Tommy Wreeth förvånad över Kommunals avhopp

Avtalsrörelsen. LO:s största fackförbund, Kommunal, hoppar av från samordnade löneförhandlingar i nästa års stora avtalsrörelse. Transport förbundsordförande Tommy Wreeth är förvånad. – Inte över själva avhoppet, utan mest över tidpunkten. Utspelet kom ju redan innan LO beslutat om vilka principer som ska gälla vid en samordning, säger han.

Omkring tre miljoner löntagare berörs av lönerörelsen som drar i gång på allvar efter årsskiftet.

Vid dagens representantskap i LO beslutade fackförbunden om grundläggande ramar för de förbund som ställer upp på samordnande förhandlingar. Exakt hur stora lönekrav som ska drivas, själva siffersättningen, bestäms i början av november.

Kräver kort avtal

Utgångsbudet vid förhandlingsborden blir ett kort avtal, tolv månader. Det tycker Tommy Wreeth är bra:

– Under rådande förhållanden vill Transport inte ha ett långt avtal. Arbetsgivarna har generellt motsatt uppfattning, men jag anser att facket är som vassast och viktigast för medlemmarna just när kollektivavtalen omförhandlas.

LO:s egna ekonomer bedömer att utrymmet för lönehöjningar ligger i spannet 2,5 till 3,5 procent. Pappers gick tidigt i höstas ut med att förbundet kommer att kräva 4 procent.

Tommy Wreeth säger:

– De två senaste avtalsrörelserna har givit förhållandevis låga löneökningar. Till och med arbetsgivarna erkänner att det blev så efter de treåriga avtal som tecknades 2017. Företagen gör enorma vinster och nu måste LO-medlemmarna får del av det.

Kritik mot industrimärket

I mer än 20 års tid har industrin varit normerande för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. Ofta har IF Metall tecknat ett första avtal som sedan upphöjts till ”märke” av LO-styrelsen.

Det är en princip som backats upp hårt av arbetsgivarna och även av statliga Medlingsinstitutet. Andra fackförbund som försökt få ut mer har mött stenhårt motstånd.

Förra året ställde sig alla LO-förbund bakom samordningen. I år har Kommunal hoppat av redan innan kraven spikats. Och även Pappers. Förbunden i 6F och Handels har också riktat kritik mot industrins dominans.

Transportbasen Tommy Wreeth är kluven:

– Det är olyckligt att vi inte kan hålla ihop. Samtidigt förstår jag Pappers. Det är högtryck i skogsindustrin. Jag har faktiskt svårt att se att det skulle vara en djup lågkonjunktur på ingång.

– Och även om det nu blir en lågkonjunktur kan jag tycka att det i så fall vore bra att stimulera efterfrågan, genom ordentliga lönehöjningar.

Transport avvaktar

I Transport är det förbundsstyrelsen och ytterst förbundsrådet som avgör om Transport ska ställa sig bakom LO-samordningen. Tommy Wreeth ser det som naturligt att förbundet avvaktar med beslutet till dess samordningsprinciperna är klara.

Kommunal motiverar sitt avhopp med att löneutjämningen mellan män och kvinnor går för långsamt. Förbundet vill ha mer till kommunalarna än vad andra får.

I den kravspecifikation som LO:s representantskap beslutade om i dag ingår återigen ett så kallat knä. Den här gången sätts det till 26 100 kronor.

Knäet fungerar automatiskt som en låglönesatsning. Alla som ligger över får ett lönepåslag i procent. De under får i stället ett fast påslag i kronor.

Skulle LO-förbunden lyckas förhandla fram exempelvis 3 procent mer på ett år, så innebär det 783 mer i lön – för alla som tjänar under 26 100 kronor.

Tommy Wreeth är positiv till knätanken:

– Fast jag hade hellre sett att knäet sattes högre, till åtminstone 27 000-28 000 kronor. Då skulle fler lågavlönade gynnas och klyftorna minska snabbare.

Förhandlingar om las

Parallellt med de interna avtalsdiskussionerna i LO pågår förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv, om förändringar i lagen om anställningsskydd (las).

När Socialdemokraterna i januari gjorde upp med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet om förändringar i las öppnade man samtidigt för fack och arbetsgivare att själva lösa frågan.

