”Tråkigt för alla parter”
Renhållning. På fredag ska Arbetsdomstolen pröva om sopgubbarnas strejk är olovlig. Om miljöarbetarna inte får gehör för sina krav redan i dag, kan strejken då vara utvidgad och omfatta uppåt 150 anställda på två företag, Reno Norden och Liselotte Lööf.
– Det är sorgligt att Reno Norden inte varit villiga att föra konstruktiva förhandlingar om arbetsvillkoren. Ingen arbetstagare vill få sin lön sänkt med 20-25 procent, säger Joakim Guttman, central ombudsman i Transport.
Facket har en svår roll i den pågående konflikten. Transport har tecknat ett kollektivavtal med arbetsgivarsidan. I och med det råder fredsplikt. Det innebär att arbetstagarna normalt inte kan vidta fackliga stridsåtgärder, utan att riskera skadestånd och i förlängningen även anställningarna.
Enligt spelreglerna måste facket dessutom försöka förmå arbetstagarna att avbryta stridsåtgärder som inte är tillåtna.
Joakim Guttman uppmanar de strejkande att återgå till jobbet. Samtidigt har han förståelse för att tålamodet är slut bland sopgubbarna.
– De kommunala upphandlingarna är ett elände, inte minst i renhållningsbranschen. Jag skulle önska att sopgubbarna i Stockholm blir kvar och får fortsätta göra sitt jobb. De är effektiva och gör ett fantastiskt arbete i en trafiksituation som många gånger är väldigt pressande.
– Samtidigt är jag medveten om att strejken med stor sannolikhet kommer att betraktas som en olovlig stridsåtgärd. På fredag kommer ett interemistiskt beslut från Arbetsdomstolen. Vi försöker hjälpa miljöarbetarna så långt det går, med hänsyn till spelreglerna på arbetsmarknaden.
Joakim Guttman har nåtts av besked om att ett antal miljöarbetare redan sagt upp sig i Stockholm de senaste dagarna.
– Det är tråkigt. Tråkigt för alla parter. Stockholmarna lär inte tjäna på att en stor grupp yrkesskickliga miljöarbetare försvinner.