Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana
Close
Det förhöjda terrorhotet påverkar situationen på arbetsplatsen för flera av Transports yrkesgrupper. (Genrebild)
Close

Terrorhot och arbetsliv

Arbetsmiljö. Säkerhetspolisen höjde den 17 augusti terrorhotnivån till fyra på den femgradiga skalan. Hotet för terrordåd bedöms nu som högt i landet. På flygplatser, kärnkraftverk, i gallerior, kollektivtrafiken och hamnar har säkerhetsrutinerna skärpts.

För flera av Transports yrkesgrupper har den höjda hotnivån påverkat rutinerna och vardagen på arbetet. Det handlar om arbetet med att ”förebygga och förhindra terrordåd som statsminister Ulf Kristersson (M) talade om på presskonferensen i samband med att Säkerhetspolisen (Säpo) för första gången på sju år identifierat Sverige som ett prioriterat mål för terrorattentat.

Men även om statsministern uppmanat alla att ”leva som vanligt” märks och syns den ökade hotbilden på flera sätt. Ökad närvaro av ordningsvakter, säkerhetspersonal och polis är på flera håll påtaglig.

Flyg skyddsobjekt

Statliga Swedavia äger och driver tio flygplatser i landet. Bolaget vill, eller kan, inte gå in på detaljer på hur säkerhetsrutinerna ändras på grund av det höjda terrorhotet. Av säkerhetsskäl. Men betonar att säkerheten alltid är prioriterad på flygplatserna.

– Våra flygplatser är skyddsobjekt och vi följer alltid utvecklingen i nära samarbete med polisen, Säpo och andra berörda myndigheter. Eventuella åtgärder i det här läget samordnas självfallet med dem. Vi kommenterar aldrig detaljer runt vårt säkerhetsarbete, säger Ellen Laurin, pressansvarig hos Swedavia.

Väntan i Arlandas avgångshall ska inte bli längre trots det höjda terrorhotet. (Pressbild)

Men de ökade hoten mot Sverige påverkar ändå arbetet:

– En sak som man som resenär skulle kunna notera är en ökad närvaro av säkerhetspersonal, säger Ellen Laurin.

Däremot kommer det inte dagsläget att bli längre väntetider vid utresa från flygplatser, eller vid gränskontroller, enligt säkerhetspolisens bedömning.

Kollektivtrafiken ”sårbar”

I måndags, den 21 augusti, meddelade regeringen att säkerheten i kollektivtrafiken ska skärpas.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har uppmanat resenärer att vara vaksamma och slå larm om något verkar misstänkt, eller avviker från det normala.

I likhet med landets styrande har SL-ledningens uppmaning om ”vaksamhet” väckt fler frågor. Vad betyder det och när är det läge att slå larm egentligen när något eller någon verkar konstig i huvudstadens tunnelbana?

– Det kan vara en person som rör sig på ett märkligt sätt längs plattformen utan att verka vara på väg att kliva på tågen. Det gäller även övergivna föremål, som väskor eller liknande, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL, till Lokaltidningen Mitti.

Ordningsvakter i rulltrappa, Stockholm.
SL uppmanar till vaksamhet i tunnelbanan (genrebild). Foto: Lena Blomquist

SL har tidigare höjt beredskapen och instruerat ordningsvakter, trygghetspersonal och övriga anställda att vara uppmärksamma på ”risker kopplade till terrorhot”.

Men att öka tryggheten genom att återinföra tågvärdar på pendeltågen är inte aktuellt. Fackförbundet Seko förlorade i våras striden om att behålla tågvärdarna, en het fråga när nytt kollektivavtal skulle tecknas. Det slutade med att förbundsledningen tog över i förhandlingarnas slutskede.

Den höjda terrorhotnivån – där kollektivtrafiken pekas ut som sårbar– har åter fått frågan om tågvärdar att hamna i fokus. En av värdarnas funktioner ombord på pendeltågen var just att ha översikt över resenärerna och att informera.

Men det ansvariga regionrådet för kollektivtrafik i Stockholmsregionen, Anton Fendert (MP), menar att säkerhetsfrågan kan lösas på annat vis:

– Vi har alltid en grundläggande beredskap, och vi har gjort ytterligare en rad insatser efter rådande läge. Vi har höjt närvaron av ordningsvakter och trygghetsvärdar och har ett tätt samarbete med polisen och andra berörda myndigheter, säger han till Aftonbladet.

På uppdrag av regeringen ska Trafikverket och Transportstyrelsen se över säkerheten i tåg- och kollektivtrafiken. Utredningen ska redovisas senast den 31 januari nästa år.

