God morgon, säger retrievern Leia. Familjen Sirén-Blomgren-Ahmed är husvagnscampare sedan många år, och tvekar inte om naturens läkande krafter.
Close
God morgon, säger retrievern Leia. Familjen Sirén-Blomgren-Ahmed är husvagnscampare sedan många år, och tvekar inte om naturens läkande krafter.
Close
Kultur

Tillbaka till naturen!

Camping. Är det sant att naturen läker? Javisst, svarar forskningen. Vi tog med frågan till det svenska campinglivet. Till den kultur som i litteraturen har beskrivits som ”flintastek, flukthål och förtältsromantik”.

– Det är mycket med naturen. Man känner att man får en väldig återhämtning, säger Ninni Sirén från Skövde.

Tillsammans med familjen, både make, barn, barnbarn och hundar, har hon landat med husvagnen vid kanten av Lersjön i Filipstad. Där blir det kanotpaddling, parkvandring, bestigning av berg med utsiktstorn och en spårtävling för golden retrievern Leia.

Lersjöns lugna vatten lockar paddlare, och kanoterna finns på campingplatsen.
Lersjöns lugna vatten lockar paddlare, och kanoterna finns på campingplatsen. Foto: Lena Blomquist

– Det är jättemysigt att bo i husvagn, säger nioåriga Julia Ahmed när hon kommer ut till familjens frukostbord.

Campingen andas lugn, sjön håller en lagom badtemperatur och är kantad av skog och berg. Den skulle kunna vara svaret på den efterlysning som någon tidigare under sommaren postade i en Facebookgrupp för restips:

”Folktomt, lugnt, naturnära, utsikt över sjö eller hav, helst hav, möjlighet att sitta ute i en skön stol och blicka ut över vattnet, ett vackert ställe att övernatta på. Något matställe i närheten eller möjlighet att laga mat själv.”

Förra året slog den svenska campingen rekord. Branschen räknar i gästnätter – och fick ihop nära 17 miljoner under 2019. I år pekar allt på att totalen blir lägre. Samtidigt ser fler och fler svenskar ut att ha fått upp ögonen för husbilar, husvagnar och tält under en sommar då utlandsresor varit svåra att genomföra.

Det förlösande beskedet kom från statsminister Stefan Löfven på försommaren: Från den 13 juni blev det fritt fram att resa i Sverige, trots coronapandemin.

– Då tog bokningarna fart, säger Peter Jansson, tillförordnad vd på branschorganisationen Svensk Camping.

– Hittills har vi haft en bra säsong i södra Sverige. Medan norra Sverige, där kanske 85 procent av gästerna är norrmän ett normalt år, har tappat mycket, säger han i början av augusti.

Campingvärden Martin De Jong försöker komma ut i skogen och plocka svamp när säsongen lugnat ner sig. Gästerna är nästan bara svenskar i år, och de ägnar sig åt vandring, paddling och fiske i trakten kring Filipstad.
Campingvärden Martin De Jong försöker komma ut i skogen och plocka svamp när säsongen lugnat ner sig. Gästerna är nästan bara svenskar i år, och de ägnar sig åt vandring, paddling och fiske i trakten kring Filipstad. Foto: Lena Blomquist

Själv tvekar förstås campinghöjdaren inte om husvagnars, husbilars och naturens fördelar.

Varför ska vi just campa?

– Friheten! Du bor nära naturen. Du har ditt eget boende med sig. Avstånd till grannarna, men ändå många likasinnade människor i rörelse.

Och varför i naturen?

– Jag tror den är väldigt viktig i sommar. Många har valt naturen i sitt dagliga liv, inte bara på semestern. Jag ser själv fler än vanligt i skogen när jag är ute och plockar svamp. Och man behöver inte ta sig så långt. Många har upptäckt det i år. Jag tror att de tar med sig detta i framtiden.

Forskarvärlden säger inte emot camparnas känsla för naturen, tvärtom. Maria Albin, professor och överläkare i arbetsmiljömedicin, konstaterar att många människor berättar att de känner välbefinnande i naturen, att de blir lugna när de sitter vid vattnet och hör vågorna.

– Miljöpsykologer har börjat forska i vad som ligger bakom detta, berättar hon:

– De beskriver att vi blir fascinerade av bladverkets skuggor, grenar som vajar och vatten som krusar sig. Vi blir fokuserade och avslappnade samtidigt. Och det ger ett välbefinnande som verkligen underlättar återhämtning. Blodtrycket blir lägre.

– Det finns också studier som visar att människor är friskare när de bor nära vatten.

Vad säger du då om camping i naturen och vid vattnet?

– Det ger återhämtning från stress. Man grubblar mindre och ägnar sig samtligt åt någon fysisk aktivitet. Ofta umgås man med någon när man är vid havet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

John Antonsson. Foto: Lilly Hallberg

En lovsång till budgetsemestern

Krönika. När jag var liten grabb brukade vi dra en lånad husvagn söderut. Kanske stannade vi redan vid Byske Havsbad, eller så hamnade vi vid någon camping i Umeå. Helt säkert visste jag att resan hade ett oändligt långt stopp på Ikea i Sundsvall. Morsan skulle titta på varenda sak och på den tiden fanns ingen smartphone eller platta att roa sig med. Kanske är det det traumat som ligger bakom de kalla kårar jag känner så fort jag hör ordet husvagn.

Är du en av många som väljer att semestra i husvagn, husbil eller tält i sommar? Foto: Lilly Hallberg

Det ska va’ husvagn – eller husbil?

Campingliv. Intresset för att köpa ny husvagn eller husbil är större än någonsin. Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra mobilt. Men vilket boende är egentligen bäst – och för vem?

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.