Transport försiktigt positiv till taxi-utredning

UPPDATERAD Regeringens utredare vill se tydliga gränser mellan taxiverksamhet och samåkning. Och det ska inte längre gå att få dispens från kravet på taxameter. – Jag är försiktigt positiv, säger Transports utredare Emil Burman.

I dag har ungefär en tiondel av Sveriges taxibilar, framförallt de som kör samhällsbetalda resor, dispens från kravet om att använda taxameter. Den möjligheten vill utredaren nu ta bort.

Men en traditionell taxameter är dyr att installera och förhållandevis omodern. Ett strängt taxameterkrav skulle hindra nya innovationer, som appar eller andra digitala lösningar för att räkna ut priset på en taxiresa, resonerar utredaren.

Därför föreslår utredningen att en ny kategori av yrkesmässiga persontransporter införs i lagstiftningen. I den kategorin ska det räcka med att föraren har en enklare kontrollutrustning i bilen. Det bygger dock på att föraren är ansluten till en beställningscentral. Kunderna beställer sin körning via beställningscentralen och betalar resan direkt dit, med ett fast pris som sätts innan resan börjas. Beställningscentralerna får också i uppgift att spara information om alla resor som till exempel Skatteverket kan använda.

Emil Burman är utredare på Transport med fokus på frågor om just persontransporter. Om utredningens förslag blir verklighet gissar han på att många taxiföretag kommer välja en enklare teknisk lösning än taxameter för i alla fall delar av sin fordonsflotta. Hur den lösningen ska se ut preciserar inte utredningen, men en del är viktig för Transport.

– Det måste finns ett bra sätt att kontrollera chaufförernas arbetstider på, säger Emil Burman.

Redan i dag beställs och betalas många taxiresor genom beställningscentraler med hjälp av till exempel en app. Att helt kunna skrota taxameter i bilar som bara kör förbeställda resor skulle sänka kostnaderna för taxiföretagen. En kostnadssänkning som Emil Burman har en idé om var den ska landa.

– Man kan ju förvänta sig att de pengarna läggs på att ge chaufförerna skäliga löner.

När det gäller samåkning föreslår utredaren att föraren eller den som äger bilen inte ska kunna gå med vinst utan bara får ta emot pengar motsvarande självkostnadspris. Det skulle leda till att tjänster som Uberpop, där privatpersoner kör andra privatpersoner mot betalning, blir tydligt förbjudna.

Fotnot: Uberpop lade ner sin verksamhet i Sverige i maj efter att flera förare dömts till böter för olaglig taxiverksamhet. Företaget hävdade dock att deras verksamhet var förenlig med svensk lag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

"Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30 000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar", säger Viktor Petrov.

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.