John Antonsson
Close
John Antonsson tipsar om rafflande semesterläsning. Fem böcker från fem årtionden, men fortfarande möjliga att få tag i på nätet eller någon sommarloppis.
Close
Sommarläsning

Togaparty, revolvrar och detektiver

Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.

Jag tänkte först tipsa om klassiska kioskböcker. Ni vet de som kanske heter Manhattan eller något annat som kändes fränt för 50 år sedan. De där böckerna som har en halvnaken karl eller kvinna på omslaget.

Jag sprang på stan för att försäkra mig om att de fanns att få tag på. Det visade sig att man måste ha tur. Ibland har jag sett dem på loppisar för en tia per påse. Men det rökdoftande antikvariat jag besökte sålde dem för hundra spänn styck, i plastfickor! Så det där lämnade jag åt samlarna.

Listan fick en ny premiss. Fem böcker. Från fem årtionden, med start på 1970-talet. De ska finnas som pocketbok i nätbokhandeln, och ännu hellre, vara lätta att hitta på loppis.

Böckerna ska dessutom ha minst en fot i någon av kioskböckernas genrer: krim, skräck, romance, fantasy eller western.

Men jag ska vara ärlig. Jag har aldrig läst romance, fast alldeles för många böcker om brott. Därför ser listan ut som den gör.

1970-talet

En sista riktig kyss

En sista riktig kyss av James Crumley

Historien börjar i en bar (så klart). Detektiven Sughrue sitter och tar ett glas. Det gör också den man han har i uppdrag att söka upp. Och så klart en försupen sovande bulldogg. Det ena leder till det andra och helt plötsligt är de två fyllskallarna på ett gemensamt uppdrag – att hitta bartendern Rosies dotter. Flickan är borta sedan tio år. Sökandet tar dem till San Francisco, en stad där kärlekens sommar sedan länge är över. Kvar är bara en ruffig kuststad fylld av knark, pornografi och baksmälla. Men var är Betty Sue?

 

1980-talet

RevolvermannenRevolvermannen av Stephen King

Om du frågar mig är ingen sommar perfekt utan en westernrökare med sprucken rygg och gulnade sidor. Men ska jag vara ärlig så finns det väldigt mycket skräp som verkar utspela sig vid samma ranch, i en dal med berg på ena sidan och en flod på den andra. Det är ju inte det som gör en western bra. Snarare är det känslan av att se någon tvingas ta tag i sitt öde där civilisationens trygghet inte riktigt satt sig. Revolvermannen är den första boken i en serie, men går utmärkt att läsa för sig själv. Men vänta, det var en grej till. Boken utspelar sig i en fantasyvärld full av magi och märkliga mekaniska konstruktioner och varelser.

 

1990-talet

Den hemliga historien

Den hemliga historien av Donna Tartt

Den lite mer pretentiösa bokläsaren skulle nog slå bakut när jag säger att det här är en kriminalroman. Men jag är säker på min sak. Boken, den utspelar sig på en internatskola i Vermont, USA. Några unga smarta människor läser antik grekisk kultur och slänger sig med fraser från filosofi och teater. Men det här är verkligen en bok om en oförutsedd händelse som leder till kriminella handlingar och en spiral av misstro mellan människor.

Det finns ingen anledning att bli avskräckt av den finkulturella miljön eller se det pretentiösa snacket som ett hinder i läsningen. Allt det där ska man ta som en kuliss, på samma sätt som slangen i Snabba cash eller ”realismen” i Beck-böckerna. Karaktärerna i den här råkar bara finnas högre upp i samhällspyramiden.

2000-talet

Winter's boneEn helvetes vinter av Daniel Woodrell

När solen skiner och allt känns perfekt. Då är det läge att läsa den här korta boken om hur Ree Dolly plumsar runt i snön, sökande efter sin far bland metaamfetaminfabrikerna och de utslagna i området kring Ozark-bergen i USA. Språket är rakt men väldigt snyggt, till och med vackert. Författaren bor faktiskt i samma urfattiga område som boken utspelar sig i. Han vet hur man jagar ekorre och ska enligt egen utsago bo granne med en knarkfabrik.

När boken väl är läst, så är filmen med Jennifer Lawrence (Winter’s bone) nästan lika bra.

2010-talet

Den nya människanDen nya människan av Boel Berman

Först går det år utan att några barn föds. Sedan kommer de. De nya barnen. Men de är inte vanliga barn. Den här boken är ett slags science fiction, fast helt utan någon hyperteknologi. Snarare är det en tänk-om-bok. Den handlar om en vanlig människa som slängs in i en spännande premiss och tvingar läsaren att tänka på en massa olika saker. Som den här: När inga barn föds, hur agerar länderna i väst då? Jo. De gör allt de kan för att få unga människor från fattiga länder att komma. De ungas framtidssträvanden behövs för att få samhället att leva vidare. Om än bara för några år. En intressant tanke, i dessa tider.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Joe Hill. Foto: Joe Hill Visitor Center

Joe Hill – ett öde som fortsätter att fängsla

Facklig legend. Joe Hill lever än. Gävle vill lyfta minnet av stadens mytomspunne son – fackkämpen, poeten och protestsångaren.

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.