Avtal 2021

Taxivarsel – så tycker de som kör

Taxi. Äntligen! Det är helt rätt att ta till stridsåtgårder. Och det var på tiden! Samstämmigheten är stor när Transportarbetaren ringer runt för att höra reaktioner hos taxifolk, efter förbundets beslut att varsla om konflikt för taxiförarna.

Många frågor återstår när det gäller hur blockaden ska genomföras. Även de Transportarbetaren talat med, dagen efter att Transportarbetareförbundet varslat Biltrafikens Arbetsgivareförbund, har funderingar. Innebär övertidsblockaden att inte minsta minut över månadens timmar är tillåten? Är sjuktransporter och annan samhällstrafik undantagen?

Men att stridsåtgärder ska genomföras verkar många närmast se fram emot. Här är kommentarer från folk inom taxi.

”Viktigt att förklara”

Saied Tagavi är ordförande för Transports taxisektion i Stockholm:

Saied Tagavi
Saied Tagavi.

– Jag hoppas att Transport kan ta fram information till oss förare om vad som händer när det är konflikt. De flesta av mina arbetskamrater har ingen erfarenhet av det. Vi behöver veta vad vi har för rättigheter och skyldigheter.

Tagavi efterlyser också hjälp med en plan för att hantera konflikt mellan medlemmar och icke-medlemmar på arbetsplatserna. Dessutom vill Saied Tagavi att Transport lyfter blicken och berättar vad man vill länge fram.

– Många jobbar-jobbar-jobbar, men i praktiken får de ingenting för det. Det är bra att höja garantilönen men det är väldigt många som inte får den, oavsett hur hög den är.

– Därför är det viktigt att förbundet förklarar varför man ta en konflikt och vad man vill göra efter den.

Erik Smejdeborg, chaufför som främst kör sjukresor i Örebro län och även sitter som suppleant i avdelning 9:s styrelse:

– Rent allmänt tycker jag att det är en bra grej, om det kan bidra till förändring. Det är en väldigt korrupt bransch, mycket är oseriöst. Jag själv har det bra, kör samhällstrafik och har en anställning, men bra villkor ska gälla alla! Stridsåtgärder kan behövas, som en rejäl väckarklocka.

Nermin Pudic avd 9
Nermin Pudic. Foto: Lilly Hallberg

Också Nermin Pudic kör samhällsbetald trafik och är ledamot i Örebroavdelningens styrelse. Han har även varit med om att ta till initiativ till ett nätverk för ordning och reda inom taxi. Och tycker att varslet var nödvändigt:

– Vårt förbund har flera gånger försökt komma överens, men BA (Biltrafikens Arbetsgivareförbund) har visat en arrogant syn på vårt yrke. Enligt mig har vår ordförande Tommy och förbundets styrelse tagit rätt beslut.

Nermin Pudic tar själv upp att det är jämförelsevis få medlemmar inom taxi i Transport.

– Ändå ville förbundet hjälpa oss. Det är sann solidaritet och gemenskap. Därför är jag med i Transportarbetareförbundet. Hoppas att BA backar och att man skriver på avtalet innan första vågen.

Lång kamp

Jens Östergaard är färdtjänstförare och har tillsammans med kamrater i Transports Jönköpingsavdelning länge kämpat för bättre villkor. I första hand ett separat kollektivavtal för samhällsbetald körning, och även för att Transport ska prioritera taxi.

I dag tycker Jens Östergaard att det är bra att förbundet varslat.

– Det är absolut bra! Det är på tiden, vi har kämpat för förändringar i tolv år, säger han.

– Jag vill också framhålla att avtalsdelegationen i år gjort ett riktigt bra jobb.

Jens Östergaard beskriver taxi som en ”svår bransch” i sammanhanget. En övertidsblockad riskerar att stoppa andra inom taxi från att få ihop en vettig inkomst.

– Det finns ju de som måste jobba upp till 200 timmar i månaden för att få ihop det. Men ska det få fortsätta? Vi måste visa att det är nog nu, att gränsen är nådd.

Jens Östergaard Sven-Åke Österberg
Jens Östergaard och Sven-Åke Österberg.
Foto: Justina Öster

Om konflikten bryter ut hoppas Jens Östergaard på sympatiåtgärder från andra yrkesgrupper inom Transport. Han har länge arbetat tillsammans Sven-Åke Österberg, som i år sitter med i avtalsdelegationen. Och som inte ser att det fanns någon annan väg än att varsla om konflikt:

– Nej, tyvärr. Det är ju inte något vi eftersträvat, men vi var eniga efter att ha suttit i långa diskussioner med arbetsgivarparten.

