Togaparty, revolvrar och detektiver
Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.
Jag tänkte först tipsa om klassiska kioskböcker. Ni vet de som kanske heter Manhattan eller något annat som kändes fränt för 50 år sedan. De där böckerna som har en halvnaken karl eller kvinna på omslaget.
Jag sprang på stan för att försäkra mig om att de fanns att få tag på. Det visade sig att man måste ha tur. Ibland har jag sett dem på loppisar för en tia per påse. Men det rökdoftande antikvariat jag besökte sålde dem för hundra spänn styck, i plastfickor! Så det där lämnade jag åt samlarna.
Listan fick en ny premiss. Fem böcker. Från fem årtionden, med start på 1970-talet. De ska finnas som pocketbok i nätbokhandeln, och ännu hellre, vara lätta att hitta på loppis.
Böckerna ska dessutom ha minst en fot i någon av kioskböckernas genrer: krim, skräck, romance, fantasy eller western.
Men jag ska vara ärlig. Jag har aldrig läst romance, fast alldeles för många böcker om brott. Därför ser listan ut som den gör.
1970-talet
En sista riktig kyss av James Crumley
Historien börjar i en bar (så klart). Detektiven Sughrue sitter och tar ett glas. Det gör också den man han har i uppdrag att söka upp. Och så klart en försupen sovande bulldogg. Det ena leder till det andra och helt plötsligt är de två fyllskallarna på ett gemensamt uppdrag – att hitta bartendern Rosies dotter. Flickan är borta sedan tio år. Sökandet tar dem till San Francisco, en stad där kärlekens sommar sedan länge är över. Kvar är bara en ruffig kuststad fylld av knark, pornografi och baksmälla. Men var är Betty Sue?
1980-talet
Revolvermannen av Stephen King
Om du frågar mig är ingen sommar perfekt utan en westernrökare med sprucken rygg och gulnade sidor. Men ska jag vara ärlig så finns det väldigt mycket skräp som verkar utspela sig vid samma ranch, i en dal med berg på ena sidan och en flod på den andra. Det är ju inte det som gör en western bra. Snarare är det känslan av att se någon tvingas ta tag i sitt öde där civilisationens trygghet inte riktigt satt sig. Revolvermannen är den första boken i en serie, men går utmärkt att läsa för sig själv. Men vänta, det var en grej till. Boken utspelar sig i en fantasyvärld full av magi och märkliga mekaniska konstruktioner och varelser.
1990-talet
Den hemliga historien av Donna Tartt
Den lite mer pretentiösa bokläsaren skulle nog slå bakut när jag säger att det här är en kriminalroman. Men jag är säker på min sak. Boken, den utspelar sig på en internatskola i Vermont, USA. Några unga smarta människor läser antik grekisk kultur och slänger sig med fraser från filosofi och teater. Men det här är verkligen en bok om en oförutsedd händelse som leder till kriminella handlingar och en spiral av misstro mellan människor.
Det finns ingen anledning att bli avskräckt av den finkulturella miljön eller se det pretentiösa snacket som ett hinder i läsningen. Allt det där ska man ta som en kuliss, på samma sätt som slangen i Snabba cash eller ”realismen” i Beck-böckerna. Karaktärerna i den här råkar bara finnas högre upp i samhällspyramiden.
2000-talet
En helvetes vinter av Daniel Woodrell
När solen skiner och allt känns perfekt. Då är det läge att läsa den här korta boken om hur Ree Dolly plumsar runt i snön, sökande efter sin far bland metaamfetaminfabrikerna och de utslagna i området kring Ozark-bergen i USA. Språket är rakt men väldigt snyggt, till och med vackert. Författaren bor faktiskt i samma urfattiga område som boken utspelar sig i. Han vet hur man jagar ekorre och ska enligt egen utsago bo granne med en knarkfabrik.
När boken väl är läst, så är filmen med Jennifer Lawrence (Winter’s bone) nästan lika bra.
2010-talet
Den nya människan av Boel Berman
Först går det år utan att några barn föds. Sedan kommer de. De nya barnen. Men de är inte vanliga barn. Den här boken är ett slags science fiction, fast helt utan någon hyperteknologi. Snarare är det en tänk-om-bok. Den handlar om en vanlig människa som slängs in i en spännande premiss och tvingar läsaren att tänka på en massa olika saker. Som den här: När inga barn föds, hur agerar länderna i väst då? Jo. De gör allt de kan för att få unga människor från fattiga länder att komma. De ungas framtidssträvanden behövs för att få samhället att leva vidare. Om än bara för några år. En intressant tanke, i dessa tider.