Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD
Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.
Transport har drivit en tvist hela vägen från lokal förhandling, via central, till ett avslut i Arbetsdomstolen (AD). Summan det handlade om var inte stor. Ungefär 900 kronor vardera för tre olika renhållningsarbetare på Ragn-Sells.
Det handlar om en avtalstolkning när miljöarbetare tar ut mer än tio semesterdagar under en och samma kalendermånad. Ragn-Sells drar då av en månadslön, och betalar sedan ut timlön för de arbetade dagarna. Det innebär att under korta månader kan den anställde förlora en del pengar. Vissa månader kan en miljöarbetare förlora uppåt 2000 kronor. Medan andra månader, med många arbetsdagar, kan en liknande situation innebära en vinstaffär på några hundralappar för den anställde.
– För oss var det viktigt att driva den här frågan. Nu vann arbetsgivarsidans tolkning av kollektivavtalet som gör att folk förlorar pengar, om man inte tar ut hela månader, säger Joakim Guttman.
AD gick på arbetsgivarrepresentanten Biltrafikens arbetsgivarförbunds tolkning. Det här är den korta versionen: Det finns en skrivelse i kollektivavtalet om frånvaro. Där står det att när en arbetstagare är frånvarande mer än tio dagar så gäller inte månadslönen utan timlön. Transport å andra sidan menade att semester inte borde räknas som frånvaro och att man ska använda sig av månadslön för alla arbetade dagar som inte är semester.
– Vi anser att semester inte är frånvaro, det är upparbetat ledighet eller vad man vill kalla det, men frånvaro är det inte, säger Joakim Guttman.
I Transports största avtal, Transportavtalet, finns en liknande skrivelse om frånvaro. Men där gäller timlön efter tolv dagars frånvaro. Guttman berättar att Transport inte vet hur många företag som gör samma tolkning som Ragn-Sells. Transport förlorade i AD, men än är sista ordet inte sagt:
– Om man har två veckors semester i slutet av en månad och två veckor i början av nästa kan lönetappet bli ganska stort. Vi får försöka fundera på hur vi ska ta upp det i nästa avtalsförhandling, säger Guttman.
Samma dag, den 11 april, kom också ett beslut i AD som gick Transports väg. En chaufför hade fått för lite lön och ska få mer än 300 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare. Det blev en så kallad tredskodom som gick till chaufförens fördel, eftersom arbetsgivaren inte dök upp till förhandlingen. Om arbetsgivaren kontaktar AD och begär så kallad återvinning inom en månad efter beslutet kommer ärendet tas upp av Arbetsdomstolen igen.