”Transport är landets största hamnfack”

Hamn. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett timslångt inslag om konflikten i Göteborgs hamn. Transports avtalssekreterare Peter Winstén är besviken: – Tyvärr var programmet väldigt tendentiöst. Reportrarna brydde sig inte ens om att klargöra att Transport faktiskt är det största hamnfacket i Sverige.

Peter Winstén
Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist

En stor del av Uppdrag gransknings inslag kom att handla om just styrkeförhållandena mellan landets två hamnfack – Transport och Hamnarbetarförbundet (HF). Fast några siffror redovisades aldrig.

Transports statistik pekar på att:

  • 55 procent av landets alla hamnarbetare är med i Transport, 45 procent i HF.
  • I APM Terminals är 63 procent med i Hamnarbetarförbundet och 37 procent i Transport.
  • Transport växer i hamnarna.

Peter Winstén säger:

– Verkligheten är alltså långt ifrån den bild som spritts i media. Det är förstås olyckligt. Den röda tråden i Uppdrag granskning var att APM Terminals borde ha tecknat avtal med Hamnarbetarförbundet, för att få fredsplikt.

– Men det hade i så fall bara gällt 63 procent av personalstyrkan. Våra medlemmar, 37 procent, hade ju inte haft fredsplikt.

Winsten är bekymrad över utvecklingen i Göteborgs hamn:

– Konflikten är skadlig för hela branschen, ja, för hela näringslivet. Kunder som i många år använt hamnen och sjöfarten för sina transporter börjar se sig om efter andra alternativ. Lösningar som är mindre bra för miljön. Ett sådant företag är SKF som nu lägger över mer gods på lastbil.

Vad är lösningen på konflikten?

– Det är över huvud taget ingen bra idé att fackförbund konkurrerar om samma medlemmar. Det splittrar yrkeskåren och rent hypotetiskt skulle vi kunna få en utveckling med massor av nya fackförbund, som mindre nogräknade arbetsgivare kan teckna kollektivavtal med.

– Från vår synvinkel vore det förstås bra om Hamnarbetarförbundets medlemmar gick över till oss. I Uppdrag granskning framställdes det som att landets alla fackförbund i LO, TCO och Saco tillämpar diktatur. Men våra medlemmar väljer ju sina företrädare. Samma system som vi har i samhället i övrigt, representativ demokrati.

Som exempel i Transport nämner Peter Winstén hela kedjan från arbetsplatsklubbar och sektioner till kongresser och förhandlingsdelegationer där det hela tiden är medlemmarna som nominerar och väljer sina företrädare.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är öppen för en inskränkning av strejkrätten, med hänvisning till konflikten i Göteborgs hamn. Hur ser Transport på hennes utspel?

– Jag förstår om en arbetsmarknadsminister blir oroad i det här läget. Men Transport vill absolut inte ha någon begränsning av rätten att vidta stridsåtgärder.

En lösning som målas upp är att Transport sätter sig vid förhandlingsbordet tillsammans med Hamnarbetarförbundet…

– Ja, men vi bedömer inte att det är en framkomlig väg. Vi kämpar för våra medlemmar och tar ansvar för avtalen vi tecknar. Med två fack, med så olika kulturer som HF och Transport, skulle vi få stora problem att hitta fungerande lösningar.

Vad saknade du mer i Uppdrag gransknings inslag?

– Ingenstans kom det fram att Transports fackliga förtroendemän gör ett alldeles utmärkt arbete i APM Terminals. Min bild är att Uppdrag granskning på förhand bestämt sig för en vinkel och allt som understödde den togs med. Annat utelämnades.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Anders Petersson:
    20 januari, 2018

    Angående konflikten i sig så undrar jag vad ni menar att Transport skulle sympati strejka, vad skulle vi strejka för, för ett avtal vi redan har. Har själv varit på ett gemensamt möte med hamn 4 där uttalades det tydligt att dom vill inte ha ett kollektivavtal det har också sagts i en tv intervju med Annerback att det är inte ett kollektivavtal som är målet, jag har pratat och lyssnat på vad dom vill ha men vet ej idag vad som är deras slutmål, man blir förundrad varför har inte övriga hamnar där hamnarbetare förbundet är representerade inte vidtagit några sympatiåtgärder, utan där har då godsmängden ökat kraftigt.

  2. Petter:
    19 januari, 2018

    Men här bekräftar ni ju några av de viktigaste poängerna uppdrag granskning lyfte fram. Ni vill inte ha hamn fyran, inte underlätta en lösning av konflikten och inte försöka skapa ett gemensamt avtal. Ni vill inte ens försöka trots att ni nästan är jämnstora. Skäms!

    Värnar ni om arbetstagarna eller er egen makt?

  3. Morten Olsson:
    19 januari, 2018

    Tyvärr har Uppdrag granskning en "vänsterkaraktär" i en del av sina reportage. Jag var också fövånad att man inte kommenterade att om Transportförbundets medlemmar blivit intervjuade och höra deras åsikt i Göteborgs Hamn. Och ingen "sympatistrejk" har ju heller förekommit från Transport. Det är bara att konstatera att Hamnarbetarförbundet har ställt till det för sig själva och Göteborgs kanske viktigaste näring. Skall man gråta eller skratta åt detta spektakel?! Arbetar själv inom shipping...

  4. Anders Petersson:
    18 januari, 2018

    Hej på er, ja Transport hade 37 procent av dom anställda i apmt innan konflikten började men det säger ju inte att hamn 4 an hade 63 procent för en del anställda är inte med något fack alls, nu när uppsägningar har gått ut och att en del anställda har gått över till Transport så har vi 47 procent av dom anställda och jag vet också att en del medlemmar i hamn4 an har tröttnat och gott ur det fackliga, då är frågan hur många är dom i hamn4 an egentligen dom kan ej vara resterande 53 procent utan kanske en bit under 50 procent det börjar bli intressant...

  5. Janne:
    18 januari, 2018

    I programmet nämndes det något om att Transport var eller är toppstyrt, vilket jag tyvärr är benägen om att hålla med om.
    Har tidigare varit klubbordförande och tillsammans med min ombudsman gjort ett "specialavtal" gällande "mitt" åkeri. Tog efter några år verkligen hus i helvete när en högre instans (inom Transport) fick vetenskap om detta. Några sådana "lokalavtal" fick alls inte förekomma inom transport - allt skulle skötas centralt.

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.