Tidningsbud varslas – facket positivt
Tidningsbud. Tidningsdistributören i södra Skåne varslar om uppsägning. 25 fast anställda och ytterligare 30 visstidare kan bli av med jobbet. Och facket tycker att det egentligen är bra.
– Det är klart att det är negativt att en del måste sluta, säger Anders Wendt, arbetsplatsombud för Transport på Nim distribution, och förklarar samtidig varför han i grunden ändå är positiv:
– Transport har kämpat i åratal för att tidningsbuden ska få högre sysselsättningsgrad, och det är ett av företagets syften med den här omorganisationen.
Buden kommer att få fasta lokaler – noder – där tidningar och annat ska hämtas. Där finnas en arbetsledare varje natt, samtidigt som noden blir en träffpunkt. I dag plockar buden upp buntar med tidningar i busskurer och utanför butiker.
– Det blir också en förbättring, tycker Anders Wendt.
Nim har i dag runt 1 050 anställda. Med omorganisationen, som ska vara klar sommaren 2019, kommer antalet att minska rejält. De 55 tjänster som Arbetsförmedlingen nu har fått varsel om handlar om etapp ett av åtta. Halva Malmö berörs i detta första steg, och till sommaren ska nyordningen gälla i hela spridningsområdet för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.
Bakgrunden är morgontidningarnas sjunkande upplagor. Men också att tidningsbuden får mer och mer e-handelspaket att leverera.
Omorganisationen går ut på att hela utdelningsområdet delas in i ett antal rutter som ska ta ungefär en timme vardera. Varje natt tilldelas respektive tidningsbud ett antal rutter som ska fylla den avtalade arbetstiden. Det betyder att en för natten tung rutt, kanske med totaldistribution av någon tidning, inte behöver betyda övertid för budet.
– För våra medlemmar blir det ett sätt att slippa stressen, säger Linda Svensson, ombudsman på Transport i Malmö, som också är positiv till förändringarna på Nim.
I dag är den genomsnittliga arbetstiden för Nims tidningsbud 155 minuter per arbetsdag. Med den nya organisationen och indelningen ska tillsvidareanställda cykelbud ha en arbetstid på lägst 180 minuter (tre timmar) på vardagarna. På lördagar och söndagar blir deras arbetstid 240 minuter (fyra timmar). För bilbuden ska fyra timmar gälla veckan runt. Fler bud än i dag kommer använda bil eller elcykel, gångbuden minskar i antal.
– Tyvärr blir konsekvensen att en del av våra kunniga och engagerade anställda sannolikt får lämna oss, säger Jessica Svenmar, vd på Nim.
Den 25 oktober fortsätter förhandlingarna mellan Nim och Transport om varslen i Malmö.
– Jag ska titta på las-listorna inför diskussionen, säger arbetsplatsombudet Anders Wendt.
– Vi räknar med att följa det regelverk som finns i las, säger företagets direktör Jessica Svenmar.