Tony Karlsson väntar på tacos på en restaurang i mexikanska Toluca. Foto: Privat
Close
Tony Karlsson väntar på tacos på en restaurang i mexikanska Toluca.
Close
Månadens medlem

Tony förverkligar drömmen om Mexiko

Mexikofrälst. I höstas sa tidningsbudet Tony Karlsson upp sig, sa upp lägenhet, gjorde sig av med nästan allt han ägde och flög till Mexiko. När han inte löper eller äter tacos engagerar han sig för Electrolux-arbetarna i Juarez.

Vi ska ta det där med fabriksarbetarna snart. Men varje historia har sin början. Den här började 1992. Då Tony Karlsson reste till Mexiko för första gången. Han gjorde det för att träna löpning på hög höjd. Han blev blixtförälskad i allt från mat till kultur. Sedan dess har han besökt landet 20 gånger.

En kopp kaffe i Toluca.
En kopp kaffe i Toluca. Foto: Privat

– Jag har drömt om att flytta till Mexiko. Nu gör jag ett försök. Vi får se hur det blir. Till att börja med är jag här ett halvår med turistvisum.

Han bor i staden Tuloca som ligger några mil från Mexico city. Tillsammans med flickvännen han träffade på den första resan 1992.

– Nu är jag inte turist. Jag försöker leva ett ganska vanligt liv. Jag tar allt pö om pö och hetsar inte för att se allt med en gång.

Tony Karlsson är 63 år och pensionär. Han är också aktivist. Den senaste tiden har han engagerat sig för Electrolux-arbetare som blivit uppsagda när de protesterat mot hanteringen av corona. Det har gett resultat.

Allt började med att han läste en artikel i den spanska tidningen El País.

– Där tog man upp deras liv och hur hårt de drabbats av just covid. Jag minns att det var en målande beskrivning av en begravning i en av artiklarna. När jag läst den började jag googla och försökte ta reda på vad som hänt med Electrolux-arbetarna.

Han hittade en artikel skriven i en liten mexikansk tidning. Arbetarna protesterade mot att fabriken hölls öppen. Trots att regeringen beordrat att all icke samhällsnödvändig verksamhet skulle stängas. Många blev sjuka och några dog. Flera arbetare sparkades eller mer eller mindre tvingades att skriva på uppsägningskontrakt.

Tony delar ut flygblad utanför Electrolux Home i Stockholm. Foto: Privat
Tony delar ut flygblad utanför Electrolux Home i Stockholm. Foto: Privat

Tony Karlsson kontaktade svenska medier. Snart hade arbetarna uppmärksammats av Sveriges Radio och några andra tidningar. Svenska fack, och då särskilt Unionen som har en stor klubb på Electrolux i Sverige, engagerade sig. Tony Karlsson kom genom dem och IF Metall också i kontakt med den internationella fackorganisationen IndustriAll. Till slut har Electrolux backat och fördubblat avgångsvederlagen för de flesta som tvingats sluta.

– En viktig sak är att de svenska facken bjudit in mig som social aktivist. Vi har tillsammans liksom haft en dialog med de mexikanska arbetarna. Det har tagit tid men nu har arbetarna kompenserats ekonomiskt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mikael:
    30 januari, 2021

    Fantastisk läsning. Internationell solidaritet!

Lästips:

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."