Toalettbesök kan leda till timmar utan lön

Taxi. Facket gick ut för att kolla läget för förarna som kör gamla och sköra till sjukhuset. Transportarbetaren hängde på.

Magnus Kinnunen.

Solen skiner vid ingången till Södersjukhuset i Stockholm. I rökrutan vid den tomma fontänen står en sjuksyrra och tar en cigg bredvid någon annans patient. På rad står färdtjänstbussarna med loggor som Sverige Taxi, Taxi Stockholm, Sirius och Cabonline.

Transport delar ut enkäter och kexchoklad till chaufförerna. Någon vill prata. Någon annan vill inte.

– Många har stått här i flera timmar och väntat, säger Transports ombudsman Magnus Kinnunen.

Jarmo Pohjonen är ordförande för Transports taxisektion i Stockholm. Han är kritisk mot systemet med procentlön.

– Det är lugnare på fredagar och mindre att göra. Det betyder bara att chaufförerna tjänar mindre. Nästan alla har procentlön. I vilket annat arbete skulle det vara så? Då det är lite att göra får man ingenting betalt, säger Jarmo Pohjonen.

Carolina Nolasco Gil Roth ska prata med taxiförare.
Carolina Nolasco Gil Roth.

Carolina Nolasco Gil Roth jobbar med organisering på Transports stockholmsavdelning. Hon tar ett flygblad och knackar på ett fönster på en färdtjänstbuss och säger:

– Vi kommer från Transport och undrar om du vill svara på en enkät om hur du har det på jobbet?

När hon gått därifrån frågar Transportarbetaren samma sak.

– Det är lugnt på fredagar. Det är ganska skönt att det inte är så mycket trafik, säger taxichauffören Sahat som jobbar för en åkare under Sverige Taxi, som i sin tur är en del av Cabonline-koncernen.

Sahat började köra taxi 2015.

– Jag tjänar inte mer nu än vad jag gjorde då. Det är fortfarande 33 procent och taxorna ökar inte så mycket.

Så hur mycket måste du jobba då?

– Jag jobbar fem eller sex dagar i veckan, ungefär tio timmar om dagen. Ibland sex timmar, ibland tolv. Det beror helt på vilken kassa jag har. Ibland måste jag vänta två timmar för en körning.

På parkeringen utanför Södersjukhuset står mer än tio bilar och väntar. De chaufförer som lämnat hytten gör det antingen för att ta en cigg eller för att hjälpa en kund in i sjukhuset. Det måste vara en av årets hittills soligaste dagar i Stockholm. Men varför går chaufförerna inte ut och pratar med varandra? Det visar sig att det inte går. De är bundna till displayen i droskan.

– Vi har bytt system. Förr kunde man gå i väg. Men det går inte. Jag måste vara i bilen för att ta nästa körning. Om jag går på toa i fem minuter kan jag missa en kund, då får jag vänta i två timmar till, det går inte, säger Sahat innan han vevar upp rutan för att ta matpaus vid ratten.

Jarmo Pohjonen.

Jarmo Pohjonen från fackets taxisektion tycker inte om att förarna är bundna till sätet mellan körningarna.

– De verkar vilja ha det som på 1800-talet med arbetare helt utan rättigheter. Den som går på toa ska inte riskera ytterligare två timmar utan lön, säger Jarmo Pohjonen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per Sandberg:
    21 mars, 2024

    Kul att ni äntligen är ute och pratar med oss taxiförare. Nu blir jag verkligen nyfiken på hur ni ska motverka våra långa arbetstider. Enligt företaget räknas inte arbetstid från start på morgonen utan från första kund till sista.
    I mitt fall normalt 35 extra min på morgon och 45 på em.
    Även att företaget hävdar att på lunchtiden ska vi gratis använda delar av den för att köra fram till kund. Jag har på 3 dagar offrat nästan en timme av min lunch

  2. John Antonsson:
    21 mars, 2024

    Hej Per! Jag kommer gärna ut oftare. Vart brukar du stå mellan körningarna? Vill gärna skriva mer om långa arbetstider. Slå mig en signal på 010–480 33 06 om du har tid någon gång.
    /John, reporter

  3. Sejad Dzananovic:
    21 mars, 2024

    Hej Jag håller med mina kollegor om det nya systemet och det här kommer inte att hålla i längden.Mvh Sejad

Lästips:

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Förlikning i domstol ger förare rätt

Dom. Transport drog småländska Nilsbuss till tingsrätten efter att i åratal försökt förmå företaget att betala ut avtalsenliga löner. Den förare som stämt arbetsgivaren får efter förlikning 40 000 kronor – nästan tio gånger så mycket som bolaget medgett att de var villiga att betala.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.