Konflikt i bevakningsbranschen

Transport: ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

Bevakning. På onsdag i nästa vecka kan konflikten mellan Transport och Säkerhetsföretagen bryta ut. Avarn Security planerar att kartlägga vilka personer utan facklig anslutning som ska delta i konflikten. "En oacceptabel kartläggning av vilka som är med i facket", säger Transports ombudsman och förhandlare Magnus Thelander.

Enligt ett meddelande på Avarn Securitys intranät planerar företaget att nästa vecka gå ut med en förfrågan om vilka som planerar att delta i Transports stridsåtgärder. Till att börja handlar stridsåtgärderna om nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertids- och mertidsblockad. Det omfattar alla anställda på alla företag som är medlemmar i Säkerhetsföretagen.

I meddelandet förklarar Avarn Security att bolaget planerar att utföra sina uppdrag så långt som möjligt och att icke-medlemmar har ”neutralitetsrätt” och möjlighet att inte bryta mot konflikten. Men för att göra det måste den som inte är med i facket fylla i en tjänstledighetsblankett.

Magnus Thelander är central ombudsman för Svenska Transportarbetareförbundet och sitter med i förhandlingarna om Bevakningsavtalet.

– Det här är en indirekt kartläggning av vem som är med i facket. Lyckas man kartlägga vilka som inte är medlemmar i Transport vet arbetsgivaren också om vilka som är medlemmar, och det är helt oacceptabelt, säger Thelander.

Vad är din uppmaning till den som får frågan?

Magnus Thelander
Magnus Thelander. Foto: Jan Lindkvist

– Min uppmaning är att stoppa blanketten i papperskorgen.

Har du någon annan uppmaning inför konflikten till personer som inte är med i Transport?

– Ja, det är såklart att de ska gå med i facket och vara solidariska med sina arbetskamrater. Det är jobbigt att gå ut i stridsåtgärder men ibland måste man slåss för att få bättre rättigheter. Om vi får till ett bra avtal kommer alla anställda att få skörda frukterna av det.

När måste man ha gått med för att få konfliktersättning om det blir strejk?

– Senast den 30 juni.

Om arbetsgivarna lyckas väl med att kartlägga vilka som är medlemmar i facket, kommer ni att ta till motåtgärder då?

– Den vanligaste motåtgärden är att titta på möjligheter att utöka eller komplettera de varsel som redan ligger. Vi får återkomma till det.

– När det gäller att kartlägga personuppgifter som omfattas av GDPR är det en rätt som tillkommer individen. Om en individ uppfattar att arbetsgivaren kartlagt mitt fackliga medlemskap kan vi göra en bedömning av om det finns möjlighet att driva tvisten å medlemmens vägnar, säger Magnus Thelander.

Avarn Security avböjer kommentar.

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mimi:
    26 juni, 2023

    Nu har samma uppmaning kommit på sms också men jag förstår inte varför. Strejken har inte börjat än- det är ett varsel som ligger. Förstår att AG vill planera men de måste ju inse att vi bestämmer oss i sista stund. Och sen har jag inte hittat nåt som säger att de kan kräva in detta redan nu. Eller ens överhuvudtaget.
    Fackmedlem eller inte, är inget man ska behöva svara på och om man väljer att strejka och måste meddela så görs väl det i sista stund.

Lästips:

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.