90 mil norr om hemorten har hemmalaget Färjestad en lika självklar plats på skrivbordet som släktforskningen. Genom digitalt inskannade dokument med snirklig handstil kan Thorbjörn Johansson leta sig fram genom släkthistorien.
Close
90 mil norr om hemorten har hemmalaget Färjestad en lika självklar plats på skrivbordet som släktforskningen. Genom digitalt inskannade dokument med snirklig handstil kan Thorbjörn Johansson leta sig fram genom släkthistorien.
Close

Thorbjörn är hemkär på distans

Månadens medlem. Thorbjörn Johansson är värmlänningen som flyttade över 90 mil hemifrån och började forska om sin släkt och hembygd. Sedan mitten på 1990-talet har han försökt att kartlägga sin bakgrund. Hittills har han tagit sig till 1600-talet.

I hallen i Thorbjörn Johanssons lägenhet i Luleå står en cykel och skvallrar om att Thorbjörn är en man som gillar att röra på sig. Men någon motion har han inte hunnit med den här dagen. Trots att klockan är halv ett har han nyss stigit upp och ätit frukost.

Natten spenderade Thorbjörn i en bil tillsammans med trycksvärta och tidningar, liksom han gör de flesta andra nätter.

– Sedan jag bytte distrikt har jag gått upp till heltid så nu kan jag leva på tidningsutdelningen, säger han.

Thorbjörn trivs så bra med det och med att jobba nattetid att han aldrig gick klart byggingenjörsutbildningen, som fick honom att flytta från födelseorten Säffle, på 1990-talet.

– Jag började med att dela ut tidningar som extrajobb men gillade det och blev kvar. Det är så skönt och lugnt på natten. Och så trivs jag bra med mina arbetskamrater, säger han.

Om det inte hade varit för det där extrajobbet hade Thorbjörn kanske fortsatt sin bana som byggingenjör. Och kanske hade han flyttat tillbaka hem till Värmland, för även om han gillar Norrbotten klappar hjärtat också för hembygden.

Thorbjörn var medeldistanslöpare under sin ungdom och var med och startade Säffle friidrottsklubb. Även efter att han hade flyttat skötte han klubbens hemsida på distans under flera år. Dessutom är han en stor Färjestadsupporter som varje sommar väntar med iver på att hockeysäsongen ska dra i gång.

– Intresset började i gymnasiet, men det har blivit mer intensivt sedan jag flyttade hit, förklarar han.

När det spelas bortamatch i Skellefteå åker han ofta ensam de tretton milen dit för att heja på. Det kan ibland vara klurigt med jobbet eftersom han vanligtvis jobbar sex nätter i veckan.

– Det som blir lite lidande är väl det sociala, men jag skulle ändå inte vilja byta till ett dagjobb.

Att jobba på nätterna gör också att Thorbjörn får mycket tid över på dagarna. Förutom att motionera – förra året träningscyklade han 200 mil – lägger han mycket tid framför datorn. Men det är inte slösurfande som gäller. Sedan mitten av 1990-talet har Thorbjörn lagt ett gigantiskt antal timmar på att lägga pusslet om sin släkt.

– Jag har alltid varit historieintresserad och mormor har berättat mycket om när hon var liten och besökte släktingar. Det var nog det som fick mig att börja.

Så långt som 13 generationer bakåt har han kommit hittills, varav sju generationer på hans pappas sida är kompletta och fyllda med namn och födelsedatum.

– Förut var allt på mikrofilm på rullar. Nu gör man i princip allt ifrån datorn. Det finns tre företag som tillhandahåller kyrkböcker digitalt, säger han.

Med hjälp av internet och en dator går det mesta att hitta hemifrån lägenheten, även ättlingar till utvandrade släktingar. Och till skillnad från förut sparas hela släktskatten digitalt i databasprogram.

Thorbjörn berättar att en del av tjusningen med släktforskning är möjligheten att stöta på spännande personer i sitt träd. Hans eget består dock till stor del av ”torpare, bönder och någon soldat”, som han själv uttrycker det.

– Men spännande livsöden hittar man ju ändå. En av min mormors släktingar dog i en färjeolycka på Vättern i början av 1800-talet. Det hade varit auktionsdag och en av oxarna som någon hade köpt hoppade över bord. När de skulle rädda den kantrade hela färjan och 14 personer dog.

Efter omkring 15 års släktforskande finns det förhoppningsvis fortfarande en hel del kvar att upptäcka. En del ledtrådar följs upp och nystas ut när han åker hem till Värmland och hälsar på. Men att flytta tillbaka är inte aktuellt.

– Jag trivs så bra här uppe. Jag gillar årstidsändringarna, att det är vinter på riktigt. Och jag trivs bra med jobbet, säger han.

 

Sofia Lindroth

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."