God morgon, säger retrievern Leia. Familjen Sirén-Blomgren-Ahmed är husvagnscampare sedan många år, och tvekar inte om naturens läkande krafter.
Close
God morgon, säger retrievern Leia. Familjen Sirén-Blomgren-Ahmed är husvagnscampare sedan många år, och tvekar inte om naturens läkande krafter.
Close
Kultur

Tillbaka till naturen!

Camping. Är det sant att naturen läker? Javisst, svarar forskningen. Vi tog med frågan till det svenska campinglivet. Till den kultur som i litteraturen har beskrivits som ”flintastek, flukthål och förtältsromantik”.

– Det är mycket med naturen. Man känner att man får en väldig återhämtning, säger Ninni Sirén från Skövde.

Tillsammans med familjen, både make, barn, barnbarn och hundar, har hon landat med husvagnen vid kanten av Lersjön i Filipstad. Där blir det kanotpaddling, parkvandring, bestigning av berg med utsiktstorn och en spårtävling för golden retrievern Leia.

Lersjöns lugna vatten lockar paddlare, och kanoterna finns på campingplatsen.
Lersjöns lugna vatten lockar paddlare, och kanoterna finns på campingplatsen. Foto: Lena Blomquist

– Det är jättemysigt att bo i husvagn, säger nioåriga Julia Ahmed när hon kommer ut till familjens frukostbord.

Campingen andas lugn, sjön håller en lagom badtemperatur och är kantad av skog och berg. Den skulle kunna vara svaret på den efterlysning som någon tidigare under sommaren postade i en Facebookgrupp för restips:

”Folktomt, lugnt, naturnära, utsikt över sjö eller hav, helst hav, möjlighet att sitta ute i en skön stol och blicka ut över vattnet, ett vackert ställe att övernatta på. Något matställe i närheten eller möjlighet att laga mat själv.”

Förra året slog den svenska campingen rekord. Branschen räknar i gästnätter – och fick ihop nära 17 miljoner under 2019. I år pekar allt på att totalen blir lägre. Samtidigt ser fler och fler svenskar ut att ha fått upp ögonen för husbilar, husvagnar och tält under en sommar då utlandsresor varit svåra att genomföra.

Det förlösande beskedet kom från statsminister Stefan Löfven på försommaren: Från den 13 juni blev det fritt fram att resa i Sverige, trots coronapandemin.

– Då tog bokningarna fart, säger Peter Jansson, tillförordnad vd på branschorganisationen Svensk Camping.

– Hittills har vi haft en bra säsong i södra Sverige. Medan norra Sverige, där kanske 85 procent av gästerna är norrmän ett normalt år, har tappat mycket, säger han i början av augusti.

Campingvärden Martin De Jong försöker komma ut i skogen och plocka svamp när säsongen lugnat ner sig. Gästerna är nästan bara svenskar i år, och de ägnar sig åt vandring, paddling och fiske i trakten kring Filipstad.
Campingvärden Martin De Jong försöker komma ut i skogen och plocka svamp när säsongen lugnat ner sig. Gästerna är nästan bara svenskar i år, och de ägnar sig åt vandring, paddling och fiske i trakten kring Filipstad. Foto: Lena Blomquist

Själv tvekar förstås campinghöjdaren inte om husvagnars, husbilars och naturens fördelar.

Varför ska vi just campa?

– Friheten! Du bor nära naturen. Du har ditt eget boende med sig. Avstånd till grannarna, men ändå många likasinnade människor i rörelse.

Och varför i naturen?

– Jag tror den är väldigt viktig i sommar. Många har valt naturen i sitt dagliga liv, inte bara på semestern. Jag ser själv fler än vanligt i skogen när jag är ute och plockar svamp. Och man behöver inte ta sig så långt. Många har upptäckt det i år. Jag tror att de tar med sig detta i framtiden.

Forskarvärlden säger inte emot camparnas känsla för naturen, tvärtom. Maria Albin, professor och överläkare i arbetsmiljömedicin, konstaterar att många människor berättar att de känner välbefinnande i naturen, att de blir lugna när de sitter vid vattnet och hör vågorna.

– Miljöpsykologer har börjat forska i vad som ligger bakom detta, berättar hon:

– De beskriver att vi blir fascinerade av bladverkets skuggor, grenar som vajar och vatten som krusar sig. Vi blir fokuserade och avslappnade samtidigt. Och det ger ett välbefinnande som verkligen underlättar återhämtning. Blodtrycket blir lägre.

– Det finns också studier som visar att människor är friskare när de bor nära vatten.

Vad säger du då om camping i naturen och vid vattnet?

– Det ger återhämtning från stress. Man grubblar mindre och ägnar sig samtligt åt någon fysisk aktivitet. Ofta umgås man med någon när man är vid havet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

John Antonsson. Foto: Lilly Hallberg

En lovsång till budgetsemestern

Krönika. När jag var liten grabb brukade vi dra en lånad husvagn söderut. Kanske stannade vi redan vid Byske Havsbad, eller så hamnade vi vid någon camping i Umeå. Helt säkert visste jag att resan hade ett oändligt långt stopp på Ikea i Sundsvall. Morsan skulle titta på varenda sak och på den tiden fanns ingen smartphone eller platta att roa sig med. Kanske är det det traumat som ligger bakom de kalla kårar jag känner så fort jag hör ordet husvagn.

Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar? Foto: Lilly Hallberg

Det ska va’ husvagn – eller husbil?

Campingliv. Intresset för att köpa ny husvagn eller husbil är större än någonsin. Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra mobilt. Men vilket boende är egentligen bäst – och för vem?

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.