Tidningsbud får överfallslarm

Ett tidningsbud överfölls med både slag och sparkar på sin runda i centrala Falkenberg. På morgonen därpå bokade arbetsgivaren överfallslarm till dem som jobbar i området. – Killen mår efter omständigheterna bra, berättar Svante Larsson, produktionschef på VTD i Halland.

Vid fyratiden i tisdags morse blev tidningsbudets cykel stulen. Han jagade ifatt två män som slängde i väg cykeln, men en stund senare svarade med att slå ner honom och stjäla hans mobiltelefon och nycklar.

– Vi såg till att han kom till läkare, berättar Svante Larsson på Västsvensk tidningsdistribution (VTD). Och sedan följde jag våra säkerhetsrutiner – ringde till Securitas för att beställa överfallslarm till dem som jobbar i centrala Falkenberg. Tyvärr hann de inte fram till natten därpå, men då satte jag in extrapersonal och var själv med ute bland buden.

Tidningsbuden utrustades redan i går med enklare larm som tjuter högljutt. De mer avancerade larmen som går direkt till Securitas var fortfarande i dag på väg till Falkenberg.

– Det finns ingen generell hotbild mot tidningsbuden, säger Svante Larsson. Ibland händer det att de blir rånade på telefonen, cykeln eller tidningar, men här i området har jag inte varit med om att någon har blivit överfallen förr.

Både Transports regionala skyddsombud Daniel Wallfors och Sebastian Eckersand, huvudskyddsombud på VTD i Halland, informerades snabbt om händelsen.

– Det är beklagligt att sådant här händer, säger Daniel Wallfors. Förr var tidningsbuden fredade om nätterna. Men företaget har hanterat det här på ett bra sätt, och jag följer upp det på måndag när jag är tillbaka från semestern.

Sebastian Eckersand resonerar också kring hur händelser som denna ska kunna undvikas:

– Ett sätt är att vi får enhetliga kläder så att det syns och uppfattas att vi är arbetare i tjänst.

Han berättad att mannen som överfölls är ett ordinarie tidningsbud som har jobbat på företaget i många år.

– Det viktigaste nu är att han får en möjlighet att prata igenom det som hände om han behöver det, säger Sebastian Eckersand.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.