i veckan och det är långa dagar. Just nu är han trött, har inte varit ledig sedan 2018 och därför orkar han bara tio, elva timmar per dag. Han är ensam om bilen och kan börja och sluta när han vill.”
”Den här sommarnatten var det väldigt fint ljus. Från höjden på Snoilskyvägen i Fredhäll blir till och med Essingeleden vacker.”
”På Arlanda gäller det att göra det bästa av väntetiderna. Remoten, där alla chufförer väntar, är som en fritidsgård för vuxna. Ibland kan man få vänta två, tre timmar innan man blir framkallad till en terminal. Den här mannen var alltid så stilig, hade härligt mönstrade slipsar. Jag har inte sett honom på länge nu. Hoppas att han mår bra.”
”Flera bilar brinner på en parkeringsplats i Akalla. Polis och brandkår är snabbt på plats.”
”Min enda relation till Blackeberg är John Ajvide Lindqvist och hans vampyrbok. Här sitter jag i bilen en regnig novemberkväll. Jag tycker att personen uppe i fönstret gör bilden extra spännande.”
”Jag har stämt träff med Milisav Brdaric i Vasastan. Parkering är alltid svårt. Man vill behålla köplatsen i datorn och man måste hela tiden se upp för parkeringsvakter. Men Milisav hittar alltid dagens ljus. Lunchen är hans höjdpunkt. Han kalkylerar in 200 kronor per dag för lunch och kaffe. Milisav har varit chaufför och åkare i Taxi Stockholm sedan 1995. Friheten är värd mycket för honom. Han brukar säga att han hade tjänat mer pengar om han haft vilket annat jobb som helst.”