Går parterna i mål slipper man en lagstiftning som skulle vara djupt impopulär i de fackliga leden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Rasmus:
    24 oktober, 2019

    Bra på dom!

    Ska vara helt ärlig här till ni som jobbar på Transport, Jag är så jädrans trött på er, på hela den här branchen.

    Inget personlig, specielt inte till er på mer avdelinings nivå, de få gånger jag har kontaktat er så har det varit trevligt.

    Men det är mer hela transport i sig själv, avtalen, lyx resor, utteslutning av medlemar för Fel synpunkter och sånt.

    Det är stor brist på Lastbils chaufförer, det har ni erkänt ni med, men jag har nog alldrig hört eller sett er göra något med det, det är samma ca 3% löne ök per år, Seriösa företag betalade redan YKB't osv. vet att ni har jobbat en hel del med Cyckel buden o terminalarna vilket är så klart bra, men ska det betyda att ni inte kan göra något med Lastbils sidan?

    Eller hamn kanske? Att ett annat fackförbund har kommit fram och växt sig så att är nästintill lika stort tyder på att nått är fel, många i hamnen tycker ni inte har sköt er, och jag kan säga att många i lastbils branchen tycker det samma, men vi har inget annat val, för lastbilar är det endast Transport som finns, men jag kan säga om det hade funnits ett annat så hade jag gått dit direkt!

    Ni pratar om att vi måste öka statusen på Chaufförs jobbet, men vad hjälper det när folk slutar för de inte vill håla på med det längre?

    Jag känner runt en 11st chaufförer som har slutat i lastbils branchen nu, 2 st har till och med gått och blivit Buss Chaufförer med lägre lön för att det är tydligen bättre det, av min klasskamrater som gick ur TransportGymnasiet (ca 17st om jag minns rätt) så vet jag bara 2 st + mig som fortfarande jobbar som Lastbilschaufför, dock så har jag inte kontakt med en del av dom, men av de flesta jag vet/mött så är det endast 2 + mig kvar.

    Och när jag pratar med chaufförer så hör jag mest två saker de vill ha, mer lön och mindre stress, möjligtsvis en bulle till fikat.

    Och jag förstår dom, jag sitter här nu, 25 år gammal jobbat i branchen i 7 år har redan gått i vägen 2ggr men jobbar på som vanligt för vad ska man göra? jobbar med folk i andra brancher vars löner nu ligger mer runt 30-35 med möjligheter på ökningar beroende på hur du sköter dig.

    Men jag tror alldrig jag har hört en lastbils chaufför som har fått mer lön en typ 5kr/tim extra, men samtidigt efter mycket snack med gammla chefer så klandrar jag inte dom så mycket heller, den här branchen är så förstörd av osund konkurens från utlandet och politik så det finns helt enkelt inte pengar i stora delar av branchen, och allt måste gå fortare somt kosta mindre, där av stress.

    Det är en krånglig fråga, med krångliga problem som behöver lösningar. I bland önskar jag bara att Transport och dess motpart (som jag glömt namnet på) skulle sätta sig ner och dra halva sveriges transport kedja i strejk tills politikerna som sitter o goar sig i Stockholm 5min från affären att om inte lastbilarna kommer så har de inget mat, ingen värme, ingen el, det de har är en Jädrigt dyr kall o mörk lådor att uggla i.

    Nej jag är trött på det här, sitter och söker aktivt efter något annat vettigare än detta, det svåra är att hitta vad?

    Men iallafall, Mitt råd även om ni totalt skiter i det är att pratta mer med chaufförerna, våga sätta ner foten, kräv mer så att ni vissar för folk att ni faktiskt är där för medlemmarna istället för att bara lalla runt som ni har mer eller mindre gjort de senaste 6 åren.

    Men samtidigt var inte oroliga att gå upp till er motpart och samarbeta, de har problem de vill lösa, vi har problem vi vill lösa, till en viss del så går våra intressen ihop. En bra start är nog att få bort den osunda konkurrensen, The enemy of my enemy is my friend eller vad det är folk säger.

    Så skärp er, gör ert jobb, och lös problemet!

    Mvh
    Rasmus

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.