”Transport är landets största hamnfack”
Hamn. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett timslångt inslag om konflikten i Göteborgs hamn. Transports avtalssekreterare Peter Winstén är besviken: – Tyvärr var programmet väldigt tendentiöst. Reportrarna brydde sig inte ens om att klargöra att Transport faktiskt är det största hamnfacket i Sverige.
En stor del av Uppdrag gransknings inslag kom att handla om just styrkeförhållandena mellan landets två hamnfack – Transport och Hamnarbetarförbundet (HF). Fast några siffror redovisades aldrig.
Transports statistik pekar på att:
- 55 procent av landets alla hamnarbetare är med i Transport, 45 procent i HF.
- I APM Terminals är 63 procent med i Hamnarbetarförbundet och 37 procent i Transport.
- Transport växer i hamnarna.
Peter Winstén säger:
– Verkligheten är alltså långt ifrån den bild som spritts i media. Det är förstås olyckligt. Den röda tråden i Uppdrag granskning var att APM Terminals borde ha tecknat avtal med Hamnarbetarförbundet, för att få fredsplikt.
– Men det hade i så fall bara gällt 63 procent av personalstyrkan. Våra medlemmar, 37 procent, hade ju inte haft fredsplikt.
Winsten är bekymrad över utvecklingen i Göteborgs hamn:
– Konflikten är skadlig för hela branschen, ja, för hela näringslivet. Kunder som i många år använt hamnen och sjöfarten för sina transporter börjar se sig om efter andra alternativ. Lösningar som är mindre bra för miljön. Ett sådant företag är SKF som nu lägger över mer gods på lastbil.
Vad är lösningen på konflikten?
– Det är över huvud taget ingen bra idé att fackförbund konkurrerar om samma medlemmar. Det splittrar yrkeskåren och rent hypotetiskt skulle vi kunna få en utveckling med massor av nya fackförbund, som mindre nogräknade arbetsgivare kan teckna kollektivavtal med.
– Från vår synvinkel vore det förstås bra om Hamnarbetarförbundets medlemmar gick över till oss. I Uppdrag granskning framställdes det som att landets alla fackförbund i LO, TCO och Saco tillämpar diktatur. Men våra medlemmar väljer ju sina företrädare. Samma system som vi har i samhället i övrigt, representativ demokrati.
Som exempel i Transport nämner Peter Winstén hela kedjan från arbetsplatsklubbar och sektioner till kongresser och förhandlingsdelegationer där det hela tiden är medlemmarna som nominerar och väljer sina företrädare.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är öppen för en inskränkning av strejkrätten, med hänvisning till konflikten i Göteborgs hamn. Hur ser Transport på hennes utspel?
– Jag förstår om en arbetsmarknadsminister blir oroad i det här läget. Men Transport vill absolut inte ha någon begränsning av rätten att vidta stridsåtgärder.
En lösning som målas upp är att Transport sätter sig vid förhandlingsbordet tillsammans med Hamnarbetarförbundet…
– Ja, men vi bedömer inte att det är en framkomlig väg. Vi kämpar för våra medlemmar och tar ansvar för avtalen vi tecknar. Med två fack, med så olika kulturer som HF och Transport, skulle vi få stora problem att hitta fungerande lösningar.
Vad saknade du mer i Uppdrag gransknings inslag?
– Ingenstans kom det fram att Transports fackliga förtroendemän gör ett alldeles utmärkt arbete i APM Terminals. Min bild är att Uppdrag granskning på förhand bestämt sig för en vinkel och allt som understödde den togs med. Annat utelämnades.