Transport: ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”
Bevakning. På onsdag i nästa vecka kan konflikten mellan Transport och Säkerhetsföretagen bryta ut. Avarn Security planerar att kartlägga vilka personer utan facklig anslutning som ska delta i konflikten. "En oacceptabel kartläggning av vilka som är med i facket", säger Transports ombudsman och förhandlare Magnus Thelander.
Enligt ett meddelande på Avarn Securitys intranät planerar företaget att nästa vecka gå ut med en förfrågan om vilka som planerar att delta i Transports stridsåtgärder. Till att börja handlar stridsåtgärderna om nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertids- och mertidsblockad. Det omfattar alla anställda på alla företag som är medlemmar i Säkerhetsföretagen.
I meddelandet förklarar Avarn Security att bolaget planerar att utföra sina uppdrag så långt som möjligt och att icke-medlemmar har ”neutralitetsrätt” och möjlighet att inte bryta mot konflikten. Men för att göra det måste den som inte är med i facket fylla i en tjänstledighetsblankett.
Magnus Thelander är central ombudsman för Svenska Transportarbetareförbundet och sitter med i förhandlingarna om Bevakningsavtalet.
– Det här är en indirekt kartläggning av vem som är med i facket. Lyckas man kartlägga vilka som inte är medlemmar i Transport vet arbetsgivaren också om vilka som är medlemmar, och det är helt oacceptabelt, säger Thelander.
Vad är din uppmaning till den som får frågan?
– Min uppmaning är att stoppa blanketten i papperskorgen.
Har du någon annan uppmaning inför konflikten till personer som inte är med i Transport?
– Ja, det är såklart att de ska gå med i facket och vara solidariska med sina arbetskamrater. Det är jobbigt att gå ut i stridsåtgärder men ibland måste man slåss för att få bättre rättigheter. Om vi får till ett bra avtal kommer alla anställda att få skörda frukterna av det.
När måste man ha gått med för att få konfliktersättning om det blir strejk?
– Senast den 30 juni.
Om arbetsgivarna lyckas väl med att kartlägga vilka som är medlemmar i facket, kommer ni att ta till motåtgärder då?
– Den vanligaste motåtgärden är att titta på möjligheter att utöka eller komplettera de varsel som redan ligger. Vi får återkomma till det.
– När det gäller att kartlägga personuppgifter som omfattas av GDPR är det en rätt som tillkommer individen. Om en individ uppfattar att arbetsgivaren kartlagt mitt fackliga medlemskap kan vi göra en bedömning av om det finns möjlighet att driva tvisten å medlemmens vägnar, säger Magnus Thelander.
Avarn Security avböjer kommentar.