Tidningsbud tror på dubbelbemanning
Rutiner som följs. Och att i vissa fall överväga dubbelbemanning. Det är några av önskemålen från fackligt engagerade tidningsbud.
Lars Jonasson, sektionsordförande för tidningsbuden på Transports avdelning 3 i Göteborg, suckar över frågan om hot och våld.
– Det är en väldigt svår fråga.
Visst kan arbetsgivaren göra mer, menar han. Men hur förbereder man sig för oprovocerat våld som kan dyka upp när man minst anar det?
– Det är ju ofta så meningslösa grejer som händer, på ställen där man inte alls förväntar sig det.
Lars Jonasson tycker att Västsvensk tidningsdistribution på många sätt legat i framkant av arbetet mot hot och våld. Till exempel fick man tidigt arbetsmobiler som kan användas för att larma om något händer. Han upplever också att facket har arbetsgivarens öra när det gäller att trycka på om att allt hot och våld ska anmälas.
– Samtidigt finns det ett stort mörkertal, det är så mycket som aldrig går fram. I vissa fall kommer det inte så långt som till en tillbudsrapport.
Jozsef Végvári, huvudskyddsombud på Pressens Morgontjänst i Stockholm, tycker att arbetsmiljöförhållandena på hans företag har förbättrats avsevärt under det senaste decenniet.
– När jag började var tidningsbudsyrket lite laglöst. Man kunde komma och gå som man ville. Man visste inte vem som var ansvarig och chefen syntes inte till.
Tillsammans med facket har företaget infört allt mer rutiner genom åren. Nu tycker Jozsef Végvári att företaget i stort sett gör vad de ska, åtminstone på pappret.
Det finns tydliga rutiner för att våld och hot ska anmälas och handlingsplaner både för att förebygga och ifall något händer.
– Däremot är det väl lite si och så med implementeringen på arbetsplatserna. Det är en ledningsfråga, en del chefer tolkar rutinerna på sitt eget sätt.
Både Jonasson och Végvári anser att det våld som buden utsätts för är allvarligt.
– Vi som jobbar ska inte råka ut för sånt här, säger Jozsef Végvári.
Lars Jonasson har funderat mycket på hur man skulle kunna komma runt problemen.
– Jag har en idé om att man i större omfattning ska gå ifrån ensamarbetet och jobba två och två eller i grupp. Man delar på ett antal distrikt och så kan man köra varannan trappa eller liknande. Det skulle ge en annan trygghet.
Dessutom skulle Lars Jonasson gärna se att det blev ännu enklare att kalla på hjälp.
– Företaget har börjat prata om att införa digitala budböcker. I samband med det skulle vi önska att man kan få någon form av direktlarmsfunktion. Antingen till en larmcentral eller till arbetsledningen på natten.