Tony förverkligar drömmen om Mexiko
Mexikofrälst. I höstas sa tidningsbudet Tony Karlsson upp sig, sa upp lägenhet, gjorde sig av med nästan allt han ägde och flög till Mexiko. När han inte löper eller äter tacos engagerar han sig för Electrolux-arbetarna i Juarez.
Vi ska ta det där med fabriksarbetarna snart. Men varje historia har sin början. Den här började 1992. Då Tony Karlsson reste till Mexiko för första gången. Han gjorde det för att träna löpning på hög höjd. Han blev blixtförälskad i allt från mat till kultur. Sedan dess har han besökt landet 20 gånger.
– Jag har drömt om att flytta till Mexiko. Nu gör jag ett försök. Vi får se hur det blir. Till att börja med är jag här ett halvår med turistvisum.
Han bor i staden Tuloca som ligger några mil från Mexico city. Tillsammans med flickvännen han träffade på den första resan 1992.
– Nu är jag inte turist. Jag försöker leva ett ganska vanligt liv. Jag tar allt pö om pö och hetsar inte för att se allt med en gång.
Tony Karlsson är 63 år och pensionär. Han är också aktivist. Den senaste tiden har han engagerat sig för Electrolux-arbetare som blivit uppsagda när de protesterat mot hanteringen av corona. Det har gett resultat.
Allt började med att han läste en artikel i den spanska tidningen El País.
– Där tog man upp deras liv och hur hårt de drabbats av just covid. Jag minns att det var en målande beskrivning av en begravning i en av artiklarna. När jag läst den började jag googla och försökte ta reda på vad som hänt med Electrolux-arbetarna.
Han hittade en artikel skriven i en liten mexikansk tidning. Arbetarna protesterade mot att fabriken hölls öppen. Trots att regeringen beordrat att all icke samhällsnödvändig verksamhet skulle stängas. Många blev sjuka och några dog. Flera arbetare sparkades eller mer eller mindre tvingades att skriva på uppsägningskontrakt.
Tony Karlsson kontaktade svenska medier. Snart hade arbetarna uppmärksammats av Sveriges Radio och några andra tidningar. Svenska fack, och då särskilt Unionen som har en stor klubb på Electrolux i Sverige, engagerade sig. Tony Karlsson kom genom dem och IF Metall också i kontakt med den internationella fackorganisationen IndustriAll. Till slut har Electrolux backat och fördubblat avgångsvederlagen för de flesta som tvingats sluta.
– En viktig sak är att de svenska facken bjudit in mig som social aktivist. Vi har tillsammans liksom haft en dialog med de mexikanska arbetarna. Det har tagit tid men nu har arbetarna kompenserats ekonomiskt.