Tillbaka till naturen!
Camping. Är det sant att naturen läker? Javisst, svarar forskningen. Vi tog med frågan till det svenska campinglivet. Till den kultur som i litteraturen har beskrivits som ”flintastek, flukthål och förtältsromantik”.
– Det är mycket med naturen. Man känner att man får en väldig återhämtning, säger Ninni Sirén från Skövde.
Tillsammans med familjen, både make, barn, barnbarn och hundar, har hon landat med husvagnen vid kanten av Lersjön i Filipstad. Där blir det kanotpaddling, parkvandring, bestigning av berg med utsiktstorn och en spårtävling för golden retrievern Leia.
– Det är jättemysigt att bo i husvagn, säger nioåriga Julia Ahmed när hon kommer ut till familjens frukostbord.
Campingen andas lugn, sjön håller en lagom badtemperatur och är kantad av skog och berg. Den skulle kunna vara svaret på den efterlysning som någon tidigare under sommaren postade i en Facebookgrupp för restips:
”Folktomt, lugnt, naturnära, utsikt över sjö eller hav, helst hav, möjlighet att sitta ute i en skön stol och blicka ut över vattnet, ett vackert ställe att övernatta på. Något matställe i närheten eller möjlighet att laga mat själv.”
Förra året slog den svenska campingen rekord. Branschen räknar i gästnätter – och fick ihop nära 17 miljoner under 2019. I år pekar allt på att totalen blir lägre. Samtidigt ser fler och fler svenskar ut att ha fått upp ögonen för husbilar, husvagnar och tält under en sommar då utlandsresor varit svåra att genomföra.
Det förlösande beskedet kom från statsminister Stefan Löfven på försommaren: Från den 13 juni blev det fritt fram att resa i Sverige, trots coronapandemin.
– Då tog bokningarna fart, säger Peter Jansson, tillförordnad vd på branschorganisationen Svensk Camping.
– Hittills har vi haft en bra säsong i södra Sverige. Medan norra Sverige, där kanske 85 procent av gästerna är norrmän ett normalt år, har tappat mycket, säger han i början av augusti.
Själv tvekar förstås campinghöjdaren inte om husvagnars, husbilars och naturens fördelar.
Varför ska vi just campa?
– Friheten! Du bor nära naturen. Du har ditt eget boende med sig. Avstånd till grannarna, men ändå många likasinnade människor i rörelse.
Och varför i naturen?
– Jag tror den är väldigt viktig i sommar. Många har valt naturen i sitt dagliga liv, inte bara på semestern. Jag ser själv fler än vanligt i skogen när jag är ute och plockar svamp. Och man behöver inte ta sig så långt. Många har upptäckt det i år. Jag tror att de tar med sig detta i framtiden.
Forskarvärlden säger inte emot camparnas känsla för naturen, tvärtom. Maria Albin, professor och överläkare i arbetsmiljömedicin, konstaterar att många människor berättar att de känner välbefinnande i naturen, att de blir lugna när de sitter vid vattnet och hör vågorna.
– Miljöpsykologer har börjat forska i vad som ligger bakom detta, berättar hon:
– De beskriver att vi blir fascinerade av bladverkets skuggor, grenar som vajar och vatten som krusar sig. Vi blir fokuserade och avslappnade samtidigt. Och det ger ett välbefinnande som verkligen underlättar återhämtning. Blodtrycket blir lägre.
– Det finns också studier som visar att människor är friskare när de bor nära vatten.
Vad säger du då om camping i naturen och vid vattnet?
– Det ger återhämtning från stress. Man grubblar mindre och ägnar sig samtligt åt någon fysisk aktivitet. Ofta umgås man med någon när man är vid havet.