Tidningsbuden tillbaka i Örnsköldsvik
Tidningsbud. 2018 blev Örnsköldsvik den första större staden i Sverige utan lokaltidningsbud. Men från den 1 oktober levereras papperstidningen återigen till morgonkaffet. Fem nya bud har anställts för att göra jobbet.
Natten till den 1 oktober ställde tidningsbudet Roger Sjöberg klockan på 23:30 för att hinna sortera utdelningen innan de nya buden kom till arbetsplatsen. Han var en av tre bud som fick ha kvar jobbet efter att utdelningen av lokaltidningen Örnsköldsviks Allehandas (ÖA) upphörde för drygt ett år sen. Han är glad över att tidningen ska delas ut till morgonkaffet igen.
– Morgontidningen ska komma på morgonen. Det är ingen som vill ha den på eftermiddagen, säger han.
Det var den 30 oktober 2017 som 53 tidningsbud fick veta att ÖA:s morgonutdelning skulle läggas ned. Tidningens dåvarande chefredaktör förklarade nedläggningen med att antalet pappersläsare hade minskat de senaste åren, medan antalet nätläsare gått upp. Örnsköldsvik pappersläsare skulle alltså få vänta in tidningen med posten i stället.
Tre av de 53 dåvarande tidningsbuden fick fortsatt jobb, eftersom att Dagens Nyheter och Dagens Industri behöll morgonutdelningen i de centrala delarna av staden.
Läsare återvänder
I våras köpte Bonnier News upp Mittmedia-koncernen och ÖA fick ny ägare. Ett och ett halvt år efter att utdelningen lades ned kom nya besked: Tidningen ska återigen delas ut på morgonen, men bara i de centrala delarna av kommunen.
– Nu när vi har Bonnier som ägare är det lätt att hoppa på utdelningsslingan de redan har, säger tidningens nya chefredaktör Sandra Bygdén Shameh.
Hon berättar att tidningen tappade ungefär tio procent av de betalande kunderna från offentliggörandet i november 2017 tills förändringen var genomförd i juni 2018. Nu när morgonutdelningen satt i gång igen har tidningens kundtjänst mottagit flera samtal från glada prenumeranter.
– Det var förvånansvärt många som tecknat pappersprenumeration på bara en dag, säger hon.
Flera återanställs
Inför att tidningen började delas ut på morgonen igen har fem nya bud anställts, så att det är totalt åtta tidningsbud.
– Merparten av de nyanställda har jobbat hos oss förut, säger Fredrik Lindfors, regionchef på Tidningstjänst AB.
De åtta buden kommer att arbeta i ett område som förut täcktes av cirka tjugo personer. Fredrik Lindfors förklarar den minskade arbetsstyrkan med att ÖA tappat många prenumeranter i samband med att morgonutdelningen lade ned. Till följd av det finns det inte lika många tidningar att dela ut.
– Budens enskilda distrikt är nu snäppet större och de kommer att behöva åka längre än vad de gjorde innan 2018, säger Fredrik Lindfors.
Riskanalys
Charina Nordwall, som är regionalt skyddsombud på Transport i mellersta Norrland, har inte haft direkt kontakt med arbetsgivaren, men reagerar på uppgifterna om att åtta bud ska arbeta på ett område som förut täcktes av cirka tjugo bud.
– Även om det är färre tidningar som delas ut kan det bli aktuellt med en riskanalys för att se hur arbetsmiljön blir för de anställda, säger hon.
Tidningsbudet Roger Sjöberg berättar att han kom hem klockan sju efter första rundan. Han tror att rutten kommer att gå snabbare när han har gjort den några gånger. Nu kör han en tre-milarunda i stället för 16-milarundan han gjorde innan utdelningen lades ned 2018.
– Det enda negativa är att tidningen bara delas ut i staden, de som bor på landsbygden kommer inte få den, säger han.
Chefredaktören på ÖA berättar att det för tillfället inte finns några planer på att utöka distributionen till den gamla rutten.