Tjänstemän tar över Taxi Stockholms beställningar

Taxi. Efter två månader har Taxi Stockholm svarat på Transportarbetarens fråga: När alla taxitelefonister har sagts upp ska de som i fortsättningen ägnar sig åt ”trafikdirigering” gå på Unionens avtal.

I början av juni skrev Transportarbetaren om den hårda fackliga kritiken mot Taxi Stockholm som i två steg hade sagt upp samtliga telefonister.

Transport hade under våren förhandlat i omgångar om jobben på företagets beställningscentral. Dialogen beskrevs av facket som mycket frostig.

I maj stod det klar att 60 telefonister skulle sparkas. I slutet av maj kallade Taxi Stockholm till en ny förhandling, om de nio kvarvarande telefonisterna. Förhandlingarna slutade i oenighet.

Samtliga telefonister är nu uppsagda, några jobbar fortfarande kvar under sin uppsägningstid. Transport och Transportarbetaren försökte på försommaren få svar på om möjligheten att beställa taxi via telefonen skulle upphöra när telefonisterna hade fasats ut. Och vem som annars skulle ta emot samtalen.

En bakgrund är att Transport, Unionen och Taxi Stockholm för fyra år sedan, efter långa diskussioner, enades om vilka avtal som skulle gälla på beställningscentralen. Växeloperatörerna ska, enligt den uppgörelsen, omfattas av Transports avtal. Trafikledning och en del andra arbetsuppgifter ska ligga hos tjänstemännen, med facklig hemvist i Unionen.

Efter påtryckningar svarade Taxi Stockholm i går på de frågor som tidningen ställde till företaget i juni. Vi publicerar frågorna och de mejlade svaren som skickades av pressenhetens Natalia Santos,

Varför säger ni upp samtliga telefonister? 

”Eftersom efterfrågan har minskat med upp emot 80 procent har vi inte möjlighet att ha personal som endast bevarar telefonsamtal.”

”Arbetet i en taxibeställningscentral ser inte heller likadant ut i dag som tidigare. Förr bestod en långt större del av beställningscentralens verksamhet av att en taxitelefonist tog emot körningen och la ut på bil. Nu sköts detta med teknik i ökande omfattning sedan datoriseringen på 1980-talet. Största delen av arbetet för vår personal i beställningscentralen är numer trafikdirigering.”

Kommer er beställningscentral framgent ha kvar möjligheten att beställa en resa via telefon, och då också möjligheten att få prata med en fysisk person – om man önskar det? Om ja: Vem/vilka ska ta emot dessa samtal? 

”Ja, våra anställda.”

Vilket kollektivavtal ska gälla för de anställda som utför dessa arbetsuppgifter? 

”Unionen. Sedan 1998 har Taxi Stockholm bedrivit sin beställningscentral med Unionen som motpart.”

Hur ser Taxi Stockholm på den överenskommelse som Transport, Unionen och företaget träffade den 16 oktober 2016 där parterna enades om skrivningen: ”anställda i befattningen växeloperatörer omfattas av (Transports) Taxiavtal för telefonister”. 

”Vi har inga synpunkter som vi vill delge kring den överenskommelsen, men som det ser ut just nu har efterfrågan minskat kraftigt. Därför kan vi inte ha kvar funktionen taxitelefonist.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Med samlad kraft kan vi få ett slut på Teslakonflikten

Öppet brev. Teslakonflikten har nu pågått under en så lång tid att det saknar motsvarighet i modern svensk fackföreningshistoria. Sverige har åter arbetsköpare som organiserar storskaligt strejkbryteri.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.