Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Foto: John Antonsson

Mats L Andersson är ombudsman på Transports Linköpingsavdelning och en av dem som suttit i förhandlingsdelegationen. 

– Något som är verkligt är bra är att fyraåringen kom med, säger han. 

Fyraåringen är en helt ny löneklass som införts  för dem som omfattas av taxiavtalet-förare, alltså även färdtjänstförare och förare av skolskjutsar och sjukresor. 

Löneklassen för fyra år i yrket ger ett lönepåslag med 1 300 kronor det första året och drygt 1 000 kronor år två under avtalsperioden. 

– Det är bra att erfarenhet lönar sig och att det kravet kommit med i avtalet. Jag har själv kört taxi i 20 år, säger Mats L Andersson.  

Finns det inte risk att den avblåsta konflikten blir ett antiklimax? 

– Jo. Det finns en risk. Jag vet att många var taggade för att gå ut i strejk. Vi i Östgötaavdelningen var väldigt väl förberedda, säger Mats L Andersson.  

Västerviksbolaget Vikbolands Taxi var ett av sex bolag i landet där förarna skulle gått ut i strejk på måndag den 4 september klockan 04.  

En vecka tidigare hade en fackklubb bildats på taxibolaget. Organiseringsgraden är 100 procent. 

Niklas Johansson är nyvald klubbordförande.  

– Det känns bra, kommenterar han det nya avtalet. 

– Det ger ju nästan 10 procent, betydligt mer än märket. 

Någon besvikelse att förhandlarna inte driva fackets krav ännu hårdare genom att gå ut i strejk känner inte Niklas Johansson. 

– Nej, det känns okej men det finns nog de som känner så.  

 Pea Olsson jobbar för Transdev i Dalarna och har suttit med i Transports avtalsdelegation.

Pea Olsson Foto: Privat

– Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Man får väl vara nöjd med utgången och hur det blev eftersom det drog ut så mycket på tiden. 

Har du hunnit prata med någon jobbarkompis sedan avtalet blev klart? 

– Ja, min telefon ringde från att vi fick ut mejl och allting kom ut på hemsidan.  Så gick min telefon varm hela kvällen kan jag säga. Många jag pratat med är jättenöjda faktiskt. 

Hur känns det att ha varit med och ta fram avtalet? 

– Det känns skitbra faktiskt. Vi har visat att det går att slå sig fram och visa att vi står upp för varandra.  Vi jobbar ju för bättre arbetsmiljö och bättre villkor. 

Finns det något du ville få med som inte gick? 

– Längre framförhållning när vi ska få våra scheman. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Orvar Stambert:
    1 september, 2023

    Vilka scheman??? Jag och mina kollegor har arbetat flera år i branschen och aldrig fått något trots att vi har begärt det.

Lästips:

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Elektrikerna varslar mot Tesla i Trelleborgs hamn

Konflikt. Svenska Elektrikerförbundet varslar om att stoppa allt arbete vid Teslas verksamhet i Trelleborgs hamn.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.