Försämrat säkerhetsläge

Flera ansvariga aktörer inom olika områden har redan tidigare valt att höja säkerheten i landet. Under några månader efter terrorattacken i Paris i november 2016 höjde Säpo också hotnivån till en fyra. För andra fungerade terrordådet på Drottninggatan 2017 som ett larm om att det krävdes förändrade rutiner.

Ringhals kärnkraftverk. Foto: Vattenfall

Det förändrade säkerhetsläget till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina gjorde att vaksamheten vid flera skyddsklassade objekt skärptes förra året. Dit hör landets tre kärnkraftverk. Både Ringhals och Forsmark införde då läget ”skärpt uppmärksamhet”, rapporterade TT.

”Säkerhetspolisen kan konstatera att det säkerhetspolitiska läget i Europa allvarligt försämrats, en händelseutveckling som även påverkar Sveriges säkerhet. Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil”, skriver pressekreteraren Gabriel Wenstedt i en kommentar, till nyhetsbyrån.

Sveriges tredje kärnkraftverk, Oskarshamn, ville inte kommentera läget till TT, men svarade att de följer myndigheters rekommendationer.

”Ingen nyhet”

Säpo har efter höjning av hotnivån inte gått ut med rekommendationer om att ställa in konserter, matcher, mässor eller andra evenemang som samlar stora folksamlingar.

Dagens förändrade säkerhetsläge har gjort att Skandinaviens största nöjespark, Liseberg, vidtagit flera åtgärder.

– Vi liksom alla offentliga platser i Sverige påverkas så klart av den här förändrade riskbedömningen, men det här kom inte som en nyhet, utan vi har diskuterat den här frågan sedan tidigt i somras då vi höjde vår vaksamhet i parken, säger kommunikationschef Mårten Westlund till Göteborgs-Posten.

Lisebergs kommunikationschef uppger för tidningen att nöjesparken är en Sveriges mest välbevakade offentliga platser.
– Vi har ett välutvecklat skalskydd, vi har ett etablerat säkerhetsarbete, vi har ordningsvakter, både civila och uniformerade, och vi har övervakningskameror och rutiner för att hantera olika scenarion, säger han.

Fler ordningsvakter

Flera stora köpcentrum och gallerior har stärkt övervakningen.

Både Mall of Scandinavia i Solna och Täby centrum har ökat bemanningen. Båda anläggningarna har också i sociala medier felaktigt pekats ut som platser där terrorattentat varit planerade att utföras, men det har tillbakavisats som rykten. Däremot har Säpo gått ut med att planerade våldsaktioner i landet har kunnat stoppas utan att specificera var och vilka som eventuellt skulle ligga bakom.

Nordstan i Göteborg kommer att vidta extra säkerhetsåtgärder till följd av den förhöjda terrorhotnivån. Patrik Ripadal, säkerhetschef på Nordstan, kan inte vidare gå in på vilka åtgärder det är men skriver till Göteborgs-Posten: ”Vi följer utvecklingen och anpassar våra åtgärder efter det” i ett mejl, via gallerians kommunikationsavdelning.

Hamnar skärper säkerheten

Flera hamnar skärper sin säkerhet till följd av den förhöjda terrorhotnivån. Det visar en rundringning till de största svenska hamnarna som SR Ekot gjort.

Göteborgs hamn
Göteborgs hamn tillhör de hamnar i landet som ”vidtagit åtgärder” till följd av ökat terrorhot. (Pressbild.)

Hamnar är skyddsobjekt. Som sådant styrs Skandinaviens största hamn, Göteborgs hamn, av både terrorlagstiftning under sjöfartslagen och hamnskyddslagen. Det innebär att Nationella Operativa Avdelningen (Noa) i samråd med Transportstyrelsen ytterst är ansvariga för att bestämma om nivån på terrorhotet.

– Vi som hamn har redan vidtagit åtgärder som vi gjort egna riskanalyser på i samband med att Ukrainakrisen bröt ut. Jag kan inte gå in på detaljer men vi har gjort vissa förändringar i vår säkerhet, säger Thomas Fransson till Göteborgs-Posten.
Göteborgs hamn krävde redan tidigare säkerhetskontroll av samtliga som ska ta sig in på hamnområdet. Det senaste året har det skett ett tiotal aktioner av aktivister i hamnen, de flesta utanför energihamnen som har extra starkt säkerhetsskydd. Ingen demonstrant har vid dessa aktioner kunnat tränga igenom skalskyddet, uppger hamnens säkerhetschef.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Avtal 2025. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.