Tidningsbudet Roger Sjöberg
Close
Tidningsbudet Roger Sjöberg får fler kollegor när Lrnsköldsviks Allehanda går tillbaka till morgonutdelning.
Close

Tidningsbuden tillbaka i Örnsköldsvik

Tidningsbud. 2018 blev Örnsköldsvik den första större staden i Sverige utan lokaltidningsbud. Men från den 1 oktober levereras papperstidningen återigen till morgonkaffet. Fem nya bud har anställts för att göra jobbet.

Natten till den 1 oktober ställde tidningsbudet Roger Sjöberg klockan på 23:30 för att hinna sortera utdelningen innan de nya buden kom till arbetsplatsen. Han var en av tre bud som fick ha kvar jobbet efter att utdelningen av lokaltidningen Örnsköldsviks Allehandas (ÖA) upphörde för drygt ett år sen. Han är glad över att tidningen ska delas ut till morgonkaffet igen.

– Morgontidningen ska komma på morgonen. Det är ingen som vill ha den på eftermiddagen, säger han.

Det var den 30 oktober 2017 som 53 tidningsbud fick veta att ÖA:s morgonutdelning skulle läggas ned. Tidningens dåvarande chefredaktör förklarade nedläggningen med att antalet pappersläsare hade minskat de senaste åren, medan antalet nätläsare gått upp. Örnsköldsvik pappersläsare skulle alltså få vänta in tidningen med posten i stället.

Tre av de 53 dåvarande tidningsbuden fick fortsatt jobb, eftersom att Dagens Nyheter och Dagens Industri behöll morgonutdelningen i de centrala delarna av staden.

Läsare återvänder

I våras köpte Bonnier News upp Mittmedia-koncernen och ÖA fick ny ägare. Ett och ett halvt år efter att utdelningen lades ned kom nya besked: Tidningen ska återigen delas ut på morgonen, men bara i de centrala delarna av kommunen.

Sandra Bygdén Shameh
Sandra Bygdén Shameh. Foto: Izabelle Nordfjell/ÖA

– Nu när vi har Bonnier som ägare är det lätt att hoppa på utdelningsslingan de redan har, säger tidningens nya chefredaktör Sandra Bygdén Shameh.

Hon berättar att tidningen tappade ungefär tio procent av de betalande kunderna från offentliggörandet i november 2017 tills förändringen var genomförd i juni 2018. Nu när morgonutdelningen satt i gång igen har tidningens kundtjänst mottagit flera samtal från glada prenumeranter.

– Det var förvånansvärt många som tecknat pappersprenumeration på bara en dag, säger hon.

Flera återanställs

Inför att tidningen började delas ut på morgonen igen har fem nya bud anställts, så att det är totalt åtta tidningsbud.

– Merparten av de nyanställda har jobbat hos oss förut, säger Fredrik Lindfors, regionchef på Tidningstjänst AB.

De åtta buden kommer att arbeta i ett område som förut täcktes av cirka tjugo personer. Fredrik Lindfors förklarar den minskade arbetsstyrkan med att ÖA tappat många prenumeranter i samband med att morgonutdelningen lade ned. Till följd av det finns det inte lika många tidningar att dela ut.

– Budens enskilda distrikt är nu snäppet större och de kommer att behöva åka längre än vad de gjorde innan 2018, säger Fredrik Lindfors.

Riskanalys

Charina Nordwall, som är regionalt skyddsombud på Transport i mellersta Norrland, har inte haft direkt kontakt med arbetsgivaren, men reagerar på uppgifterna om att åtta bud ska arbeta på ett område som förut täcktes av cirka tjugo bud.

– Även om det är färre tidningar som delas ut kan det bli aktuellt med en riskanalys för att se hur arbetsmiljön blir för de anställda, säger hon.

Tidningsbudet Roger Sjöberg berättar att han kom hem klockan sju efter första rundan. Han tror att rutten kommer att gå snabbare när han har gjort den några gånger. Nu kör han en tre-milarunda i stället för 16-milarundan han gjorde innan utdelningen lades ned 2018.

– Det enda negativa är att tidningen bara delas ut i staden, de som bor på landsbygden kommer inte få den, säger han.

Chefredaktören på ÖA berättar att det för tillfället inte finns några planer på att utöka distributionen till den gamla rutten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Porträttbild på leende 91-årig, gråhårig man med vit skjorta

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.