Transport i AD: Sopkonflikten var inte en olovlig strejk
Renhållning. Det var ingen vild strejk när ett 50-tal sopgubbar på Reno Norden la ner arbetet i somras. Miljöarbetarna blev i själva verket avskedade. Det hävdar Transport, som på måndagsmorgon mötte arbetsgivarna i Arbetsdomstolen för så kallad muntlig förberedelse.
I mitten av december ska Arbetsdomstolen (AD) ta ställning i konflikten mellan Reno Norden och miljöarbetarna.
Företaget, som backas upp av Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA), kräver ett rekordstort skadestånd – 5 000 kronor – av var och en sopgubbarna. Det högsta belopp som dömts ut hittills i AD är 2 000 kronor.
Transport och sopgubbarna motsätter sig kravet. Facket, som företräds av LO-TCO Rättsskydd, anser att det över huvud taget inte var fråga om en olovlig stridsåtgärd. Att arbetet upphörde beror på att Reno Norden låste in nycklarna.
Efter det gav ledningen besked som miljöarbetarna uppfattade som att de avskedats med omedelbar verkan. En stor grupp sopgubbarna gick då i väg och tömde sina skåp på personliga tillhörigheter.
Vid det muntliga förberedande sammanträdet i dag tillbakavisade BA:s chefsjurist Jan Bergman uppgifterna om avsked.
– Ingen blev uppsagd eller avskedad. Det var ett missförstånd, uppgav Bergman.
Huvudförhandlingen i december är tänkt att pågå i tre dagar. Uppåt 50 miljöarbetare ska höras i rätten.
Frågeställningarna är kniviga. Transport hävdar att om domstolen trots allt skulle komma fram till att det var en olovlig stridsåtgärd, så finns det rader av saker som AD måste beakta:
- Sopgubbarna sa upp sig ett par dagar efter att konflikten brutit ut. Efter den tidpunkten var det inte fråga om vild strejk längre. Arbetstagarna har bara låtit bli att arbeta under uppsägningstiden, menar facket.
- Arbetsgivaren har utlöst konflikten genom att låsa in nycklar till soprum och fordon, och genom ett uttalande som tolkades som avsked.
- Den utlösande faktorn som gjorde att arbetet lades ner den 5 juli var krav på att miljöarbetarna skulle göra en nyckelinventering.
Transport och Reno Norden hade tidigare förhandlat om detta och fackets uppfattning är att inventeringen inte ingår i miljöarbetarens arbetsuppgifter. Parterna skildes i oenighet. Efter det begärde Reno Norden ingen ytterligare förhandling. Transports tolkning är att miljöarbetarna därmed inte behövde utföra någon nyckelinventering.
I AD fick Transport frågan om varför facket svängt i synen på konflikten, som tidigare bedömts som olovlig.
– När frågan behandlades i Arbetsdomstolen i somras var det knappt om tid och det gick inte att göra en ordentlig utredning av alla omständigheter, sa Anette Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Vid AD-prövningen i juli hävdade Reno Norden att sopgubbarnas kollektiva uppsägning var en stridsåtgärd i sig. En olovlig sådan. Samma sak gälldes för sjukskrivningarna. Det var också en förtäckt stridsåtgärd, ansåg företaget.
Vid den muntliga förberedelsen kom frågan upp:
– Vidhåller ni uppfattningen att uppsägningarna var en stridsåtgärd i syfte att skada företaget? undrade rättens ordförande, domare Jonas Malmberg.
– Ja, svarade Jan Bergman, chefsjurist på Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA).
– Trots att sopgubbarna faktiskt fullföljde och slutade på företaget? kontrade Malmberg.
– Ja, vidhöll Jan Bergman.
Frågan är delikat. Inte sedan 1930-talet har Arbetsdomstolen prövat om massjukskrivningar och kollektiva uppsägningar kan vara olovliga stridsåtgärder.
I fallet Reno Norden handlar det om närmare 30 sopgubbarna som sjukskrev sig kort efter att tvisten brutit ut. Företaget kontrade med att begära in första-dags-intyg. Transport hävdar att kravet strider mot kollektivavtalet.
Många av renhållarna blev också frustrerade när de försökte skaffa fram intyget. Arbetsgivaren hänvisade dem till bolagets företagshälsovård. Men när sopgubbarna tog kontakt med vården var de inte föranmälda dit och togs inte emot.
Huvudförhandlingen mellan Reno Norden och sopgubbarna beräknas pågå den 11, 12 och 15 december.