Close
Vad är en arbetsplatsklubb? Startpunkten på engelska hos Stockholmsavdelningen i januari. Från vänster: Sidhli, Omabanjo, Kow Donkor, Carolina, Mick och Hassan.
Close

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Inom flera av Transports yrkesgrupper har majoriteten ett annat modersmål än svenska. Stockholmsavdelningen håller i år flera endagarskurser på engelska. Startpunkter, den första av förbundets utbildningar.

Avdelningskontorets mötesrum vid åtta-tiden i mitten av januari, fika och mackor: Organiseringsfunktionär Carolina Nolasco Gil Roth, som håller i utbildningen tillsammans med Michael ”Mick” Mullen, som gjort den större delen av översättningen, hälsar välkomna. De har tidigare haft kursen på engelska, men då speciellt för UPS-anställda.

– Vi har utökat tiden för att hinna med, från fyra till åtta timmar, och lagt mer tid för diskussion och frågor än grupparbete, säger Carolina.

– Min ambition är att ge så mycket kunskap som möjligt. Förhoppningen är att fler här ska kunna ta uppdrag som Transportombud ute på sina arbetsplatser där många är engelsktalande.

Sex deltagare har kommit i dag, alla män. Tre jobbar som tidningsbud, hos distributionsbolaget Premo, fast på olika filialer. Diskussionen börjar redan före lektionsstart om ändrade utdelningsturer, arbetsledning och rätt till ersättning vid förlängda arbetspass.

Sidhali jobbar inom taxi, Mustapha är budbilsförare och Kow Donker bemanningsanställd, kör truck på terminal. Ytterligare ett par var anmälda men hade fått förhinder. Antalet deltagare begränsas av utrymmet i lokalen.

Frågorna är många. Om möjlighet till infomaterial på andra språk än svenska, om medlemsavgiften, om rättigheter.

Kan chefen alltid lägga på extratid? Varför har medlemstidningen inga texter på andra språk? Vem inom facket ska jag vända mig till? Vad ger medlemskapet mig?

Inledningsvis får vi intervjua varandra två och två. Frågorna handlar om förväntningar på kursen men också om sådant som fritidsintressen.

Jag som skriver för tidningen, men också går kursen, får tala med Hassan. Han arbetar i Huddinge och är tidningsbud liksom Orezi och Omabanjo.

– Jag vill veta mer om mina rättigheter, och vad vi kan kräva enligt avtal, säger han.

Hassan kom som flykting från krigets Syrien för snart tio år sedan. Från gamla hemlandet har han utbildning i ekonomi, något som han tidigare också arbetat med i Sverige.

Språk kan vara svårt att lära när man inte är så ung längre, påpekar han. Men tycker att det fungerar med engelska på jobbet även om arabiska är hans modersmål.

De andra har liknande förväntningar på kursen, framkommer det på redovisningen. Fritiden är mer oklar. Träffa familjen, vila.

Under dagen går vi igenom olika punkter: Kollektivavtal, Transports utbildningar, arbetsmiljöfrågor, medlemskapet, facklig-politisk dialog. Något som starkt berör är det historiska avsnittet, om fackföreningsrörelsens framväxt och kamp, med bilder från Fattig-Sverige i slutet av 1800-talet början av förra seklet.

Det känns att ett starkt engagemang vuxit fram i gruppen, så mycket som vill lyftas och diskuteras. Så trots bra planering drar vi över sluttiden. Flera hade önskat ytterligare en dag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

Fler vill bli flygmekaniker – ont om praktikplatser

Utbildning. Branschen skriker efter flygmekaniker. Söktrycket till utbildningarna har ökat, och nu har eleverna svårt att hitta praktikplatser.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.