Tidningsbud mister jobb – kan tvingas lämna Sverige
360 visstidsanställda tidningsbud i Stockholm förlorar en del av sitt jobb när Premo slutar dela ut DN Bostad. För ett hundratal arbetskraftsinvandrare kan det innebära att de tvingas lämna Sverige.
I slutet av september meddelades att Dagens nyheters bilaga DN Bostad inte längre skulle delas ut av företaget Premo, utan av Posten. Det innebär att 360 visstidsanställda på Premo förlorar en del av sin anställning.
– De är här som arbetskraftsinvandrare och omkring 120 av dem drabbas riktig hårt eftersom deras områden blir så små att de inte kommer upp i 13 000 kronor i lön, förklarar Emil Hellman, ordförande för Stockholms tidningsbudssektion.
Arbetskraftsinvandrarna har tidningsutdelningen som enda inkomst och enligt svenska regler krävs att de tjänar minst 13 000 kronor i månaden för att få tillstånd att arbeta i landet. Arbetstillstånden gäller för, som mest, två år åt gången.
Majoriteten av de berörda på Premo kommer från Pakistan och har stannat kvar i Sverige efter att ha pluggat här.
Alla anställda har fortfarande kvar sitt grunduppdrag och sin anställningsgrad, men utdelningen av DN Bostad har, för många, varit det tillägg som inneburit att de kunnat leva på jobbet. Bilagan har delats ut på dagtid till boende i Stockholm som inte prenumererar på DN.
– Det knäppa är att de är knutna till bara en arbetsgivare, det är i princip olagligt för dem att skaffa ett extrajobb, och det blir fel när det här till att börja med bara är en deltidstjänst, säger Emil Hellman.
Premos vd, Joakim Sund, är medveten om att detta kommer att påverka flera av de visstidsanställda men menar att företaget följer de regler och lagar som finns.
– Det jag kan säga är att vi följer kollektivavtalet och att vi har en sysselsättningsgrad som förhåller sig till det. Övrig arbetsmarknads- och migrationspolitik kan jag varken kommentera eller förhålla mig till, säger han.
Än så länge är det endast ett fåtal av tidningsbuden som har tvingats åka hem, de som inte hunnit få sitt arbetstillstånd förnyat.
Migrationsverket har dock inte detta som en prioriterad bransch. De kommer därför, tills vidare, inte att agera. Detta påpekade också Fredrik Martinsson, expert på arbetskraftsinvandring på Migrationsverket, under ett informationsmöte på tisdagskvällen.
– Migrationsverket har inga avsikter att dra in eller se över nuvarande tillstånd. Vi är medvetna om vad som händer men det ska inte påverka något innan det är dags att söka nya tillstånd, sa Fredrik Martinsson.