Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.
Close
Felsorterade lustgastuber i hushållssoporna är farliga för miljöarbetare och allmänhet och kostsamma för kommunerna.
Close

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Rasmus Forsberg med några av lustgastuberna, upphittade i soprum i centrala Göteborg. 30–40 tuber kan det bli en vanlig fredag. Foto: Privat
Rasmus Forsberg med några av lustgastuberna, upphittade i soprum i centrala Göteborg. Foto: Privat

– Då får folk en anledning att plocka upp lustgastuberna, som man nu ser ligga och skräpa. Jag tror absolut att det ganska snart skulle ge effekt i färre flaskor, säger Rasmus Forsberg på kommunala renhållningsbolaget Renova.

Tillsammans med Transports skyddsombud Johan Kanmert på företaget har han länge arbetat för att få bort de använda lustgastuber som är miljöfarligt avfall, men  i dag slängs fel i hushållssoporna.

I stället för att lämnas på återvinningsstationer.

Finns gas kvar i tuberna är risken att de exploderar när de kläms ihop i sopbilarnas vagga, far ut och träffar sophämtarna eller människor som går förbi.

Nya rutiner för hantering

I sitt senaste nyhetsbrev i slutet av januari skriver Avfall Sverige att kommuner får erbjuda invånare ekonomisk ersättning för lustgastuber, som lämnas till återvinning. De hänvisar till ett ”direkt allmänt intresse” av att landets kommuner tar hand om tuberna på ett korrekt sätt. Organisationen har också tagit fram nya rutiner för hur hanteringen ska skötas rent praktiskt.

Den ökade användningen av lustgas som berusningsmedel drabbar inte bara renhållningsarbetare. Att tuber sorteras fel leder varje år även till skador för miljontals kronor när flaskorna exploderar i kommunernas förbränningsanläggningar, uppger Avfall Sverige.

Transportarbetaren har tidigare skrivit om detta.

Minskade kostnader för kommunerna

Organisationen hänvisar till att pant kan öka antalet lustgastuber som återvinns och att det stämmer överens med kommunens ansvar, enligt miljöbalken,  att hantera avfall på rätt sätt. Avfall Sverige stödjer sig också på kommunallagen när det gäller ”allmänt intresse” eftersom pant kan bidra till att minska kostnaderna och förbättra hanteringen av avfallet, som nu skräpar i soprum, kring återvinningscontainrar och på allmänna platser som parker.

Tanken med panten är att materialet i tuberna ska återvinnas och att gasen, som kan finnas kvar, ska tas om hand på ett ”miljöriktigt sätt”.

Hur hög ska panten vara då?

På en nivå så att det motiverar personer att lämna in tuberna, svarar Avfall Sverige lite svävande med tillägget att kommunerna behöver testa sig fram för att hitta en lämplig summa.

Tror du att människor som vi nu ser samla in tomflaskor och burkar kommer att börja plocka lustgastuber också?

– Nja, de är bra tunga och ryms väl inte så bra i en Ikea-kasse, tror Rasmus Forsberg.

Hur hög tycker du panten ska vara?

– 20 spänn kanske, föreslår han.

Gas kan finnas kvar

Camilla Nilsson är rådgivare för farligt avfall på Avfall Sverige. Hon väcker tanken att göra på liknande sätt med mer avfall som idag inte regleras specifikt, exempelvis annat farligt avfall och metallskrot.

– Men detta kommer vi att behöva titta närmare på, säger hon.

I de rutiner för lustgasflaskor som Avfall Sverige arbetat fram och passar vidare till kommunerna är rekommendationen att alla tuber ska hanteras som om de innehåller lustgas. Detta för att det visat sig att gas kan finnas kvar, även om tuberna inte pyser när man trycker in ventilen.

Ett råd som här skickas vidare till landets miljöarbetare.

En ny lag som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte har utretts och bereds nu inom Regeringskansliet. Socialminister Jakob Forssmed (KD) har i medierna uttalat att han vill skynda på lagstiftningen, som i utredningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.