Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg
Miljöbrott. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.
När det blir åtal är inte klart. Förundersökningen är en av de största i sitt slag och materialet omfattar runt 40 000 sidor. Flera personer har redan delgivits misstankar för olika grad av inblandning i kriminell hantering av avfall, men den slutliga delgivningstiden förlängdes och sattes till den 27 oktober.
För drygt tre år sedan grep polis NMT Think Pinks ägare, entreprenören Bella Nilsson och hennes make Thomas Nilsson, som misstänkta för miljöbrott. De båda ägarna – liksom deras miljökonsult – satt senare på hösten 2020 häktade under en period. Alla har hela tiden nekat till anklagelserna om grovt brott.
Enligt åklagaren har ägarna av återvinningskoncernen ägnat sig åt att systematiskt dumpa avfall, och flyttat det mellan olika platser, i stället för att återvinna det. Förutom i Botkyrka kommun handlar det om avfall lämnat utanför bland annat Laxå, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun.
Botkyrka kommun hade tidigare samma år begärt en handlingsplan för avveckling av Kassmyra och Kagghamra, samt att avfall som legat längre än tre år skulle bort. Så kallad mellanlagring är tillåten i maximalt tre år.
Hösten 2020 avgick även kommunalrådet Myrna Persson (MP) efter att kommunens hantering ifrågasatts.
I avfallet i Kassmyra brann det redan 2018 och i Kagghamra i omgångar, under senhösten och vintern 2020–2021. Röklukten från branden i den 100 gånger 100 meter stora sophögen kändes på flera mils håll och ledde till andningsproblem för både människor och djur. Enligt markägaren låg ansvaret helt och hållet på Think Pink, och enligt honom var orsaken till branden att mängden avfall som dumpats var alltför stort.
Utredningen kring sopbergen har vuxit och omfattar nu även grovt bokföringsbrott.
I somras skrev Bella Nilsson till tingsrätten och önskade byta försvarsadvokat, från Thomas Bodström, som hon menade varit svår att få kontakt med. Bytet gick igenom och i en kommande rättegång har Bella Nilsson nya företrädare. Men när det blir rättegång är alltså ännu inte fastställt. Av hänsyn till det omfattande utredningsmaterialet sattes slutdatumet långt fram, först till den 29 september och senare förlängt med en månad.
En fällande dom för grovt miljöbrott ger som lägst fängelse i sex månader och högst i sex år.