Tiden – ett av de stora problemen
Tidningsbudssektionen. På tidningsbudens fackexpedition i Stockholm hittar vi fackrepresentanterna som helst vill införa stämpelklocka i branschen.
– Arbetsgivarna tjänar otroliga pengar på bud som inte anmäler att de jobbar extra tid, säger Håkan Norborg.
Tillsammans med Vamsi Savaram (Vamsikrishna står det i passet) turas han om att bemanna expeditionen, med ingång från gatan på Kungsholmen mitt i stan.
Båda sitter i tidningsbudssektionens styrelse, som i mycket liknar en arbetsplatsklubb eftersom alla bud i Stockholmsområdet har samma arbetsgivare: Premo. Båda två är också skyddsombud.
Och en natt i veckan är de ute på någon av de 36 filialerna och träffar buden innan de ska ut på sin runda. Vid senaste besöket fick Transport fem nya medlemmar. Andra gånger blir det mest skäll på att ”facket inte gör nåt”.
Att just tiden är ett av de stora problemen för tidningsbuden och Transports sektion i Stockholm är tydligt. Var och en ska själv ringa in på morgonen om trakten tar längre tid än vad som står i schemat.
– Men många låter bli. En del vill hjälpa arbetsgivaren och på så sätt få mer ordinarie tid. Andra är här på arbetstillstånd och måste ha sitt jobb i fyra år för att få stanna i Sverige, och de vill inte göra sig obekväma, berättar Håkan Norborg.
Att få betalt för den inrapporterade extratiden kan också vara svårt ibland. Då blir det en fråga för facket.
Bland Stockholms tidningsbud finns de som försöker leva på sitt jobb. Det finns extraknäckare som kanske studerar parallellt – och det finns de som kommer från länder utanför EU och har arbetstillstånd från Migrationsverket kopplat till sitt jobb. De olika grupperna har skilda förväntningar på vad facket kan och ska göra.
– I höst ska vi komma
i gång med fackliga utbildningar på engelska igen, säger Håkan Norborg.
Vamsi Savaram har själv sitt ursprung i Indien, och pluggar telekommunikation parallellt med tidningsutdelning och fackligt engagemang. Han tar upp en fråga som speciellt engagerar dem som har sitt hemland långt från Sverige:
– Vi är tvungna att ta semestern på sommaren … och då är det 40-50 grader i Indien. Många av oss som är utlänningar vill ta den långa semestern på vintern i stället.
Hittills har det varit svårt att övertyga arbetsgivaren om en kompromiss då buden skulle få turas om att ta vintersemester.