Sven-Åke Österberg hoppas att varslet i sig riktar strålkastarljuset på taxibranschen. Att det kan fungera som en startpunkt för att vända utvecklingen och rycka upp branschen.

– Alla vet, med handen på hjärtat, att taxi är ett sorgebarn. Utvecklingen har varit en nedåtgående spiral. Ingen mår bra av det, säger Sven-Åke Österberg.

– Min förhoppning är att vi alla kan hjälpas åt när det gäller att rycka upp branschen, även bolagen.

Vill se resultat

Sven-Åke Österberg kör samhällsbetald trafik – oftast sjuka eller svaga människor. Ett arbete med stort ansvar, men med dåliga villkor. Han vet många som lämnat yrket, trots att de egentligen älskade det. Och han har också mött många ute på fältet som vill se handling och konkreta resultat av fackets arbete.

– En aspekt av varslet är ju att det verkligen visar att förbundet prioriterar branschen, säger Sven-Åke Österberg.

När Transportarbetaren når honom är han på väg hem till Vetlanda, efter en körning till sjukhuset i Linköping.

– Jag skulle vilja rikta en uppmaning till alla förare, säger Sven-Åke Österberg.

– Engagera er! Gå med i facket. Det är en förutsättning för att göra skillnad, för att det ska bli en förändring. Alla måste vara med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Larsson:
    21 augusti, 2023

    Jag tycker att Transportarbetarförbundet tog ett bra beslut att ta till de stridsåtgärder som varslen innebär.
    Jag har själv månadslön eftersom jag kör färdtjänst & sjukresor. Och jag instämmer med ovanstående , att vi behöver bli fler medlemmar, tittar jag på den depå som jag är stationerade så är vi väldigt få till antalet medlemmar, men väldigt många som är icke medlemmar, en stor del av dem är svenskar med annan etnisk bakgrund. MEN jag känner ett antal andra branschkollegor som gått ur facket, och när man lyssnar på deras historia, så förstår jag dem mycket väl varför de gick ut facket. Så jag ska vara helt ärlig och säga att det krävs ett rejält krafttag från facket i våran bransch , och då menar jag inte bara lönehöjningar o scheman, det är lika viktigt för facket att våga driva ärenden , när man ser att företagschefer inte följer kollektivavtalen och medlemen körs över..
    Visst facket behöver få in fler medlemmar, men de kommer inte av sig självt, många som jag har pratat vill se ett fack som står och jobbar för medlemmarna i övrigt och inte enbart när det gäller avtalsförhandlingar.

  2. Simon åslund:
    8 februari, 2021

    Transport bör visa solidaritet med taxi.
    Gör en charmoffensiv, ta ut godstransporter i sympatistrejk. T.ex. godstransporter till landsting och kommuner, med en påminnelse till dessa om att de i kommande upphandlingar måste ställa krav på löner, inte under de som en anställd vid kommun eller landsting skulle ha för att utföra samma tjänst, samt att se till att dessa villkor sedan efterlevs.

  3. Saied Tagavi:
    4 februari, 2021

    Jag delar Sven-Åke Österberg inställning dvs: "Engagera er! Gå med i facket. Det är en förutsättning för att göra skillnad, för att det ska bli en förändring. Alla måste vara med."
    Jag anser att information i Transportarbetaren inte räcker för att engagera våra arbetskamrater. Jag vill uppmana vår ordförande, Tommy Wreeth att genom en facklig- politiska initiativ och kontakt med riksdagens trafikutskott föra ut taxibranschens situation och våra usla procentlöner som året viktigaste frågan.
    Varslet om stridsåtgärder måste utnyttjas maximalt.Det är svårt att få ett helhetsgrepp om hur våra arbetskamrater i olika delar av landet tänker och vilka planer de har innan den 15 feb. Därför vill vi i samarbete med vår avdelning (5) anordna ett digital möte med andra taxisektioner i landet för att utbyta erfarenheter och för att ge varandra råd och stöd i denna unika situation.
    Till sist vill jag tacka förbundet och avtalsdelegationen för deras ställningstagande när det gäller frågan om situationen i taxibranschen. Den facklig - politiska kampen måste måste få fart!

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.