Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Transport har drivit en tvist hela vägen från lokal förhandling, via central, till ett avslut i Arbetsdomstolen (AD). Summan det handlade om var inte stor. Ungefär 900 kronor vardera för tre olika renhållningsarbetare på Ragn-Sells.

Det handlar om en avtalstolkning när miljöarbetare tar ut mer än tio semesterdagar under en och samma kalendermånad. Ragn-Sells drar då av en månadslön, och betalar sedan ut timlön för de arbetade dagarna. Det innebär att under korta månader kan den anställde förlora en del pengar. Vissa månader kan en miljöarbetare förlora uppåt 2000 kronor. Medan andra månader, med många arbetsdagar, kan en liknande situation innebära en vinstaffär på några hundralappar för den anställde.

– För oss var det viktigt att driva den här frågan. Nu vann arbetsgivarsidans tolkning av kollektivavtalet som gör att folk förlorar pengar, om man inte tar ut hela månader, säger Joakim Guttman.

AD gick på arbetsgivarrepresentanten Biltrafikens arbetsgivarförbunds tolkning. Det här är den korta versionen: Det finns en skrivelse i kollektivavtalet om frånvaro. Där står det att när en arbetstagare är frånvarande mer än tio dagar så gäller inte månadslönen utan timlön. Transport å andra sidan menade att semester inte borde räknas som frånvaro och att man ska använda sig av månadslön för alla arbetade dagar som inte är semester.

– Vi anser att semester inte är frånvaro, det är upparbetat ledighet eller vad man vill kalla det, men frånvaro är det inte, säger Joakim Guttman.

I Transports största avtal, Transportavtalet, finns en liknande skrivelse om frånvaro. Men där gäller timlön efter tolv dagars frånvaro. Guttman berättar att Transport inte vet hur många företag som gör samma tolkning som Ragn-Sells. Transport förlorade i AD, men än är sista ordet inte sagt:

– Om man har två veckors semester i slutet av en månad och två veckor i början av nästa kan lönetappet bli ganska stort. Vi får försöka fundera på hur vi ska ta upp det i nästa avtalsförhandling, säger Guttman.

Samma dag, den 11 april, kom också ett beslut i AD som gick Transports väg. En chaufför hade fått för lite lön och ska få mer än 300 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare. Det blev en så kallad tredskodom som gick till chaufförens fördel, eftersom arbetsgivaren inte dök upp till förhandlingen. Om arbetsgivaren kontaktar AD och begär så kallad återvinning inom en månad efter beslutet kommer ärendet tas upp av Arbetsdomstolen igen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.