Transport avvaktar om blockad
Hamn. ”En blockad nu riskerar att bli ett slag i luften”, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, efter styrelsens möte på tisdagseftermiddagen.
Svenska Transportarbetareförbundets styrelse var enig i beslutet att i dagsläget inte varsla om blockad mot ryska och ryskkontrollerade fartyg i svenska hamnar. Men diskussionen på tisdagens styrelsemöte varade i ett par timmar och var livlig, enligt förbundsordföranden, Tommy Wreeth, och vice ordförande, Lars Mikaelsson.
– Vi kommer att diskutera den här komplicerade frågan vidare med hamnavdelningarna, och ta in deras synpunkter. Vi vill höra med våra förtroendevalda ute i hamnarna och få med deras perspektiv, säger Tommy Wreeth.
Båda Transports hamnavdelningar, avdelning 1 Norrland/Mellansverige och avdelning 2 Syd- och Västsverige, har årsmöte på torsdag. Då kommer också Wreeth och fem andra från förbundet centralt att närvara.
Hamnavdelningarna kommer få att ta del av samma dragningar som förbundsstyrelsen fick i dag. Bland andra Transports ITF-inspektör Fredrik Brådd informerade om hur komplex frågan är – och hur svårgenomförbara stridsåtgärder skulle vara i realiteten.
Av närmare 300 ryska lastfartyg med planerat anlöp till EU-hamnar kommande veckor handlar det om fyra fartyg på väg till svenska hamnar. Dessa har last som redan är betald. Det handlar bland annat om olja respektive aluminium. Vilket betyder att sanktioner enbart skulle få konsekvenser för svensk industri, inte drabba ryska intressen.
– Det riskerar att bli ett dubbelfiasko, säger Tommy Wreeth.
Han framhåller också att det krävs en samordning på EU-nivå för att aktionerna ska få effekt.
Tydliga regler
Transport vände sig redan den 8 mars tillsammans med arbetsgivarparten, Sveriges Hamnar, till regeringen med uppmaningen om ett tydligt besked: Båda parter vill se tydliga regler för medlemmar som arbetar i hamnar när det gäller hur ryskkontrollerade fartyg ska hanteras. Liksom arbetsgivarparten har facket önskat att alla eventuella sanktioner samordnas av regeringen eller på EU-nivå.
Men varken utrikesminister Ann Linde (S) eller infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har lämnat besked om sådana regler. Tomas Eneroth svarade förra veckan i riksdagen att det är en fråga som bör samordnas inom EU; ” när det gäller att stänga hamnar för rysk sjöfart är detta en fråga som behöver diskuteras på EU-nivå för att nå effekt. Jag kan konstatera att frågan lyfts av olika medlemsstater inom EU. Vi är beredda att titta på de alternativ som krävs för att få stopp på Rysslands aggression”. Eneroth har heller inte uteslutit kraftigare sanktioner än EU:s nuvarande, som inte omfattar rysk olja och gas.
Det andra facket som organiserar stuveriarbetare i svenska hamnar, Hamnarbetarförbundet, varslade redan förra veckan om blockad mot ryska fartyg och ryskt gods. Blockaden inleds den 28 mars om ingen uppgörelse nås innan dess. Hamnarbetarförbundet har inte heller uteslutit tidigare stridsåtgärder om ett ryskt fartyg är på väg att anlöpa en hamn.
Men Sveriges Hamnar har nu krävt ett förtydligande av det varsel Hamnarbetarförbundet lagt, och arbetsgivaren har lämnat in en så kallad varselinvändning. Det gäller bland annat formuleringar om vad som menas med skrivningar om ”ryskt export- och importgods”. Det måste förtydligas, skriver Sveriges Hamnar i ett pressmeddelande.