Tidningsbuntar och lådor med post
Close
Tidningarna ska inte längre levereras till busskurer, som här. Buden hämtar tidningar och e-handelspaket i fasta lokaler i stället.
Close

Tidningsbud varslas – facket positivt

Tidningsbud. Tidningsdistributören i södra Skåne varslar om uppsägning. 25 fast anställda och ytterligare 30 visstidare kan bli av med jobbet. Och facket tycker att det egentligen är bra.

– Det är klart att det är negativt att en del måste sluta, säger Anders Wendt, arbetsplatsombud för Transport på Nim distribution, och förklarar samtidig varför han i grunden ändå är positiv:

– Transport har kämpat i åratal för att tidningsbuden ska få högre sysselsättningsgrad, och det är ett av företagets syften med den här omorganisationen.

Buden kommer att få fasta lokaler – noder – där tidningar och annat ska hämtas. Där finnas en arbetsledare varje natt, samtidigt som noden blir en träffpunkt. I dag plockar buden upp buntar med tidningar i busskurer och utanför butiker.

– Det blir också en förbättring, tycker Anders Wendt.

Nim har i dag runt 1 050 anställda. Med omorganisationen, som ska vara klar sommaren 2019, kommer antalet att minska rejält. De 55 tjänster som Arbetsförmedlingen nu har fått varsel om handlar om etapp ett av åtta. Halva Malmö berörs i detta första steg, och till sommaren ska nyordningen gälla i hela spridningsområdet för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Bakgrunden är morgontidningarnas sjunkande upplagor. Men också att tidningsbuden får mer och mer e-handelspaket att leverera.

Omorganisationen går ut på att hela utdelningsområdet delas in i ett antal rutter som ska ta ungefär en timme vardera. Varje natt tilldelas respektive tidningsbud ett antal rutter som ska fylla den avtalade arbetstiden. Det betyder att en för natten tung rutt, kanske med totaldistribution av någon tidning, inte behöver betyda övertid för budet.

– För våra medlemmar blir det ett sätt att slippa stressen, säger Linda Svensson, ombudsman på Transport i Malmö, som också är positiv till förändringarna på Nim.

I dag är den genomsnittliga arbetstiden för Nims tidningsbud 155 minuter per arbetsdag. Med den nya organisationen och indelningen ska tillsvidareanställda cykelbud ha en arbetstid på lägst 180 minuter (tre timmar) på vardagarna. På lördagar och söndagar blir deras arbetstid 240 minuter (fyra timmar). För bilbuden ska fyra timmar gälla veckan runt. Fler bud än i dag kommer använda bil eller elcykel, gångbuden minskar i antal.

– Tyvärr blir konsekvensen att en del av våra kunniga och engagerade anställda sannolikt får lämna oss, säger Jessica Svenmar, vd på Nim.

Den 25 oktober fortsätter förhandlingarna mellan Nim och Transport om varslen i Malmö.

– Jag ska titta på las-listorna inför diskussionen, säger arbetsplatsombudet Anders Wendt.

– Vi räknar med att följa det regelverk som finns i las, säger företagets direktör Jessica Svenmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.